影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:Quote:JP+發表於+15-10-28+19:34+Sandy私心

原帖由 SandyKL 於 15-10-28 發表
JP,

最新係佢俾我除下男神第3位,睇我簽名檔就知

點解除二碩男神之名?
二碩古裝未見過,我怕接受唔到
十三爺是我至愛
張根碩有被傳接拍韓版步步,但不知是否屬實,佢唔會做十三爺我估

水晶宮

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 kiu1112 於 15-10-28 發表朴

原帖由 WChan 於 15-10-28 發表
入左伍呀,可惜可惜! 朴有天做古裝幾好睇
入咗伍63啦~

水晶宮

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 kiu1112 於 15-10-28 發表朴

入左伍呀,可惜可惜! 朴有天做古裝幾好睇
63天先岩

琥珀宮

引用:Quote:原帖由 SandyKL 於 15-10-28 發表暫

趙寅成,李民浩,池昌旭,玄彬,朴有天,宋鐘基,李鐘碩 ...... 成班花美男一齊做就最好啦!!!

...
都好,但宋鐘基及朴有天配合唔到角色,李民浩勉強13爺,但佢唔夠不羈豪邁,咁14爺佢都還可以。我地天馬行空一番都好開心。

琥珀宮

引用:Quote:原帖由 SandyKL 於 15-10-28 發表朴

朴敏英 d戲點都好過朴信惠,起碼個樣執左養眼好多
所以演員整容整得靚,比天然但唔靚好睇得多,唔需要深究咁多,睇劇一切虛幻,最緊要養眼。

WChan    發表於 15-10-29 10:57

侯爵府

回覆:SandyKL 的帖子

劉亞仁做13爺,大家點睇呢

Pr0udfish    發表於 15-10-29 10:40

琥珀宮

引用:Quote:原帖由 SandyKL 於 15-10-28 發表JP,

原帖由 JP 於 15-10-28 發表
因為佢同朴信惠拍拖,冇眼光,所以除佢男神位,不過我仍然鍾意佢㗎。

我睇過佢齣電影古裝《觀相》,OK㗎,想像到加上佢咀斜斜似頑童嘅笑容,演14爺都幾夾。張根碩演8爺唔錯,但要再調較返深沉少少,張嘅不羈感較重,但8爺唔係,所以13爺佢較適合,14爺係8爺黨人對抗4爺,張唔似會臣服於任何人嘅人,所以14爺唔多啱佢。

伯爵府

SandyKL 發表於 15-10-29 10:29
因為佢同朴信惠拍拖,冇眼光,所以除佢男神位,不過我仍然鍾意佢㗎。

我睇過佢齣電影古裝《觀相》,OK㗎, ...
死火,拖友quali都成為除名的因由!

張只會考慮男一、男二,13 and 14 no way(I think)!

琥珀宮

引用:劉亞仁做13爺,大家點睇呢

原帖由 Benbenmum 於 15-10-29 發表
劉亞仁做13爺,大家點睇呢
13爺係一個性格頗複雜嘅角色,連蒙古公主敏敏格格都吸引到,總想像係一個氣度不凡,又有蒙古人果種豪邁不羈氣質,後來被康熙打沉,意志消沉,本與四爺親近,後遭變故後,成為小心奕奕性格,對4爺都起了隔閡,演呢個角色有難度㗎。我對劉阿仁冇信心演到呢個角色。

琥珀宮

引用:Quote:SandyKL 發表於 15-10-29 10:29 因為

原帖由 JP 於 15-10-29 發表

張只會考慮男一、男二,13 and 14 no way(I think)!
我唔會係愛反變恨呢種幼稚觀眾,只係唔會留意佢嘅動向,亦唔會追佢啫。佢有劇上而題材又對仍然會睇㗎。

琥珀宮

引用:Quote:SandyKL 發表於 15-10-29 10:29 因為

咁當然,張根碩在面上都透出「高傲」氣質,做8爺男2都未必肯。我地只能係呢度天南地北發揮想像。

《步步》成功另一因素係音樂,一到愁苦悲悽就播出果首二胡小提琴《一念執著》,仲有中國詩歌襯托,令畫面婉約,但朝鮮有嗎?民族不同,作品出來的效果也不同,最怕係畫虎不成。

伯爵府

SandyKL 發表於 15-10-29 10:53
咁當然,張根碩在面上都透出「高傲」氣質,做8爺男2都未必肯。我地只能係呢度天南地北發揮想像。

《步步》 ...
韓版步步講明只是借橋移植的韓國本土劇,當然冇中國詩歌襯托喇!

大家要調校心態~~它不是跟原著翻拍!

琥珀宮

引用:Quote:SandyKL 發表於 15-10-29 10:53 咁當

韓版步步講明只是借橋移植的韓國本土劇,當然冇中國詩歌襯托喇!

大家要調校心態~~它不是跟原著翻拍!
睇怕要勒,只怕劇又睇咗2次,書又睇2次嘅我,會有先入為主及恨鐵不成鋼心態,自己難受,又騷擾咗別人欣賞,不如唔睇好過。

琥珀宮

回覆:韓國翻拍《步步驚心》 國產劇登陸韓國

JP,

借個位等我講其他嘢。

剛睇完桐華另一作品《大漠謠》本書,又引咗我入局,2個男主角,一個儒雅,一個豪邁,最好係2個都英俊嘛! 所以正在準備睇劇,2014年上的,已拖到今時今日至開,遲人成個學期睇。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

SandyKL 發表於 15-10-29 10:53

《步步》 ...
仲有三寸天堂, 真係絲絲入扣, 動人心弦

如果天馬行空, 又當各男主都能及肯演, 我想:

4爺 - 趙寅成
8爺 - 崔鎮赫 (因為要同四爺有互鬥既張力, 張根碩可能略嫌柔弱左少少)
9爺 - 朴有天 (可以試下做奸仔)
10爺 - 李鐘碩 (要傻氣)
13爺 - 李真郁 / 除仁國 (要瀟灑)
14爺 - 李民浩 / 宋鍾基 (要夠情深)

若曦 - 朴敏英

有咁既陣容, 恐怕製作費都好驚人

琥珀宮

引用:Quote:SandyKL 發表於 15-10-29 10:53 咁當

原帖由 WChan 於 15-10-29 發表

Chan,

係11爺,佢都好可愛,性格較衝動但無機心,好玩之徒,都適合李鐘碩嘅。

琥珀宮

係喎,我記錯,係阿10喎。

《三吋天堂》係我不斷重複聽,聽咗又心痛嘅曲,每次聽就會升起若曦離世果幕。

水晶宮

SandyKL 發表於 15-10-29 11:17
JP,

借個位等我講其他嘢。
《大漠謠》故事不錯, 但戲都不及步步好睇, 都值得一看既, 胡哥同彭于晏算好貼近主角性格

琥珀宮

引用:Quote:SandyKL 發表於 15-10-29 11:17 JP,

《大漠謠》故事不錯, 但戲都不及步步好睇, 都值得一看既, 胡哥同彭于晏算好貼近主角性格
...
你睇咗?!好囉,有人可以同我呢個遲觀者傾吓

《步步》穿越而集中在講官廷,人物複雜,勾心鬥角,各出奇謀,若曦就似站立懸崖邊,替佢涅把汗。若曦是眾月拱星,睇得鬼死咁開心。

《大漠謠》整個故事取材不同,雖然有宮廷鬥爭,但比份輕得多,所以相對更集中在愛情方面。金玉(劇係莘月)性格比若曦更自在,大漠狼群中長大女子,行事隨心率性,又不失細心。

唉…!睇咗第1集少少,彭于晏與書中的霍去病相去甚遠,我理想係何潤東,同樣高大健壯,但多咗份勇猛驕傲,而且夠英俊。

水晶宮

SandyKL 發表於 15-10-29 11:37
你睇咗?!好囉,有人可以同我呢個遲觀者傾吓

《步步》穿越而集中在講官廷,人物複雜,勾心鬥角, ...

但彭于晏比何潤東不霸同奔放好多仲有d 陽光青葱感, 何潤東稍為年紀大左少少, 前段係有d悶後面會好睇好多架, 特別係佢同九爺爭莘月既愛情線.

首頁

尾頁

跳至