自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我覺得你再收到就大大隻子寫無此人....放番入郵筒囉...
再打去安x同佢講再寄信來我就報警處理

伯爵府

BK Milk勳章

回覆:點做好? - 追數信

你退返去,信封寫沒此人。

子爵府

愛貓人 發表於 15-7-10 14:28
甘你最後有沒有向社署舉報? 追數信件事報警先, 再將侄仔公司資料及他阿媽電話地址比收數佬
...

我只知佢阿媽屋企條街名, 唔知確實地址, 沒有聯絡佢阿媽! 如果知, 我一定叫安X兄弟寄去佢阿媽度 !

係個仔想告佢阿媽, 早前仍有聯絡時, 我教哂佢, 唔知佢後來有無做到!

我唔知我侄仔公司地址, 本來做餐廳工好好地, 但後來轉去做麻雀館d卒仔, 我就黎比佢激死 !
因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

子爵府

squarechan 發表於 15-7-10 14:38
我覺得你再收到就大大隻子寫無此人....放番入郵筒囉...
再打去安x同佢講再寄信來我就報警處理 ...

我剛剛draft 了封信, 諗住交去安x, 叫佢地蓋章簽收 !
好忙好忙, 拖到今日先花時間做哩d野 !

因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

男爵府

你甘樣代還錢 不輪係你姪仔定佢老豆, 定收數佬
當然都係搵你啦
因為搵你有錢收/有人幫還嘛

BIGPAT    發表於 15-7-10 15:07

子爵府

海獅媽媽 發表於 15-7-10 14:51
你甘樣代還錢 不輪係你姪仔定佢老豆, 定收數佬
當然都係搵你啦
因為搵你有錢收/有人幫還嘛 ...
財務公司唔知道係我比錢還, 因為d錢係經我侄仔銀行戶口度扣

伯爵府

回覆:點做好

同你姪仔父母講, 叫佢地攪掂個仔

男爵府

LLK 發表於 15-7-10 14:52
財務公司唔知道係我比錢還, 因為d錢係經我侄仔銀行戶口度扣
無關係架
只要証明原來搵你(唔一定知係你)
就會有人還錢就得架喇
認錢唔認人架

大宅

LLK 發表於 15-7-10 14:45
我只知佢阿媽屋企條街名, 唔知確實地址, 沒有聯絡佢阿媽! 如果知, 我一定叫安X兄弟寄去佢阿媽度 !

係個 ...
點解仔告阿媽? 有沒有親友知佢阿媽地址? 你快在屋企門口裝針孔攝影機, 即偷拍個種, 萬一收數佬上門可拍低作為証據

珍珠宮

俾得地址,基本上默認係要幫佢還,
你今次真係奶屎上身.

你仲有99,仲有女..

珍珠宮

你侄仔知道有你呢個靠山,
你還得一次,陸續有黎,

你唔好再咩上身,
你有家庭, 真係門口等你女放學就大穫.

水晶宮

LLK 發表於 15-7-10 13:33
好煩 !

由六月一日起, 收到三封有寄件人名稱的追數信 (幫安X兄弟追數); 七月七日及八日, 連續兩天收到同樣 ...
1) 妳知D信係妳姪仔
2) 當初WHY比妳姪仔用妳地址?
3)人地財仔緊唔會理妳啦...

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆:點做好

我屋企之前都有收過追數信(我地呢度無人借錢,亦都無嗰個人),初初係寄嚟,有次搵人送信,好彩看更截住佢。

我地拆開信,見佢話替某銀行追數,於是我地上網搵銀行地址,跟著寫封信直接俾銀行同cc俾追數公司,同時去埋警署備案,最後就收到銀行信話唔好意思,到宜家都無人追數了。

不過警察話其實宜家好少會上門淋紅油嗰啲架喇,因為咁做會俾人除牌,所以佢話唔駛咁擔心

子爵府

BIGPAT 發表於 15-7-10 15:08
你侄仔知道有你呢個靠山,
你還得一次,陸續有黎,

子爵府

pbpk03845784 發表於 15-7-10 15:17
1) 妳知D信係妳姪仔
2) 當初WHY比妳姪仔用妳地址?
3)人地財仔緊唔會理妳啦...

1) 一定係, 得佢問財記借, 同用我地址
2) 侄仔有事, 諗住幫佢托一托, 還三個月, 等佢工作順利番, 就自己還番, 本來寄去佢阿媽地址, 係我話寄去我屋企, 因為唔想我侄仔返去佢阿媽度攞信及問比佢阿媽問佢攞錢消費享樂, I expect to receive statement only that moment. And he'd ever lived in my home for one week.
3) 即係點?

我幫得佢太多?

男爵府

引用:Quote:pbpk03845784 發表於 15-7-10 15:17

原帖由 LLK 於 15-07-10 發表
1) 一定係, 得佢問財記借, 同用我地址
2) 侄仔有事, 諗住幫佢托一托, 還三個月, 等佢工作順利番, 就自己還 ...
我之前都試過比C6亞哥用我地地址借錢!
如果有人上門,就堅決話無呢個人,唔識呢個人,再騷擾就報警!重要大返佢你地借錢比人,唔查清楚,告佢虚報地址添呀!
之後佢地都無再黎過!
信就好間中收到,但唔會理,比管理處話寄錯就得!

男爵府

真係會上您屋企架,唔係嚇您。

佢不仁在先,您咪預告佢將佢地址話比收數佬知。無理由幫佢變比佢害架。

子爵府

syduck 發表於 15-7-10 15:18
我屋企之前都有收過追數信(我地呢度無人借錢,亦都無嗰個人),初初係寄嚟,有次搵人送信,好彩看更截住佢 ...

Thanks. It seems I need write one more letter to 收數公司 and mail back the letter to them.

大宅

呢D咪係幫佢=害佢, 唔好再幫姪仔還錢.
今次仲累埋自己.

唔好理D信, 全部睇唔倒收件人名嘅信, 唔好拆, 一律拒收.
乜都唔好再理, 總之就話冇見過冇收過.

另外2封叫你去拎信件或郵包都係假嘅, 想套料攞你姓名同電話, 不用理.

公爵府

2024勳章

引用:好煩 !由六月一日起, 收到三封有寄件人名稱

原帖由 LLK 於 15-07-10 發表
好煩 !

由六月一日起, 收到三封有寄件人名稱的追數信 (幫安X兄弟追數); 七月七日及八日, 連續兩天收到同樣 ...
交你侄子個聯絡方法比收數公司

首頁

尾頁

跳至