自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:杜牙根後要做牙套, 全瓷好定瓷包金屬好

用全瓷la, 除非你接受到金屬边走出黎时比人笑……我整全瓷都11年,仍然keep得好好,記住吾好用牙咬硬食物(crab, 蔗……)咬崩咗少少都要成隻換

珍珠宮

開心吸收勳章

我最近都整咗全瓷2隻,是大牙,6000/隻

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆:杜牙根後要做牙套, 全瓷好定瓷包金屬好

請教大家,我隻大牙做了全瓷牙套約2年半,居然咬難左及甩左!想問係咁吾come ?????

番去牙醫到,佢收我半價$1650 要再做全金屬! 只係頭一年保養,第二年半價,之後如果甩左或其他全不包!!!

我好唔開心!其實係咪咁架呢????

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

pakhop 發表於 17-1-26 20:01
請教大家,我隻大牙做了全瓷牙套約2年半,居然咬難左及甩左!想問係咁吾come ?????

咁真係好唔"come"喎
我做瓷包金屬7年冇爆,牙醫話大牙瓷包金屬耐用d, 但都唔好咬蟹殼﹑冰之類,就算真牙都唔應該咬呢d硬嘢

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:Quote:pakhop+發表於+17-1-26+20:01+請教大

原帖由 baby_happy 於 17-01-26 發表
咁真係好唔"come"喎
我做瓷包金屬7年有爆,牙醫話大牙瓷包金屬耐用d, 但都唔好咬蟹殼﹑冰之類,就算真牙都 ...
唉!個牙醫就講到我甘刀咬難,係我既問題!! 就算今次做金屬刀係比較come! 吾擔保甘既意思!!!

甘吾通二年整一次,真係想c !!!!

象牙宮

333s 發表於 16-12-27 18:51
28.12
今晚補的牙崩一角。

終于有全瓷牙了。

"全 瓷 嵌 體" 保養 3年。

Empress 全 瓷 牙 冠 / 牙 橋 / 嵌 體 / 覆 蓋

牙齒蛀很大嵌體比填補耐用
[p=25, null, left]說到「補牙」,一般人想到的就是使用健保給付的樹脂填補牙齒缺損部位。但其實不是所有的牙齒缺損位置都可以用樹脂填補。因為有些牙齒缺損部位相當大,若再用一般的填補方式,不但會引起牙齒神經發炎或壞死,甚至於填補物及牙齒之間有可能出現崩裂現象而必須被拔除。

• [p=18, null, left]治療前後對照。(照片提供/陳品如)

[p=25, null, left]牙齒缺損蛀蝕因人而異,針對不同型態的牙齒缺損,需對症下藥,選擇正確的治療方式,才能讓自己的「自然牙」陪伴自己長長久久。

[p=25, null, left]將牙齒缺損補起來,有幾種方式:一是樹脂或汞齊填補,二牙套(假牙)復形,以及嵌體(齒雕)復形。

[p=25, null, left]該如何選擇補牙方式呢?

[p=25, null, left]醫師通常會依照病人的牙齒缺損狀況,決定最適合的治療方式。比如小的蛀洞,用一般的樹脂填補,就可達到很好治療效果。但若是較大的缺損,就建議用「嵌體」方式「復形」。

[p=25, null, left]若病人牙齒已經蛀到神經,或牙齒本身的強度已不夠,就會建議做牙套(假牙)

[p=25, null, left]因為當牙齒缺損大時,若再用樹脂重補,再掉的風險還是很大,另外,填補材料在照光後會產生體積的變化,所以越大的填補物會有更多的收縮量,導致填補物和牙齒之間有縫隙,過一段時間,就會再從這些小縫隙繼續蛀牙。因此缺損非常嚴重且抽過神經的牙齒就建議做牙套,會有比較全面性的保護。可是若只是缺損很大的牙齒,要把牙齒整顆磨小又有點可惜。這時候我們會建議做嵌體,也可以稱作是3D齒雕。

[p=25, null, left]3D齒雕是依照牙齒缺損的位置,利用金合金或是陶瓷做一個鑲嵌塊,再將其嵌進缺損牙齒位置進行修補。由於金塊或陶瓷塊的硬度和牙齒相近,所以使用年限較長,更不會補牙照光就出現體積變化的問題,因此可以大幅減少二次蛀牙更重要的是,嵌體因為修磨較比牙套(假牙)保留更多齒質。

[p=25, null, left]要提醒民眾,千萬別等到牙齒蛀很大洞了才來處理,最好能每半年到一年定期做口腔檢查,這樣才能早期發現蛀牙,進行一般填補。還有,不管是補牙、嵌體或是牙套,都還是有機會受到蛀牙細菌的侵犯,所以在接受妥善治療後,還要養成良好的潔牙習慣,以降低蛀牙機率。

[p=25, null, left]http://news.ltn.com.tw/news/life/paper/875343

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

pakhop 發表於 17-1-26 22:08
唉!個牙醫就講到我甘刀咬難,係我既問題!! 就算今次做金屬刀係比較come! 吾擔保甘既意思!!!

甘吾通 ...
我頭先打錯字,其實想講冇爆.
整左牙套點都要就住就住黎咬野架

大宅

bbkk707 發表於 16-12-26 18:06
嘩,好貴。我在灣仔做,瓷面銀底 $1600,全瓷 $2200,大臼齒做牙套建議做瓷面銀底,門齒則用全瓷靚d啦
...

請問係邊間呀? 知唔知杜牙根同脫智慧齒大約幾錢? Thanksss

珍珠宮

牛年勳章

bbkk707 發表於 16-12-26 18:06
嘩,好貴。我在灣仔做,瓷面銀底 $1600,全瓷 $2200,大臼齒做牙套建議做瓷面銀底,門齒則用全瓷靚d啦
...

好平喎!請問响灣仔邊度?

大宅

不想公開資料, 想知的人請PM我啦.

翡翠宮

我牙醫報價$2800/隻係大牙.價 o.k.嗎?係牙套.

伯爵府

ngwong2 發表於 17-1-27 12:02

$2800 ok wo,,,,
邊間呀?pm me,thanks

男爵府

Lazycan 發表於 16-1-15 13:35
全瓷 5,500
瓷包金屬 3,500

我上年做半瓷$2650!

男爵府

引用:不想公開資料, 想知的人請PM我啦.

原帖由 bbkk707 於 17-01-27 發表
不想公開資料, 想知的人請PM我啦.
請pm我牙醫資料

男爵府

引用:我牙醫報價$2800/隻係大牙.價 o.k.嗎

原帖由 ngwong2 於 17-01-27 發表
全 瓷??

翡翠宮

Sunday12 發表於 17-2-1 23:33
全 瓷??
我唔識所以冇問呀?

翡翠宮

longlong1129 發表於 17-1-31 20:28
$2800 ok wo,,,,
邊間呀?pm me,thanks

已pm你.

翡翠宮

zone123 發表於 17-1-31 23:34
我上年做半瓷$2650!
where?

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:全瓷 5,500瓷包金屬 3,500全瓷貴好多, 值唔

原帖由 Lazycan 於 16-01-15 發表
全瓷 5,500
瓷包金屬 3,500
我唔識,但就聽話金屬對人唔好。

首頁

尾頁

跳至