自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

回覆 bkfans 的帖子

我食NOVYNETTE。
以前真係成日血崩架。依家好爽, 又少又唔痛。

珍珠宮

回覆:有冇人荷爾蒙失調,食避孕藥治暗瘡?有副作用嗎?

我剛開始了10天, 我有肌瘤和子宮內膜移位,每次來經又多又痛, 每次也要食好強的消炎止痛藥來鎮痛......痛我還也忍耐到,但偏偏呢9個月荷爾蒙失調,短短幾個月生咗我呢幾十年總和的暗瘡, 令我極度無自信,每天也要厚粉和重點遮瑕。
現在“的”起心肝食避孕藥醫經痛和暗瘡, 希望好快可以解決所有問題

禁止訪問

珍珠宮

bkfans 發表於 16-6-12 23:06
呢隻都係低劑量雌激素, 如果真係有需要食(你血崩)都無計, 唯有其他方面自己小心, 例如少食雞, 不食雞翼; ...
唔該哂JM, 以上食物都少食, 我年紀唔細, 應該仲有幾年捱。

禁止訪問

珍珠宮

回覆:bkfans 的帖子

已記底,多謝JM。

別墅

引用:我後生食過,食時皮膚係好d,但後來忘記食

原帖由 mmpo 於 16-06-12 發表
我後生食過,食時皮膚係好d,但後來忘記食停食,隔左一個月就有左BB,依家好大個了

但我未食之前係 ...
吓,咁神奇? 當年你食左避孕藥幾耐?
竟然即刻就有BB!
咁你停食藥後,皮膚又有冇差左呢?

別墅

引用:我剛開始了10天, 我有肌瘤和子宮內膜移位,

原帖由 jarjane 於 16-06-12 發表
我剛開始了10天, 我有肌瘤和子宮內膜移位,每次來經又多又痛, 每次也要食好強的消炎止痛藥來鎮痛......痛我 ...
其實經痛和出暗瘡都是子宮內膜異位的症狀,都正常嘅。咁你有體毛多及體重增加的徵狀嗎?
姊妹不要灰心呀!我現在皮膚都好差,所以年紀唔細都未識到男朋友,未結婚呢。
而且,你也要注意不要食太長時間避孕藥呀,上面d姊妹都提到會增加乳癌風險架,你醫生有冇提醒你這個副作用?

珍珠宮

yueyuevip 發表於 16-6-13 00:01
其實經痛和出暗瘡都是子宮內膜異位的症狀,都正常嘅。咁你有體毛多及體重增加的徵狀嗎?
姊妹不要灰心呀! ...

我只開始了10天,暫時仲未見到副作用,不過好處就立即見效,今次月經一d也無痛, 量也少了一半有多,面部皮膚無咁油和頭油也減少了, 這10天沒有新增瘡瘡
我已經4×歲了,最多食幾年就開始收經, 希望順利過到至更年期

大宅

我曾經食過3年,停藥後出暗瘡,經期亂到7彩,仲發現有纖維瘤係胸,以後吾會再食(食既過程係皮膚好好,經期亦超準)

男爵府

環保接龍勳章

Buyu 發表於 16-6-3 22:58
我之前失調 停十日之後又黎十日
再加上荷爾蒙粒粒 成面都係
之後睇醫生開左荷爾蒙藥俾我,同避孕藥差唔多, ...

你睇邊個醫生呀? 我之前睇佢又係叫我食避孕藥。
我朋友去睇又係。都係亂經同瘡瘡問題
但我之前食 係準d既經期 但瘡問題一樣。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

有冇試過睇中醫?

男爵府

回覆:shan6233 的帖子

我係大埔睇咖 不過要預約 好多人去睇

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都食過,生完b再食左差唔多兩年半,岩岩停左,食左皮膚係靚啲,但個人好乾,而且水腫,所以都係為左身體著想,停藥

公爵府

yueyuevip 發表於 16-6-12 23:51
吓,咁神奇? 當年你食左避孕藥幾耐?
竟然即刻就有BB!
咁你停食藥後,皮膚又有冇差左呢?

好似食左大半年
停薬之後梗係有生,除左陀BB冇咩停過,咩抗生素都試過,卒之舊年食A酸,暫時冇咩生,希望keep到

別墅

引用:我曾經食過3年,停藥後出暗瘡,經期亂到7彩

原帖由 heheboy 於 16-06-13 發表
我曾經食過3年,停藥後出暗瘡,經期亂到7彩,仲發現有纖維瘤係胸,以後吾會再食(食既過程係皮膚好好,經期 ...
吓,纖維瘤。咁你果時咪嚇到傻?
唔知有瘤同食避孕藥關唔關事。。。
你就係唔想為左治暗瘡而食藥,到頭來搞到亂經,得不嘗失。

別墅

引用:Quote:yueyuevip 發表於 16-6-12 23:51 吓

原帖由 mmpo 於 16-06-13 發表
好似食左大半年
停薬之後梗係有生,除左陀BB冇咩停過,咩抗生素都試過,卒之舊年食A酸,暫時冇咩生,希望k ...
我都之前都睇過文章,講食A酸都一樣有副作用架。不過你食左,治好左暗瘡咁就好了。

別墅

引用:我都食過,生完b再食左差唔多兩年半,岩岩

原帖由 aprilbaby04 於 16-06-13 發表
我都食過,生完b再食左差唔多兩年半,岩岩停左,食左皮膚係靚啲,但個人好乾,而且水腫,所以都係為左身體 ...
仲有機會提高乳癌風險添呀。。。

大宅

yueyuevip 發表於 16-6-13 21:35
吓,纖維瘤。咁你果時咪嚇到傻?
唔知有瘤同食避孕藥關唔關事。。。
你就係唔想為左治暗瘡而食藥,到頭來搞 ...

關事,因為醫生話食避孕藥係直接食啲雌激素入身體,我當時食係純粹為避孕,吾關暗瘡事,本身皮膚亦吾差,反而停食後就有暗瘡問題

首頁

尾頁

跳至