自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

dogrescue 發表於 16-11-15 10:06
好有用既資料 唔該jm
我有個舊鄰居拖住隻大狗出家 路人又叫又閙
佢同我解釋佢隻狗係漁護處批准免口罩及 ...
豁免資格要考試既

http://www.1823.gov.hk/big5/FAQ/001007/index.shtm

重點係證實狗隻在不受狗帶束縳的情況下仍服從管束, 先會俾佢地豁免

天朗氣清

用戶要求終止服務

畀面勳章 BK Milk勳章

tszchungmama 發表於 16-11-14 23:12
無帶口罩, 直情可以報警啦, 因會罰錢

怪唔得d警察咁忙
郁d就話報警...
唔識可以唔好答,上網唔係亂up當秘級
望咩呀望

公爵府

親子王國15週年勳章

tszchungmama 發表於 16-11-14 23:20
但樓主講隻狗成一米, 相信重過 22kg卦

唔關重量事, 關品種事

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

回覆:可否投訴住客養狗叫佢搬走?

都以經唔係有冇口罩問題, 大厦唔俾養就投訴啦

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

複式洋房

tester5 發表於 16-11-15 10:19
其實帶口罩對狗隻是否有什麼影響?
我覺得帶狗外出帶口罩, 無論對狗, 對狗主, 對路人也是較有保障.....

Ummmm其實如果要你帶,你覺得你會點?無意冒犯,不過係我地又點知佢會點....

水晶宮

我覺得帶狗外出帶口罩, 無論對狗, 對狗主, 對路人也是較有保障.....

好辛苦
狗 biggest senses smell.
你可以imagine
tongue用黎排 sweat.
其實狗係唔會亂咬人。
狗都好驚人。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

thinkbefore 發表於 16-11-15 11:22
Ummmm其實如果要你帶,你覺得你會點?無意冒犯,不過係我地又點知佢會點....

...
我病係會帶口罩既, 帶口罩不是一定負面的事.

所以我話我係想了解下, 是否對狗隻有什麼壞影響, 我都無意冒犯你, 或狗隻, 或狗主...

我係真係想了解, 我以為養狗人士應該明白, 可以比答案我.

謝謝你唔知道, 都願意花時間回覆我.

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

cibewong 發表於 16-11-14 23:10
咁個主人又衰D嘅。
大把衰格狗主嘅, 明知其他人驚, 仲話唔知做咩要驚, 痴痴地.
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

翡翠宮

puppydingo 發表於 16-11-15 11:24
好辛苦
你可以imagine
那如果有口罩設計可以讓狗狗排汗, 是否會較好? 狗主會較願意使用?

我都了解tongue是可以幫助狗狗調節身體溫度器官.如果用口罩阻礙了狗狗調節身體溫度, 佢地應該都辛苦. 那4種被要求帶口罩的狗狗也可能都辛苦.....

翡翠宮

會有D吾舒服
不至於壞影響
我之前有養狗,大狗出去walk會戴,講緊都係一日一個鐘,ok la.

複式洋房

tester5 發表於 16-11-15 11:28
我病係會帶口罩既, 帶口罩不是一定負面的事.

所以我話我係想了解下, 是否對狗隻有什麼壞影響, 我都無意冒 ...

我只可以講我幾隻狗唔鐘意帶,有一隻係恐懼,有部分係因為佢地聯想到啲唔好嘅野,因為佢好驚去診所或比人剪腳甲,呢個時候當然要帶口罩,因為對佢同身邊嘅人有保障

但出街要帶係無必要,因為有狗繩,人地唔行近撩佢唔會有事 如果有人行近想同佢玩或者只係行得埋,其實拎住條狗繩已經知佢有咩動作,呢個時候勒一勒佢,佢係會唔理或者知道人地無惡意

我遇過流浪狗好大聲咁吠我,我都好驚因為有一群,但我dum地嚇走佢,最緊要唔好行埋佢身邊,其實狗真係真係真係好細膽嘅動物,比貓更加細膽

所以帶口罩係咪真的有必要,我覺得唔係,大前題係主人有狗繩控制到佢地,同埋啲人唔好走埋去,你話咁都唔代表全部狗都唔會發顛,當真,唔代表,但大家需要一個平衡,同埋唔鐘意狗可以避一避,狗主見到有人potential會令狗狗情緒起變化就拉一拉,我覺得已經係足夠

翡翠宮

mini1204 發表於 16-11-15 11:44
會有D吾舒服
不至於壞影響
我之前有養狗,大狗出去walk會戴,講緊都係一日一個鐘,ok la.
狗狗會唔會好反感? 是否可以教育佢, 可以做到慢慢接受呢?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Monkeylily 發表於 16-11-15 08:44
我問問管理處,如果投訴失敗而又知係我,我驚佢報復
驚就無野可以做!

男爵府

bebebibi 發表於 16-11-15 11:13
怪唔得d警察咁忙
郁d就話報警...
唔識可以唔好答,上網唔係亂up當秘級

呢D叫為恐天下不亂

子爵府

好心住普通私樓唔好養大狗啦 隻狗又慘 又影響人

翡翠宮

thinkbefore 發表於 16-11-15 11:47
我只可以講我幾隻狗唔鐘意帶,有一隻係恐懼,有部分係因為佢地聯想到啲唔好嘅野,因為佢好驚去診所或比人 ...

口罩不是必要, 但是是最後一道有效的防線, 防止狗隻傷害到其他狗隻或人或狗狗佢自己...

又想問下, 如果狗繩可以完全控制狗狗, 那大狗呢, 又有冇機會比狗狗chok走?

翡翠宮

tester5 發表於 16-11-15 11:47
狗狗會唔會好反感? 是否可以教育佢, 可以做到慢慢接受呢?

戴得多佢就慣; 鍾意就一定唔鍾意; 即係我地戴口罩都一定唔舒服, 不過都係要佢忍walk既一個鐘, 佢OK既. 返屋企比條魚仔佢吃又唔記得左.

有時去遠D少人, OR狗公園, 就會除左佢等佢周圍聞下鬆下. 行返去多人又戴番.

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

tinlong22 發表於 16-11-15 11:11
豁免資格要考試既

http://www.1823.gov.hk/big5/FAQ/001007/index.shtm
我隻狗有呢個牌, 但我甚少放佢繩, 除非喺狗公園, on leash 某程度上係保護狗狗

翡翠宮

puppydingo 發表於 16-11-15 11:24
好辛苦
你可以imagine

狗的確唔會亂咬人
不過好多主人唔識教; 佢地會 over excited: 咁就好易大動作嚇親人
我養動物好多年; 講真, 真係識教既唔多
叫佢搵trainer直頭覺得我多餘
咁; 好難令唔愛動物既人認同佢地.

翡翠宮

mini1204 發表於 16-11-15 12:03
戴得多佢就慣; 鍾意就一定唔鍾意; 即係我地戴口罩都一定唔舒服, 不過都係要佢忍walk既一個鐘, 佢OK既. 返 ...
都係, 我地人帶口罩都會覺焗, 但明白帶口罩的好處都會帶.
可能你教導有方, 你家狗狗好乖!

首頁
12345...7

尾頁

跳至