懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

KYU_CHEER 發表於 17-3-5 20:38
佢早餐食嘅麥皮同咖啡,真係會早一晚沖定㗎!同埋佢雪櫃裝滿晒好多隔夜餸同飯……
...

懶到咁,聽到都驚

如果自己真係湊唔到會盡量排育嬰院,否則真係諗吓生唔生

大宅

一日沖全日奶唔係舊方法而係錯方法啦!奶粉沖起一個鐘內唔飲就要掉啦!次次飲至沖有幾難?

你叫佢上左堂至好湊啦 一陣食到肚柯又嘔你自己心痛

大宅

KYU_CHEER 發表於 17-3-5 09:52
我c6又係咁講,話俾99湊,有求於人,就要跟佢方法㗎喇
唉,佢完全係企喺99嗰邊,又話我太緊張,但佢又冇諗 ...

你老公都無知 人奶點同奶粉呀 政府出曬指引奶粉要點沖 就算人奶雪過飲過都要跟足指示去做 唔係以為對眼睇唔到就即係無細菌下話 睇黎除左你99要上堂 你老公都要 無常識就學 做人唔好想當然 我以為 唔好鑄成大錯至後悔

別墅

我冇比我奶奶湊,就係怕左佢,明知佢果套同我唔夾,例如亞b明明好熱,成日係度ee 哦哦話亞b好凍,要著好多衫,又叫我喂亞b飲水,佢仲要攞個碗裝水叫我比亞b飲
你真係要諗清楚,佢地果套唔係咁易接受

大宅

我的育兒心得勳章

溝通 溝通 再溝通

男爵府

chengkitty2002 發表於 17-3-6 15:34
我冇比我奶奶湊,就係怕左佢,明知佢果套同我唔夾,例如亞b明明好熱,成日係度ee 哦哦話亞b好凍,要著好多 ...
咁你最後點照顧阿B?

我諗緊一係一邊忍佢幾個月, 一邊排育嬰院...

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我媽都冇聽過一次過沖成日奶喎。
座番熱咪仲o徒時間。
即沖一沖就係喇喎……

珍珠宮

一日沖晒全日奶,請問佢打算點樣沖,好似飲果汁咁,需要就倒出來座熱嗎?肯定唔得啦,超過兩個鐘既奶都唔飲得啦,生肚風又有細菌。

男爵府

seaman1982 發表於 17-3-6 16:48
我媽都冇聽過一次過沖成日奶喎。
座番熱咪仲o徒時間。
即沖一沖就係喇喎……

佢話驚熱親個b喎,又話要煲熱水麻煩喎,我c6又話佢哋年紀大手震震,熱水沖危險喎

我驚我個b仲危險……

男爵府

回覆樓主:

你最好唔好比99湊啦,我中過招,真係好難頂架,對小朋友會影響一生,唔係誇張,99舊方法如下:

1。尿片濕左加塊棉重用(佢舊時係用尿布,覺得濕左少少就掉好晒錢同浪費)

2。用口啜奶奶試溫度(佢覺得手背試溫唔準)我係人奶媽

3。爽生粉揸patpat同陰唇

4。比符水bb飲(bb驚嚇哭,佢話飲左會好訓)

5。吃野咬爛完,反嘔番出來比bb吃

太多不能盡錄

男爵府

回覆樓主:

好采唔係同佢住,但1星期見一次已經覺得太可怕,完全接受唔到

男爵府

wcm991101 發表於 17-3-6 21:09
你最好唔好比99湊啦,我中過招,真係好難頂架,對小朋友會影響一生,唔係誇張,99舊方法如下:

1。尿片濕 ...

jm好恐怖喎……
其實好多嘢好唔衛生/健康,
但佢哋覺得正常,真係好難改變到佢哋諗法同習慣

男爵府

KYU_CHEER 發表於 17-3-6 21:55
jm好恐怖喎……
其實好多嘢好唔衛生/健康,
但佢哋覺得正常,真係好難改變到佢哋諗法同習慣

係呀,過來人,未生前99講到自己湊大3個好有經驗好叻架(老公3兄弟),點知jm你唔好步我後塵呀

複式洋房

奶粉沖左..只可以留3個鐘。姑娘話3個鐘後營養會流失 啲奶五要得架拉!
為左自己bb真系靠自己好...萬一有咩事 五通你鬧佢?

別墅

KYU_CHEER 發表於 17-3-6 15:45
咁你最後點照顧阿B?

我諗緊一係一邊忍佢幾個月, 一邊排育嬰院...

我請左保姆ee上門湊

別墅

幫奶奶報陪月班,產前講座等,最具權威性,又唔會得罪到佢

男爵府

KYU_CHEER 發表於 17-3-6 20:06
佢話驚熱親個b喎,又話要煲熱水麻煩喎,我c6又話佢哋年紀大手震震,熱水沖危險喎

我驚我個b仲危險……

淨係沖奶呢樣,我已經一定唔會拜託佢湊 啲奶有菌好大件事㗎,bb 腸胃仲係好弱,一陣食到有菌分分鐘會痾血,到時要入醫院打針吊水真係唔慌唔方便 你老公當年冇事唔代表而家都一定係冇事,到有事時只會係做媽媽嗰個最辛苦

如果冇得揀一定要佢湊,我會情願唔生

大宅

座熱咪仲煩仲耐...點解要雪凍再座熱咁複雜呢...不過如果佢咁堅定,生之後一定會有拗撓呀。

別墅

你都係最驚沖奶問題je? 雖然我會俾自己阿媽湊, 但係為左開奶,餵夜奶方便d我就買左部即沖奶粉機..其實你都可以考慮下...咁你起碼唔洗正面同99沖突, 又方便佢, 又唔洗怕有菌lor....只係成本會貴左

男爵府

Cathy2017 發表於 17-3-8 09:19
你都係最驚沖奶問題je? 雖然我會俾自己阿媽湊, 但係為左開奶,餵夜奶方便d我就買左部即沖奶粉機..其實你都可 ...
唔係一樣問題啊~
沖奶只係開始,
因為我只係傾計咁同佢傾, 就已經發現咗一兩樣, 佢仲似唔覺得有問題, c6又企o係佢果邊...
第日真係俾佢湊, 發現更多爭執, 我都唔知點算

首頁

尾頁

跳至