自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

mini1204 發表於 17-3-20 17:10
做乜講到嫁, 係女人既唯一option?
唔係卦

Forgive me of using English coz I can't type Chinese now

I'm not saying that marriage is the only option of women. But I think woman will fell lonely and distressed if she doesn't find a partner. That's generally applicable to woman or man, not gender discrimination.

子爵府

唔影響人唔係問人借錢理得佢 唔好妒忌我就得

大宅

回覆樓主:

呢個post同"超唔鐘意陳xx"個post有異曲同工嘅感覺, 兩位樓主都係古老石山。

公爵府

回覆 1997112 的帖子

搵伴好重要, 但唔容易.
在未搵到之前都應該要好好為自己打算, 錢都係要儲d, 如果有能力, 自己有樓更好. 未來老公無樓, 都可以多一個選擇, 佢有樓咁自己咪升做包租婆囉.

大宅

理解唔到呢啲好似無男人會死嘅思想

子爵府

好多人覺得隨緣 , 唔好刻意 , 其實命運在你手 , 有些人一生好運 , 佢地緊係可以隨緣啦

翡翠宮

1997112 發表於 17-3-20 17:17
Forgive me of using English coz I can't type Chinese now

I'm not saying that marriage is the only ...

無人鍾意feeling lonely; 不過1. 呢樣野無得急, 玄D講只係睇你命水遇唔遇到.
2. 好多野可以令自己唔lonely; 世界好大, 人生有好多色 彩, 係都要focus係一樣自己無/暫時無既野身上; 即
係自找辛苦.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆 1997112 的帖子

唔係唔重要....而係咁人地搵唔到另一半, 可以點?
你覺得佢唔緊唔緊, 事實上可以點樣去緊張?
唔通每次見你, 都問你有冇介紹, 再交代你知, 去了幾多次婚姻介紹所/ 去了幾多次SINGLE P & SPEED DATE......
佢地隨遇而安好正常姐.....如果係冇, 再著緊都冇用。
緣份既野, 個天會安排。
其實你做朋友既, 有既咪介紹囉, 冇既都唔好俾壓力佢地....你表現到咁肉緊, 佢地咪重唔開心。

Childhood is journey, not a race.

子爵府

brindlewin 發表於 17-3-20 16:43
我又咁諗喎, 搵伴侶係要認真, 但始終講縁份啫,

搵銀照計可以自家努力, 學識理財都有幫助。
真係好唔明 , 冇話唔自強 , 有男人都可以自強

珍珠宮

急有鬼用咩

唔通日日高呼「我要男人」咩

珍珠宮

回覆樓主:

緣份唔係你想要就有。
好的啱自己的更難求。
係朋友唔好迫,亦迫唔黎。
如你朋友本身想但緣份未到,仲要應酬你,情何以堪。

況且現在女人唔洗靠男人生活。為嫁而嫁,女人一定要嫁的思想好out同唔成熟。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

重要,但對方唔識珍惜既話,咁不如單身

珍珠宮

hebesiu 發表於 17-3-20 17:24
真係好唔明 , 冇話唔自強 , 有男人都可以自強

男女都應該首先自強, 而唔係要去搵支盲公竹依靠,

心態正向啲, 緣份亦隨和,
下下識一個就計下可依靠指數, 點都似趕客多

珍珠宮

回覆樓主:

重要,有d朋友真係懶懶閒,之後三十幾歲先急,覺得樣身材keep 到就得,咁好快就四十,有時遇唔到就遇唔到

有d真係工作狂,越來越似男人,好硬淨

子爵府

如果現實所有野都如下,
咁我都好同意一定要識個老公:

單身 / 已婚
靠自己揾錢 / 多個人揾錢養自己
人工月月清 / 有錢儲
將來唔知點算 / 有可預見將來
冇伴侶 / 有伴侶
孤獨 / 唔孤獨
distressed / NOT distressed

可惜現實往往未必咁理想,
有時慘起上黎嫁錯人仲衰過單身千萬倍!

男爵府

回覆樓主:

何不食肉糜?

子爵府

唔係找一個100分,只係揾一個夾到又真心對自己好既,如果同另一半既生活日嘈夜嘈,不如單身

子爵府

hui_bb 發表於 17-3-20 17:14
如果, 你嫁左, 又要煮飯佢食, 又要打掃, 有病又要同佢睇醫生, 洗錢又要洗兩份, 仲辛苦過做女果陣呀...最慘 ...
呢 d 講法真係害人害己 ..

個個係咁諗 , 邊有人結婚 , 可以成世做女嗎

大宅

healthymimi 發表於 17-3-20 17:38
重要,有d朋友真係懶懶閒,之後三十幾歲先急,覺得樣身材keep 到就得,咁好快就四十,有時遇唔到就遇唔到

...

That's rare, if not impossible, I think. At least I haven't observed such situation happening on people whom I knew. Moreover tremendous working pressure will absolutely defeat you when you are middle-aged.

(Forgive me of using Eng coz i can't type Chi now)

伯爵府

伴侶既野你話搵就搵到咩,都要夾至得架,遇唔到又求其搵個人?

首頁
12345...12

尾頁

跳至