自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

其實只係4個人只少點4樣既話,都好易姐, 加杯飲品/ 加碟菜, 已經4樣啦~
Childhood is journey, not a race.

男爵府

marykk 發表於 17-8-28 15:21
試過去一間食店收我bb (5個月)茶錢

我都試過,無下次,我個B仲全程係BB車瞓覺!

珍珠宮

回覆樓主

吾覺有咩所謂「霸氣」喎,佢都只係講返自己立場啫,另外好同意佢話「香港人呢,太過得閒,將嗰啲嘢無限放大,我覺得好無謂呀。」

利呻:如果我係個媽媽,我又真係食吾到4個人嘅最低消費,我都會走

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

吓嘩

侯爵府

回覆樓主

又講得幾啱

好多時少少野就放上網又投訴又盛,放到好大咁

侯爵府

slowlycat 發表於 17-8-28 16:02
我都試過,無下次,我個B仲全程係BB車瞓覺!

我bb都係全程喺車

子爵府

回覆樓主

最憎服務態度又差又串嘅鋪頭,香港地大把美食,我何必貼錢買難受,食咗都唔落格

lovebabyking    發表於 17-8-28 17:12

珍珠宮

王國教室勳章

luckybaby2011 發表於 17-8-28 15:56
我帶小孩出街、通常幫襯連鎖店、起碼舒服d, 有bb椅、無謂同小店嘈、試過見有家人帶大bb車黎、你叫人俾咩位 ...

Agree!!

伯爵府

香港租貴係人都知, 人地都係打開門做生意, 其實你唔鐘意咪唔好去囉又無人迫你去, 有咩好嘈?

我支持有佔座位要收費, 有D人其實唔係幾醒目, 個個呀媽帶3個仔女要人地張4人枱, 但叫一個餐, 但另外要多3套餐具仲要食到周圍係, 坐夠2個鐘先走, 你係老闆會點? 係咪都一樣咁歡迎?

大宅

回覆樓主:

我反而好怕呢d設每位最低消費嘅地方, 未結婚前1個人又有咩所謂, 食夠比錢就得。

生咗小朋友我都避開有d地方唔幫襯, 真係專揀d歡迎小朋友, 有bb櫈嘅地方食嘢。有d見你推住bb車真係唔歡迎嘅態度。有d會話baby food, 人奶, 奶粉係外攜食物唔入得或另收費。有d會嫌你bb嘈或整烏嘈地方。其實bb嘈我會安撫, 整烏嘈會清潔返先離開, 但多數我都唔會再幫襯佢哋。亦都有遇過好好嘅餐廳, 會同你bb玩, 態度好nice, 亦都遇過最低消費餐廳但員工好醒目會skip過bb計算, 沒有刻意為難的感覺。反而呢d餐廳食得開心, 會返轉頭幫襯同埋點嘅嘢食會更闊綽, 小朋友都照點1份大人餐幫手食。

所以呢d打開門串串貢嘅餐廳, 佢咪繼續串囉, 無所謂架, 佢唔歡迎你, 你又唔幫襯, 啱啱好呀, 不過唱衰佢都好正路呀, 唔通仲叫多d人去幫襯佢咩, 佢無得唔比人唱架喎, openrice咩, 收咗錢唔比唱。衰嘢唱通街呢支歌仔發展長久, 好難唔唱喎。你間餐廳好自然幫你賣埋廣告又點話, 無得控制唔比人唱。

elliecho0201    發表於 17-8-29 11:42
elliecho0201    發表於 17-8-29 11:41

琥珀宮

回覆樓主:

邊間?

禁止訪問

大宅

Pooh529 發表於 17-8-28 15:59
呢間係唔路德圍?佢個老闆有性格到N年前特首落區,主動同佢握手,佢立即翹手擰歪面,之後被傳媒採訪:quiet ...

係路德圍

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

如果講到明我覺得ok, 唔接受唔好幫趁囉,佢又俾你走既

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主

當然,如果我已經入左去,咁又自己無睇消楚,咪叫多樣野大家share食

但講真,如果間野係食高檔野我就無所謂,只係一間茶餐廳形式的鋪,仲要做到咁無人情味,真係祝你好運

禁止訪問

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

edwinl 發表於 17-8-28 15:13
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170828/bkn-20170828130352721-0828_00822_001.html

人人都夠話中環九記臭串啦!都有最低消費!
反而我又唔覺!佢地臭串得唻有人情味又人性化!
我女由1歲跟我同老公去食好多次,宜家都3歲喇!啊女都有自己一個位,不過,店員無硬要我地嗌多一碗!仲主動俾碗仔我地同女 share!我地有時都識做,叫多碗清湯同叫多杯飲品!
態度係雙方,事主同店員對話無前無後.... 好難話邊個著邊個唔著!

男爵府

回覆樓主

寫明佔幾個位就收幾個人頭$,肯定平時太多2個人霸4張凳+擺袋啦~寫明的話咪走人囉,宜家太多人郁d投訴~我有時間都訓多陣/睇書/陪小朋友玩啦
某一次見一個人霸3張凳,自己坐一張,手袋一張,買野紙袋一張,客滿有情侶入想佢讓一張凳,佢答:咁我個袋擺邊?

我當場笑左

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

colormama 發表於 17-8-28 16:21
我反而好怕呢d設每位最低消費嘅地方, 未結婚前1個人又有咩所謂, 食夠比錢就得。

生咗小朋友我都避開有d地 ...

我都遇過你講個d係計人頭點野食但唔計bb的好餐廳,我都會再返去幫襯!

大宅

回覆樓主

呢間實在係好串吓,我已blacklist佢,以前會成日幫襯,自從佢連小朋友都串後,sorry真係無下次。

首頁
12345...10

尾頁

跳至