自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

貓雖則貓比較獨立,但都需要照顧,唔洗日日鏟屎換水洗糧兜抹眼咩?久唔久要買物資杜蟲打針剪指甲,貓b未定性日日周圍跳,執屋都執多咗,地下日日有貓砂同抓抓碎,又要吸塵,你真係養過?真心建議你唔好為咗比bb當玩具而養。

別墅

bluetulip 發表於 17-9-11 10:54
我無話過唔應該一齊養。
但你話因為你無時間陪 bb 講嘢,所以想養貓。咁你期待隻貓會開口答個 b?
...

陪伴唔單止係講野既

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

貓好大機會係獨行俠,養過貓你無理由唔知,點會期望隻貓會理bb?走都走唔切了
好多時貓係討厭煩嘅野,有朋友同時養貓養狗,隻貓見狗經過就兜巴星,因覺得佢煩。對人應該會好d,咁貓識分莊閒,但想貓+bb做玩伴,真心覺得唸多左

禁止訪問

別墅

回覆樓主:

大家咁熱烈反應,我覺得幾感動,不過其實我自己都打少好多細節,導致好多先入為主既觀點都出現例如有2位傭人一齊住,再加上見到好多留言都係擔心照顧貓既問題,呢啲都係要考慮既因素,都提醒左我有呢個問題要解決。但係唯一一樣我唔同意係,我從來冇當過生命係玩具,請專重生命同不分貴賤。而且我係非常中意貓既,請唔好因為社會觀念代入人地既感受同諗法,今次既討論我都學習到社會學,會用此黎作study. 最後都感謝大家既意見,我已經都考慮好多因素啦

男爵府

wingy333 發表於 17-9-11 11:18
大家咁熱烈反應,我覺得幾感動,不過其實我自己都打少好多細節,導致好多先入為主既觀點都出現例如有2位傭 ...

其實你請了兩個工人,應該有時間陪BB玩和傾計呢

別墅

回覆 活出彩虹 的帖子

人做唔到長時間講野,本身我就唔太中意出聲。

大宅

熱血勳章

唔太適合

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

貓頭雀 發表於 17-9-11 10:24
點解指明黑喵,或英短?

明喇

禁止訪問

回覆樓主:

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

c.vieri 發表於 17-9-11 10:31
覺得貓貓好慘

水晶宮

yucl_hk 發表於 17-9-11 11:55
我都想領養異國短毛BB/英短BB/長毛波斯BB/布偶BB

仲有挪威森林/金吉拉貓bb, 我都想領養

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主

貓唔識講野架喎!鸚鵡可能可以對話!

水晶宮

wingy333 發表於 17-9-11 11:36
回覆 活出彩虹 的帖子

人做唔到長時間講野,本身我就唔太中意出聲。

貓可以長時間講野?
鸚鵡會唔會好d?

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

陪小朋友唔係應該父母咩, 同埋BB大咗 (雖然唔知幾歲, 因為而家好多人小朋友讀小學都叫佢做BB) 你會唔會繼續養先?

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

你想養貓定搵貓貓陪 BB 先?
你想養貓, 百分百支持.

但如果想搵貓貓陪 BB,
真係唔好啦. 你都冇時間陪 BB,
依家仲有多隻貓. 就算屋企人有工人姐姐幫手.
開頭都要教, 都辛苦.

慢慢諗清楚先

水晶宮

竇漪房 發表於 17-9-11 12:03
貓唔識講野架喎!鸚鵡可能可以對話!

有時睇utube, 見到d鸚鵡學人講野, 行為又似小朋友, 有少少似精神病咁, 笑死我

伯爵府

想領養...但要揀品種
想養隻貓去夠你個bb
如果你養左發現你bb 對貓敏感你會點?
真係求你, 想好先, 你話你冇咩時間, 想養動物??
不如請多2個工人湊你bb

珍珠宮

畀面勳章

wingy333 發表於 17-9-11 09:54
最近bb好多野講,我一個人唔可以時時刻刻同佢講野,想有位朋友可以陪下佢。請求各位意見。謝
不喜勿插
...

如果為左錦唔係幾好....

新貓帶返屋企要教,怕傷到bb

又怕bb傷到佢

始終bb未識性,我唔建議呢個時候養任何小動物陪bb

始終果d係生命,唔係玩具....

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

你諗係咁諗,但萬一唔啱傾點算,你仲要煩多樣分開佢地。

首頁

尾頁

跳至