自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

msfafa 發表於 18-8-21 13:36
我上年年尾買咗層泰國樓,而家升咗差唔多三成,不過未諗住賣,而家租緊比人
...

其實泰國樓, 最最最重要係近鐵路站, 樓價有保障

大宅

msfafa 發表於 18-8-21 13:36
我上年年尾買咗層泰國樓,而家升咗差唔多三成,不過未諗住賣,而家租緊比人
...

我都等緊升。 好彩個排撞岩泰元跌左, 而家泰元升左小小。 你個間回報有幾多厘?

公爵府

jellomama 發表於 18-8-21 01:09
回覆 manman333 的帖子

唔建議買泰國樓,超後悔,足五年解禁後只希望平手離場。 ...

當年係一個叫做 Asia Bxnkers Club 攪嘅展銷會買咗一個曼谷近 Phrom Phong BTS站距離步行15分鈡嘅兩房單位(大約兩百萬港幣丶冇做按揭), 發展商係 Sansiri, 應該都係一個大發展商。買嘅時候印象以為係BTS站五分鐘左右,其實唔止。買咗一年之後我同老公飛去曼谷玩順便睇吓嗰棟大廈內類似嘅單位,發覺呢個發展商嘅用料都係一般,絕對唔係好似香港新X基質素嘅樓。

單位買入後馬上出租冇問題,月租40,000 Baht 一直至而家,續咗一次約,租客係日本人,準時交租。

可能我哋冇用啱agent,覺得管理泰國樓好麻煩,將來要賣樓攞錢返香港亦都好煩,仲有啲文件係泰文都唔知佢寫乜。層樓有冇增值或者市值幾多,就算我哋問當地嘅物業管理公司,佢都話唔知。

總之經過今次嘅教訓之後,以後都唔會係語言不通嘅地方買樓,香港其實大把機會。

公爵府

cindy618 發表於 18-8-21 10:26
咩解禁?
五年後賣樓唔駛俾稅。

珍珠宮

回覆樓主:

有朋友兩三年前買唔到香港樓走去買大陸樓,出年先起好,唔知咩位置,五十零萬一間,買咗兩間,話而家已經升咗,搞到我都心郁郁,但自己又唔熟大陸唔敢搏

男爵府

回覆樓主

有,只因我長住海外,所以比較清楚當地的投資風險,Land Law 同 Tax Law

唔熟的地方唔會買。我買樓係長線投資。就算無爛尾,十年八年後佢哋政府(尤其無passports) 轉下legislations已經可以玩死我

珍珠宮

manman333 發表於 18-8-21 09:54
英國樓花多, 係好驚爛尾, 美國澳洲既稅好複雜。
係有考慮泰國馬來西亞和台灣的。
...
可唔可以分享下澳洲的稅點樣複雜呀?
因為我考慮緊等我細佬搵到地方安定下來(佢仲遊緊澳洲), 係佢附近買個單位放租~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

jolps 發表於 18-8-21 13:42
其實泰國樓, 最最最重要係近鐵路站, 樓價有保障

係呀!我層樓行三分鐘就到bts

男爵府

回覆樓主

係曼谷同細妹各買左1間,隔離單位,近鈇路站5分鐘不用就行到,千萬唔好買橫行或唔近鈇路既!曼谷地方大,唔就腳真係想放租都唔易!

琥珀宮

jellomama 發表於 18-8-21 01:09
回覆 manman333 的帖子

唔建議買泰國樓,超後悔,足五年解禁後只希望平手離場。 ...

講黎聽下,有咩伏

男爵府

回覆樓主:

有無人買左海外樓5年以上? 租金和資產淨值如何? 其實買來收租唔會諗幾年就賣左佢, 海外樓唔同港樓, 二手市場唔活躍,啲人一係租一係買新, 啲價唔會似港樓咁癲,我打算是長線的,如持有10年以上。

琥珀宮

Rubik 發表於 18-8-21 14:27
有朋友兩三年前買唔到香港樓走去買大陸樓,出年先起好,唔知咩位置,五十零萬買咗兩間,話而家已經升咗,搞 ...

50萬買2間?有冇產權架?

珍珠宮

mandy952 發表於 18-8-21 15:34
50萬買2間?有冇產權架?

50萬一間,買咗兩間

公爵府

小寶貝兒 發表於 18-8-21 14:51
可唔可以分享下澳洲的稅點樣複雜呀?
因為我考慮緊等我細佬搵到地方安定下來(佢仲遊緊澳洲), 係佢附近買個單 ...

物業持有人有冇AUS passport ? 系味打算上會?系边省買?
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

回覆 mandy952 的帖子

#43 回覆寫咗。

珍珠宮

Mrs.Kangaroo 發表於 18-8-21 16:20
物業持有人有冇AUS passport ? 系味打算上會?系边省買?
係我想買,我冇passport,我細佬移左民過去不過未决定到最後定居邊度,所以我都未决定係邊個省買~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

侯爵府

Nbs 發表於 18-8-21 09:45
我媽有買開。
不過其中一間喺英國,原來係騙案,全世界都有人中招,好彩只係無左一百幾十。
...

我家姐都中左英國樓騙局,會唔係同一單?

水晶宮

shobi 發表於 18-8-21 20:46
我家姐都中左英國樓騙局,會唔係同一單?

唔知呀,我媽係呢單

男爵府

小寶貝兒 發表於 18-8-21 20:04
係我想買,我冇passport,我細佬移左民過去不過未决定到最後定居邊度,所以我都未决定係邊個省買~
...

聽講千其唔好罝墨爾本樓,供應過盛買左分分中賣唔返出去

小寶貝兒    發表於 18-8-29 13:15

公爵府

小寶貝兒 發表於 18-8-21 20:04
...

冇passport 要申請買樓,同埋只限買新樓.
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

首頁

尾頁

跳至