自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

子爵府

再睇樓主post,得100萬首期,借300萬,分30年還。每個月要還$11000,仲未計管理費,地租!
而且用綠表買二手居屋係用30年去減樓齡,隨時做唔到20年按揭貸款!!

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

睇錯。

大宅

Alange 發表於 18-11-22 22:18
只點解樓主想買私樓? 有冇特別原因?
住屋又不成問題點解要買。

因為我想買二手居屋,我諗住日後我和c6死咗,呀女都有間屋住,始終公屋遲早要比返政府的

大宅

Sumyeema1 發表於 18-11-22 22:29
睇錯。

睇清楚,冇十幾萬

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

SRrs 發表於 18-11-22 22:07
早幾年我已經想買,他一直話等樓價跌,跌佢個頭咩,根本冇得等,我上次見有二手居屋大約3百萬,1樓,他都 ...

俾我都寧願唔買,我唔鐘意住咁矮,一樓。如果租緊樓,急上車都話。自己有公屋住緊 ,除非環境,或鄰居好差,如果唔係,我都唔會想買樓,都快退休啦,即係年紀都有5字頭。不如留返啲錢旁身,或第日個女留學或嫁妝好過。我覺得買樓應該盡量在30-40歲時買,年紀太大,不太好。
Childhood is journey, not a race.

大宅

回覆樓主:

計清楚你老公退休後,攞到筆退休金會唔會過資產限額,如果唔過就可以唔買樓,留返啲錢俾個女買樓好過

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

快退休先諗買樓?我都贊成你老公睇法唔買。到退休年齡我反而想賣左層樓申請公屋,一層私樓唔食都要比管理費/維修費,費用有加無減,有些維修唔係你想的,係政府一個咩咩令就要你做,現在一個小型維修至少都要200百萬起(全座單棟樓),住公屋煩少好多。

男爵府

你意思想交返公屋買綠表居屋?你丈夫年事已高,唔想一身債可以理解,如果你好想買可以從女入手話留啲資產比下一代,睇下你丈夫點諗!
不過如果有公屋,不用供樓,有六萬收入,真的幾好享受了

大宅

popolun 發表於 18-11-22 22:28
再睇樓主post,得100萬首期,借300萬,分30年還。每個月要還$11000,仲未計管理費,地租!
而且用綠表買二手 ...

如每月還$11000,政府津貼6千,我每月自己出5千供樓,到老公4年後退休,將筆退休金放埋落去

子爵府

SRrs 發表於 18-11-22 21:57
不是曬命,只是想同大家分享吓,不喜勿插
我和C6都是公務員,仲係舊制(退休有長俸和每月有長糧嗰隻)我們 ...

但係又諗,你們退休大約有3-4百萬退休金,每十年一次入息審查,如果你地到時候走左,有錢剩比個囡,公屋一定趕囡囡走.......

珍珠宮

買樓仲要供十幾年?即係其實你地兩個月入六萬但儲蓄都晤多,咁仲臨退休先黎買樓做咩?除非有足夠金錢晤使供,否則有無諗過自己之後嘅生活係點?

大宅

Myluckybaby 發表於 18-11-22 22:00
老實說不會,要買應該早15年前買,不臨近退休才買。

多謝各位JM意見,謝謝

珍珠宮

畀面勳章

我和C6都是公務員,仲係舊制(退休有長俸和每月有長糧嗰隻)我們 ...

梗係買啦, 政府比錢幫你供樓....

10000%買, 唔為自己都為個女啦

大宅

bongbongpatty 發表於 18-11-22 22:02
吾係好識
退休後可住公屋到老?
如果可以又就退休我吾會買樓情願留多錢旁身

多謝意見,謝謝

大宅

比我都唔買,做人咁辛苦為乜,就退休,留番D錢比自己,應該好好享受人生

大宅

myaisha0435 發表於 18-11-22 22:35
梗係買啦, 政府比錢幫你供樓....

10000%買, 唔為自己都為個女啦

我都係咁諗

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

因為而家個女中五, 可以等佢出身, 才考慮是否買樓。

一來唔洗預留教育費俾囡囡,二來一家3口都有收入, 其中一個有事, 都有 backup 。三來 囡囡都有付出, 唔係白白接收層樓。

你老公講, 樓價跌就買。咁不如 講清楚, 例如 某居屋, 跌 30%, 就買。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

SRrs 發表於 18-11-22 22:29
因為我想買二手居屋,我諗住日後我和c6死咗,呀女都有間屋住,始終公屋遲早要比返政府的
...

唔好介意咁講,除非你覺得你女女會一直單身,否則,買佐層樓,你地都要住架嘛,咁女女第日都會有自己家庭,通常都係一家一主啦,如果想幫個女,不如留啲錢,第日佢結婚,你俾舊錢,幫吓佢地置業好過。好過你買佐樓,自己啲錢放哂落層樓責死哂,之後個女同老公想置業,你又幫唔到....
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

畀面勳章

miniyannis 發表於 18-11-22 22:31
計清楚你老公退休後,攞到筆退休金會唔會過資產限額,如果唔過就可以唔買樓,留返啲錢俾個女買樓好過
...

佢買政府會每個另外比六千佢供樓

佢個女買要全數自己供

大宅

wmkcnw 發表於 18-11-22 22:37
因為而家個女中五, 可以等佢出身, 才考慮是否買樓。

一來唔洗預留教育費俾囡囡,二來一家3口都有收入, 其 ...

多謝意見

首頁
12345...14

尾頁

跳至