自由講場

跳至

首頁
12345...24

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

計正你結左婚不論甚麼原因,就係要除名,而家房署咁講,其實係唔啱的
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

Mabelline 發表於 19-5-21 19:18
回覆 bleeblee 的帖子

我明大家所講嘅野,而家問題係: 我爸爸已過六十,即使我除名,得佢哋兩個户籍,佢哋 ...

房署唔洗年紀大嘅老人家搬離過大單位,係體恤佢哋年老,搬離已久住嘅單位,可能有不適應,所以先唔洗佢哋搬。既然自己想搬走,即唔關不適應新地方嘅問題啦!當然要跟返政策重新配屋啦!

男爵府

BGCOME08 發表於 19-5-21 18:55
房署一D都冇做錯,按足規矩做。

對啊

大宅

Mabelline 發表於 19-5-21 18:45
是咁的,本身我、細佬、父母、祖母五人住緊一個五百幾呎公屋單位,後來祖母過身,細佬買咗私樓除名,淨返我 ...

一個字可形容你一家:貪!

珍珠宮

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

canies 發表於 19-5-21 18:55
你父母都幾偏心, 唔明點解明知你成日返去都想要調近個仔?

講真問題就唔喺房署度㗎喇,

又未必係父母偏心,住左咁耐都應該係舊邨,或者同房署傾左調遷又新又位置好呢,所以更想要3人單位

都係唔好跟車太貼

侯爵府

畀面勳章

MM2H 發表於 19-5-21 20:31
又未必係父母偏心,住左咁耐都應該係舊邨,或者同房署傾左調遷又新又位置好呢,所以更想要3人單位

都係唔 ...

係囉,可能細佬住市區,附近有新公屋入伙所以想搬過去呀,又可能校網好仲可以幫埋樓主小朋友添,所以唔想除名囉。

水晶宮

YY(芝芝媽咪) 發表於 19-5-21 19:20
估計樓主的父母是申請房署天倫樂調遷計劃,想住近啲樓主細佬。如果樓主仍有名在父母的公屋單位,兩老便不 ...

對、做人不能得一想二

洋房

回覆 jesswu 的帖子

留意返,我唔係想要keep三房,只係想唔除名申請三人單位which = 2XX呎價房,比起而家嗰個係細一半。我除咗名,我兩老都可以住喺原本五百幾六百呎嘅大屋。

禁止訪問

水晶宮

jesswu 發表於 19-5-21 19:50

其實少左人仲唔使縮細單位已經so左比樓主……

已經好委屈啦、仲要人買私樓吖

子爵府

回覆樓主:

唔好搬囉

大宅

babyhoi 發表於 19-5-21 19:43
好明顯你父母寧願住近個仔,
都唔寧願你一齊住照顧佢地囉,
你咪交返俾你細佬,

男爵府

子爵府

其實你家人有無諗過 唔一定會比新樓你, 一陣派最舊果款公屋。 會唔會更加後悔. 比舊款,2-3人單位 你想間2間房都難, 仲要預番再年紀大 行動唔方便, 個廁所細到入唔到。

大宅

畀面勳章

Mabelline 發表於 19-5-21 20:38

留意返,我唔係想要keep三房,只係想唔除名申請三人單位which = 2XX呎價房,比起而家 ...

咁你老公有無其他樓名 同 資產 ? 點解唔加老公落去 ? 一直回避問題, 剩係話房署唔公平

男爵府

留意返,我唔係想要keep三房,只係想唔除名申請三人單位which = 2XX呎價房,比起而家 ...

我記得十幾年前有單新聞,個仔結左婚已搬出,但無同房署除名,户主亦無申報,最後被房署發現左,最後拉左個阿伯户主,仲好似判左監。

侯爵府

咁你都要留意反3人通常你3~4人单位,320~350呎,不過都委屈你要放棄600呎單位

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

唔好搬
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

伯爵府

回覆 Mabelline 的帖子

樓主既老公有物業或在另一公屋有戶籍??或入息超過限額?
所以而家你父母既公屋,唔加你老公名嗎?

如果想用照顧理由調遷,
往親人嘅居所附近,
咁有你女女既名,已經不成理由吧?

房處叫你唔cut名,
就按原定讓你父母住現單位到老,
應該當未做戶籍更新,當唔知你結左婚,
所以叫你乜都唔好搞吧! 我估

首頁
12345...24

尾頁

跳至