跳至

首頁
12345...11

尾頁

洋房

回覆 magicty0422 的帖子

我哋一家三口,小孩9歲,都諗緊移民澳洲,但因工種問題,只可以行187顧主擔保, 現在Vic 的Mildura 揾到safety inspector 的工作,正在考慮中……

如薪金7000澳幣要交多少税?
那裏好似好偏遠,沒太多華人,可以適應嗎?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我兒子現在小學四年班, 我哋都考慮移民墨爾本

洋房

回覆 gorettichan 的帖子

Sorry 打錯,應該係6000不是7000

複式洋房

gorettichan 發表於 19-6-16 18:12

我哋一家三口,小孩9歲,都諗緊移民澳洲,但因工種問題,只可以行187顧主擔保, ...
.

複式洋房

我哋一家三口,小孩9歲,都諗緊移民澳洲,但因工種問題,只可以行187顧主擔保, ...

偏遠一定係,但之後你可以選擇去返市區住. 有工作適應唔難,但熱鬧一定和香港冇得比,建議可先去旅遊看一看.
187 顧主擔保,可能要小心細節,擔保能力,最好要問 agent.

澳洲一般計年薪,7万? 正常中位數人工,唔差.

洋房

謝謝您!想問吓知唔知catholic school 係咪一定要catholic 先讀得?我自己係catholic 但小孩不是。

複式洋房

gorettichan 發表於 19-6-16 23:36

謝謝您!想問吓知唔知catholic school 係咪一定要catholic 先讀得?我自己係cath ...

你應該指私校?一般偏遠不是名校多人爭,應該不一定以宗教背景行先。但當然你要先了解清楚,每間要求有出入。

男爵府

gorettichan 發表於 19-6-16 18:52
回覆 gorettichan 的帖子

Sorry 打錯,應該係6000不是7000

X

大宅

magicty0422 發表於 19-6-16 19:48
偏遠一定係,但之後你可以選擇去返市區住. 有工作適應唔難,但熱鬧一定和香港冇得比,建議可先去旅遊看 ...

請問即係如果我申請去南澳,最尾係land係Melbourne 都得?

洋房

回覆 mrs.frog 的帖子

Thx for your information.

洋房

回覆 冬兒1230 的帖子

要睇你用咩plan. 有D plan 係有限要在申請地留幾年先可以move。

大宅

gorettichan 發表於 19-6-17 14:57
回覆 冬兒1230 的帖子

要睇你用咩plan. 有D plan 係有限要在申請地留幾年先可以move。 ...

如果用189 visa?

複式洋房

冬兒1230 發表於 19-6-17 11:40
請問即係如果我申請去南澳,最尾係land係Melbourne 都得?

澳洲近年收緊移民政策,也經常會變動。一般有年期要求在那個state住大約3年,但詳情要問agent。而且每個state有不同條件限制。

大宅

magicty0422 發表於 19-6-17 18:38
澳洲近年收緊移民政策,也經常會變動。一般有年期要求在那個state住大約3年,但詳情要問agent。而且每個st ...

唔該你

洋房

1. 聽講公立學校質素一般, 真的嗎? 2. 本來天主教學校質素較好(不是private, 聽講約1000澳幣一年),但近10年性虐待嚴重,所以入學率下降,是嗎?

可惜我們不能付擔private school 的學費,如真的移澳,應選那類型學校呢?🙏🏻🙏🏻🙏🏻

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

gorettichan 發表於 19-6-18 12:37

1. 聽講公立學校質素一般, 真的嗎? 2. 本來天主教學校質素較好(不是private, 聽 ...

性虐待咁恐怖 私校一年都好似要三萬幾……好貴

複式洋房

HxH 發表於 19-6-14 15:17
salary packaging即每年有一個限額 (我唔記得exactly 幾多錢), 將呢個限額除24 (因澳洲係2星期出堂糧一次 ...

Thanks so much

別墅

gorettichan 發表於 19-6-16 23:36

謝謝您!想問吓知唔知catholic school 係咪一定要catholic 先讀得?我自己係cath ...

係澳洲,catholic school都叫做private school. 不過學費就肯定唔係一千一年2, at lease 都要5千。你可上網睇到的。
government 唔一定差,要睇邊間。但如果你去偏遠地區,就一定唔好讀government school. 因偏遠地區d人質數較低,好多學生都有問題,係偏遠地區有能力都會送小朋友去讀private school, 或boarding school。

別墅

冬兒1230 發表於 19-6-17 15:21
如果用189 visa?

visa 189, 係independent skill visa, 去邊到得。呢個visa係自由度最大的一個,唔需要比state綁死。

別墅

唔好諗,申請在先。呢個visa processing time at least 21 個月。

首頁
12345...11

尾頁

跳至