自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我自己係成日抱bb既,但佢喊時我都會忟,我就反而唔會抱,由佢喊
佢宜家11個月,一路都冇話要抱而喊
你可以試下

大宅

我就咁諗。 我哋可以抱佢哋嘅時間有幾多? 佢哋大得好快。 我兩個仔細時我哋成日抱。我哋好多直頭抱住佢哋瞓。好ENJOY嗰種BONDING。以前比人話我哋抱得多驚太癡身唔獨立。我當時冇諗咁多。 而家佢哋大啦(12 & 16)。我想抱都唔得啦。 佢兩個而家都算獨立。唔使我點理。

男爵府

猫物語 發表於 19-6-18 15:24
我女而家7個月,由出世開始就扭喊到而家,唔中意自己坐High Chair同床,唔可以獨處,一米範圍內要有信任嘅 ...

唔使擔心呀。
七八月個認人階段,係好癡人,無時無刻要人陪住抱住咖。回想一年前多前。我連去大便,都要要抱住。所以我大小二便都要抱住BB一起去,坐在我腿上。
到了歲零,懂行懂走,已經唔再癡人,唔使我抱,成日撇開爸媽,周圍走,自己玩。

珍珠宮

好媽媽勳章

Nbs 發表於 19-6-18 15:59
性格天生
有D bb係比較sensitive, 無安全感,敏感D。
你更加要多抱多陪多耐性

我仔自細都好敏感,喊包,湊佢堅辛苦,唔抱真係可以喊到失控,一聽到喊,快抱就好d,搞到我湊佢都湊到快精神崩潰,後來訓覺方面既喊,大大下慢慢好,當然性格問題,大左都有其他原因令佢係比較易喊,十歲前,差不多每日總有個原因令佢喊,只係喊多喊少既分別,十歲後就好好多

珍珠宮

好媽媽勳章

LoveFamily 發表於 19-6-19 01:40
我囡細時好黐身 ,我煮飯 時放佢喺廚房望住我都唔得喊到拆天 ,唯有左手抱佢,右手 煮飯! 夜晚 瞓喺我隔離 ...

03年bb?我仔04都係呀,真係易喊得好誇張

首頁

尾頁

跳至