跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

hello....
我都加入先....
我囡囡全人奶, 返到屋企補過一次奶粉, 因為成日都無尿, 好驚, 補左就有尿喇, 跟住堅持人奶人奶人奶, 就全人奶喇, 而家6 weeks喇.

原帖由 ganda 於 09-6-17 17:14 發表
請問人奶B可唔可以介夜奶呢?
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

大宅

原帖由 NOPAN 於 09-6-18 00:19 發表
hello....
我都加入先....
我囡囡全人奶, 返到屋企補過一次奶粉, 因為成日都無尿, 好驚, 補左就有尿喇, 跟住堅持人奶人奶人奶, 就全人奶喇, 而家6 weeks喇.

...

你好叻呀! 請教下我點樣堅持人奶人奶人奶...

我到而家6星期, 阿B都係放低一個鐘到又要食, 食多2-3幾次阿B就開始發脾氣 (可能我唔夠奶), 跟住就要補奶! 點算!

子爵府

好媽媽勳章

其實我今次既人奶路都唔係咁順, 亞妹食得唔係幾好, 到而家都係, 不過, 以我上一胎既經驗, 一定唔好補奶囉, 比佢啜多啲, 真係不停啜不停啜, 咁就上多啲奶.

今胎, 都唔係好多奶, 哥哥就好多好多奶, 返工前每次都可以泵到8-9安, 而家點增加奶量都係泵到5-6安, 可能係亞妹食得少啦.

今次奶路唔順係因為之前塞啦, 仲有而家亞妹唔肯食啦......好鬼煩, 佢食5mins就收口, 點夠飽丫, 我唯有泵出黎比姐姐餵佢囉, 好久唔久佢先比我埋身餵佢, 真係好hurt架, 不過算啦, 佢唔鐘意我都無計, 唯有勤力啲泵出黎(遲啲返工都要泵架啦), 佢都可以全人奶, 係無得埋身可惜好多, 呢個親子關係好重要, 我會繼續努力埋身, 埋得幾多得幾多.

仲有, 多啲上BK啦, 呢度好多人幫你架, 我都係上得多先可以堅持到而家, 仲學多好多野......
原來有啲B係唔食多耐架, 但都有6條尿片以上, 又重得好, 咁就算喇.....所以, 我都唔再擔心亞妹咁多囉....如果唔水返工, 我實迫佢埋身餵唶, 又方便, 又enjoy.

a....你BB幾號出世呀, 又係 6 weeks, 我囡囡 5月5 出世.

原帖由 ganda 於 09-6-18 10:04 發表

你好叻呀! 請教下我點樣堅持人奶人奶人奶...

我到而家6星期, 阿B都係放低一個鐘到又要食, 食多2-3幾次阿B就開始發脾氣 (可能我唔夠奶), 跟住就要補奶! 點算! ...
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

子爵府

原帖由 ganda 於 09-6-16 02:54 AM 發表

請問黑豆漿同豆漿功能上有咩分別?

我只知道黑豆漿是有營養, 滋補, 而黑豆又催奶

豆漿係高蛋白質, 但係有d涼. 如果你坐完月子, 可以開始食涼野, 應該唔怕飲

我以前試過兩溝飲. 不過, 我現在覺得黑豆催奶作用大過黃豆.

(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥

子爵府

原帖由 ganda 於 09-6-17 04:14 AM 發表
請問人奶B可唔可以介夜奶呢?

我唔係好清楚, 以前個女同個仔都是一個月到自己介夜奶, 他們都是埋身人奶b.
(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥

大宅

原帖由 Tabima 於 09-6-18 22:53 發表

我只知道黑豆漿是有營養, 滋補, 而黑豆又催奶

豆漿係高蛋白質, 但係有d涼. 如果你坐完月子, 可以開始食涼野, 應該唔怕飲

我以前試過兩溝飲. 不過, 我現在覺得黑豆催奶作用大過黃豆. ...

係邊度可以買到黑豆漿呀?

大宅

原帖由 NOPAN 於 09-6-18 12:30 發表
其實我今次既人奶路都唔係咁順, 亞妹食得唔係幾好, 到而家都係, 不過, 以我上一胎既經驗, 一定唔好補奶囉, 比佢啜多啲, 真係不停啜不停啜, 咁就上多啲奶.

今胎, 都唔係好多奶, 哥哥就好多好多奶, 返工前每次都可以 ...

我女 8/5 出世ar! 細你嗰個3 日呢!

你有5-6安已經好好! 我得2安咋! 點算!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Cass_0114 於 09-6-11 17:58 發表
飲黑豆漿得唔得呀???

我飲黑豆漿都好WORK喎!

大宅

原帖由 bird 於 09-6-19 14:46 發表

我飲黑豆漿都好WORK喎!

自製or街買現成黑豆漿?

大宅

原帖由 ganda 於 09-6-19 19:34 發表

自製or街買現成黑豆漿?

我終於係惠x買左一樽黑豆漿(當然唔係新鮮黑豆漿啦), 唔知work 唔 work.

子爵府

好媽媽勳章

yes yes 我大仔都係一個月自己介夜奶, 但亞女而家6 weeks都食緊夜奶

原帖由 Tabima 於 09-6-18 22:56 發表

我唔係好清楚, 以前個女同個仔都是一個月到自己介夜奶, 他們都是埋身人奶b.

大宅

好媽媽勳章

報到!! 全人奶中..

囡囡5/25 出世, 第2日要出院但無尿尿所以醫院補左2次30ml 既奶粉, 之後到依家都全人奶, 屋企又係一d 奶粉都無XDD

大家唔好比屋企D 奶粉左右左你地, 因為唔夠就要比佢啜!!!!!
啜=有奶
補奶粉=飽=唔啜=無奶
仲要一日啜到黑果隻...甘就會勁多奶...
我比佢啜到第2個星期已經可以15分鐘有8oz

但其實佢開始係少數唔識啜既bb, 所以開頭又縮水又黃又跌重, 出院後返健康院比e生話, 比多48個小時我, 要我每2小時餵一次, 果時真係想死甘滯...佢又唔識啜, 我次次餵都要同佢角力成個鐘, 先有機會有幾次比我成功甘強硬甘塞個乳暈入佢到, 就算佢唔識食, 我都用手擠, 有幾滴得幾滴, 滴入佢個口or 比佢用利lam 左佢
就因為呢48小時, 令到我依家d 奶多到嘔...

48小時返健康院, e生話佢竟然可以追返佢出世時既體重, 仲要退哂d 黃, 同埋all 到正常既便便 (好似黃咖哩甘), 即時唔駛再返健康院直至下次打針
但果一刻佢仲未識食乳暈...再請教埋姑娘, 真係好有用...
如果你地有媽媽發現bb唔太識啜既可以試下...
就等bb張大咀時, 張乳暈(乳頭方向係bb上顎, 即係乳頭對住bb既鼻既方向) 塞入bb個口到, 甘多數都會成功令佢啜到, 唔得既再試, 再試....應該10次內就一定成功...
一定一定要比佢啜實...成功左佢會啜得好定, 唔駛你扶住都自己會係甘啜...(除非奶太多佢濁親or 食夠)

希望可以幫到大家...加油呀各位奶媽!!

大宅

好媽媽勳章

仲有呀依家補奶粉又想轉全人奶既媽媽...
唔好泵住啦, 轉返埋身先...

因為頭3個月係增奶好時機, 食乜都係假, 比bb啜先係真...同埋最有效...
學唔識既返健康院啦...
每次食完都用泵泵清+手擠清!
甘就會愈來愈多奶...

加油

民房

我都覺得俾bb啜最重要, 佢有吸就可以刺激, 就有奶出
我囡4月21日出世, 已經2個月多了, 我仲係全母奶....因為懶我好少泵出來, 都係埋身餵. 奶量幾多我唔知, 但可以餵飽佢. 最緊要有信心同多俾佢啜, 就唔怕唔夠奶水了

大宅

我係全泵人奶既5月媽媽....

我係全泵人奶既5月媽媽....

仔仔(現在6周大)每餐飲140ml 奶,一日6次,佢好似再想飲多D. 但我怕佢會飲得太多?

你地BB飲多少安人??

男爵府

我係第二任mama, 覺得全埋身好唔一樣. 上一胎, 仲有做嘢, 就pump, pump 極都係唔得果4~5安. 就算後期, 都係pump 得最多8安就無架啦. 最衰, 有時仲搞到自己乳線塞.

今次就全埋身, 其實, 餵順左, 都唔谷奶, 好自然地, 阿仔一食, 就好順咁出. 講真, 唔知有幾多奶, 不過, 我覺得係唔多. 不過, 阿b 就好吸收. 兩個月人仔, 去健康院磅, 重量差不多係初出生的double.

so, 各位mama, 真係要比心機呀.

另外, 我都覺得現在多左人餵人奶呀, 老人家都多左接受左, 明白左. 我地要努力呀, 等多d人明白, 人奶真係對bb好.

民房

我個女到21號就滿3個月了......而家仲係全人奶, 我希望最少餵到半歲呀

大宅

不經不覺bb已經兩個多月了!依家好彩都仲有人奶,我個女每日飲7餐,每次大約飲4安,但最尾個餐我會餵佢飲formula,因為飽肚d,可以一晚瞓天光。其實出世時我都係主力靠泵出來比阿女飲,依家返工更加無得選擇,我都唔知可以再預多幾耐,係呢有無人返緊工,仲係餵人奶呀?你地打算餵到幾耐呀?

子爵府

亞女個半月. 係全人奶.
滿月時重了超過2磅半

car_li, 我第一胎, 大女時有返工, 都係泵奶, 餵到1歲, bb自己介, 其實bb6個月大, 開始食糊仔, 可以只泵一次, 會易好多, 加油

大宅

我都係第二任人奶媽, 上一胎餵到6個月, 返工泵兩次.
今胎覺得弟弟大食過哥哥少少. 自己D奶都唔係好夠, 要補一餐奶粉. 我而家一日泵4次, 兩次在公司泵, 2次在家泵.
我覺得半夜起身泵奶都可以幫助keep住奶量.

原帖由 Tabima 於 09-7-15 03:40 發表
亞女個半月. 係全人奶.
滿月時重了超過2磅半

car_li, 我第一胎, 大女時有返工, 都係泵奶, 餵到1歲, bb自己介, 其實bb6個月大, 開始食糊仔, 可以只泵一次, 會易好多, 加油 ...

首頁
12345...10

尾頁

跳至