自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

BB入嬰院,湊到讀 N 班。

伯爵府

我仔細時我返到屋企就接力湊b, 我媽/99就去煮飯洗碗,老公返到嚟都會幫手湊b,例如沖涼果陣,點都要有一個睇住阿b,到星期六日就我媽/99放假,果陣老公工作忙,所以我就好似單親咁約朋友帶埋阿b出街玩囉,果陣响bk 識左班同月份朋友仔,成日一齊去街街

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

hapibebe 發表於 21-7-23 21:28
在職媽媽們
如果婆婆一個凑B(兩歲)

你想餵人奶餵到幾時?

珍珠宮

回覆樓主:

我由bb 末夠一歲已單親,兼係在職媽媽,我返工就放媽媽度,因我媽要照顧我爸,都好忙,只可幫手睇吓bb, 我唔會係佢度食飯增加佢負擔,佢幫我睇住8個鐘已幫我好多,我會每日帶俾佢分定嘅奶粉格/乾淨衫/已消毒奶樽等,所有野我自己做番晒,佢幫手睇住bb同餵奶,我放工9秒9飛返去湊b, 返到屋企幫b冲涼洗奶樽洗衫,預備第2日要帶過去嘅野,記得我做家務時將bb 縛好安全帶係bb 車,我行去邊都睇實,冲凉都開住門bb車放門口,日日自己食外賣或食麵包,冇諗點捱過去,只知日子過得好快,辛苦但開心見bb長大。
我好感恩我媽幫我,仲有份穩定嘅工,做左30年養大我仔

男爵府

我姑9做法係將個B同隻狗交託,99每朝跨區過去買埋餸,去到湊B抹地放狗。晚上煮埋飯先走

珍珠宮

Hayeungyeung 發表於 21-7-24 09:24
我姑9做法係將個B同隻狗交託,99每朝跨區過去買埋餸,去到湊B抹地放狗。晚上煮埋飯先走
...

呢啲實在太幸福

珍珠宮

waic 發表於 21-7-24 09:18
我由bb 末夠一歲已單親,兼係在職媽媽,我返工就放媽媽度,因我媽要照顧我爸,都好忙,只可幫手睇吓bb, 我 ...

你好勁
幸福肥師奶

珍珠宮

mannok媽咪 發表於 21-7-24 09:37
你好勁

delete

珍珠宮

mannok媽咪 發表於 21-7-24 09:37
你好勁

我啲朋友都咁講 話我唔知咩人黎,完全冇娛樂,又唔去識過第2個,我仲專登叫friend 唔好同人講我離左婚,唔想煩,當時有2個男同事話如果我末結婚一定追我,聽到都怕怕,我當時只想一心湊大個仔,我唔覺得識過個會視佢為已出囉。
不過到佢升小學,我升左職經济好啲,請左4年工人,日子慢慢好起黎。

crazypaper    發表於 21-7-24 12:50

伯爵府

回覆樓主:

兩公婆食外賣最方便,慳水慳力

wcpcelia    發表於 21-7-26 16:01

水晶宮

在職媽媽們

我女2歲前婆婆湊,但我女d食物都係我負責買和整好(e.g.加固後整定各種蔬菜蓉冰粒),我媽只係主力睇B和餵食。放工後接走,自己煮飯、湊B、家務,兩公婆分擔。呢2年我仲要溫書、考專業試。

2歲後返全日班,輕鬆好多,可以跟大人食飯,唔使額外預備bb食物。每日煮飯家務,伴讀圖書,教做功課,生活好充實。
我女自K2起開始執筆寫字,開始訓練佢自己喺學校做功課,佢返長全日制,5pm~6:30pm留校可做功課,亦會自己睇圖書,所以自小喜歡閱讀,識字多,K2已可自己睇英文early chapter books了,亦好快掌握phonics拼音, 冇出去學

水晶宮

Elenalan 發表於 21-7-24 10:23
我女2歲前婆婆湊,但我女d食物都係我負責買和整好(e.g.加固後整定各種蔬菜蓉冰粒),我媽只係主力睇B和餵食 ...

我女細個時成日俾身邊d人話好慘呀咁細個留校咁耐...有d難聽到話冇時間自己湊就唔好生啦...
我清楚明白自己狀況和教育理念,所以自己辛苦d都冇所謂。我女喺學習上好主動獨立,自細訓練。

到升小後因為3:30pm放學,我地先請姨姨湊放學。

翡翠宮

回覆樓主:

無長老無工人,幼稚園時每日鐘點接放學然後做簡單家務, 晚晚都係食外賣。
小學有段時間就係去補習社,晚餐仍然係外賣,好彩後來同公司傾掂淨係一個禮拜 返一至兩日全日,所以都兼顧得到, 不過都唔會日日煮飯。

別墅

在職媽媽們

如果2歲,已經唔需要當bb湊,如果講涯,都係年半,下年都有得返k1啦。
小朋友會長大,會進步,正面啲人會開心好多,加油

水晶宮

回覆樓主:

晚餐外賣,慳好多時間功夫。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

佩服以前嘅女人,返工放工日日煮飯湊仔顧功課去帶玩,真心點解做到

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

朝早99黎接bb返去湊,住隔離座行一陣就到。夜晚99會煮埋俾bb食同沖涼,我同c6有時一齊食有時各自外賣,睇時間夾唔夾。食完上去接bb返屋企。

一星期一次響99度食埋飯,放假星期六日自己湊。

家務日日最少都要掃地吸塵。洗衫差唔多日日開一機,最花時間係收衫浪衫接衫。周末先換床單拖地。

做運動要平日放工行返屋企。每分每秒都非常「充實」

不過而家好好多,最辛苦都係岩岩生完仲餵緊人奶又返緊工既日子。朝早夜晚仲要餵夜奶。

水晶宮

littlefunpig 發表於 21-7-24 11:46
朝早99黎接bb返去湊,住隔離座行一陣就到。夜晚99會煮埋俾bb食同沖涼,我同c6有時一齊食有時各自外賣,睇時 ...

要泵奶嘅日子係最難過,日日衝衝衝 !所以嗰刻諗唔駛返工可以淨係埋身就爽了!

伯爵府

回覆樓主:

我嗰陣時間屋太細,每日早上返工前就推架bb車去老爺奶奶屋企,夜晚兩公婆收工就過去食埋晚飯接埋bb返屋企。維持咗兩年直至有咗細,跟住就換樓請工人。
一係老人家辛苦啲幫手湊一係請工人,而家工人真係好難請,嘗試盡力,始終老人家湊小朋友真係好辛苦。

翡翠宮

減齡達人勳章

DATE456 發表於 21-7-23 22:25
直至到4歲我就搬出九龍,自己湊番。靠全日班幼稚園了。

但到小學點算呀?靠功輔班?

首頁

尾頁

跳至