自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

水晶宮

志志媽咪 發表於 21-8-14 00:24
你六月頭嘅數字又真係有啲嚇人,醫生叫你食藥都係為你好

唔好唔開心,不如睇多兩個醫生攞意見吧
我屋企人果時都驚,即刻捉咗我過去睇醫生。
個專科醫生都一路望住份報告已經猛咁質疑「有冇咁高呀…」
我BMI22,血糖正常,三酸勁低,好膽個分又唔差添,唯獨壞膽同總膽寫到個冧把咁嚇人,我仲生勾勾坐佢面前,所以醫生都唔信份報告吖。

再睇多幾個醫生我又唔知睇邊個,我又睇醫生睇到呢兩個月情緒麻麻。。。唔係信唔過專科醫生,但個心真心唔想係咁食隻葯,好抗拒,Even自己氹自己話當隻葯係保健係保險,我都唔知點解唔想成世食佢。

琥珀宮

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-14 00:01
冇理由我食份量咁細,仲要唔夠一個月再驗,總膽可以由10直跌到5都冇,壞膽8點幾直跌去2點幾囉。連醫生都話 ...

其實食藥真係可以降得好快。
一般體驗中心,驗血都多係交比出面化驗所做,流既機會好微。
反而係你個醫生奇怪,既然覺得間野流,即係你根本無高膽,仍叫你繼續食藥,咩道理?
而且佢覺得原本報告唔合理,點解唔幫你即刻驗多次?
聽你描述,呢個醫生好麻麻,做事無咩logic 咁

水晶宮

wan_sosin 發表於 21-8-14 00:22
好呀,下次同醫生商量,停藥繼續比醫生幫你監察就穩陣。

醫生跟我講過,膽固醇是長遠去控制的問題,輕微 ...
都係既,我都有同自己講,定時覆診睇醫生,咪當俾錢有個保障有人睇住自己健康,但真係怕食葯食唔停,咁多年除咗偏頭痛迫我個個月幫襯醫生買葯外,我真係冇睇醫生「習慣」,感冒我頂多買幸福傷風素,都唔捨得俾錢睇醫生,依家要我係咁睇,呢兩個月係咁睇醫生又要睇腳痛,搞到自己成日覺得自己冇事搞野嚟搞,個人好忟。

水晶宮

木土土 發表於 21-8-14 00:34

其實食藥真係可以降得好快。

我都唔知呀…呢幾年都唔知做乜係咁見醫生。搞到我都真心唔知信邊個好。。。先果兩年屋企兩隻貓又淋巴癌又腎衰竭,聽醫生講野聽多兩個我都唔知信邊個講法好,到兩隻貓仙遊,我又接佢地捧到我無啦啦係咁睇偏頭痛睇腳痛依家仲睇埋膽固醇,睇到我真係好想喊,冇哂心機。

珍珠宮

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-14 00:37
都係既,我都有同自己講,定時覆診睇醫生,咪當俾錢有個保障有人睇住自己健康,但真係怕食葯食唔停,咁多年 ...

無人鍾意時時睇醫生,我個個星期都要去醫院,我有時都情緒低落。

如果膽固醇控制得穩陣,可以半年先驗一次。
最容易升係冬季,節日多天氣凍容易食多咗野,過完冬季最好驗下,3月頭左右。
咁做當然在掌握中先可以,太高就無得揀要見醫生食藥。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-14 00:24
話爆錶果份係錯的,唔夠一個月再驗總膽連5都冇。果時專科未驗,醫生都好質疑果份報告,所以再捉我去驗,但 ...

下, 咁專科醫生有質疑點解唔再驗多次先食藥?

男爵府

睇政府門診,佢地無利益衝突,唔會亂黎。

水晶宮

wan_sosin 發表於 21-8-14 00:53
無人鍾意時時睇醫生,我個個星期都要去醫院,我有時都情緒低落。

如果膽固醇控制得穩陣,可以半年先驗一 ...
明白。大家都加油吖,我地都係為咗家人至需要自己健康。

冬天都係問題嚟。實會食多咗高熱量野嚟保暖。我第2次驗血後,醫生都即刻唔駛我個個月覆診,食埋啲葯等下個月覆診時至再問醫生意見。我乖多一個月先。

子爵府

2024年龍年勳章

咁你之前未食藥,指數係幾多?醫生當時叫你食,可能有原因的。
Life must go on

水晶宮

魔怪媽媽 發表於 21-8-14 01:24
下, 咁專科醫生有質疑點解唔再驗多次先食藥?
係呀,可能佢質疑得嚟都擔心我真係咁高,所以未同我驗血就開葯俾我食先,依家仲繼續食,我至唔太想繼續食,驚冇得停葯,食耐咗會搞到三酸由低變高吖。我係驚呢樣。我上網search呢隻葯,話副作用除咗傷肝外就係會整低好膽固醇、搞高三酸條數。我睇到勁驚。好擔心。

水晶宮

小冬 發表於 21-8-14 01:28
睇政府門診,佢地無利益衝突,唔會亂黎。
排政府門診又要同公司請假同整好多野,以前阿囝自閉踩界排政府啲野已經搞到我好有「童年陰影」。之前都有jm教路。但未實行,或者等下個月覆診睇醫生點講先,再冇進展唯有辛苦啲排政府。

公爵府

回覆樓主:

爆錶個份出錯咗?點解會出錯?
恭賀新禧,迎春接福!

水晶宮

wln 發表於 21-8-14 01:33
咁你之前未食藥,指數係幾多?醫生當時叫你食,可能有原因的。
因為果時仲未再驗血,佢質疑第1份報告得嚟都擔心我真係好嚴重啩,佢都係咁問我有冇心絞痛,咁我又冇,我估佢為咗保險啲,未同我再驗血都照俾葯我食啩。

子爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-13 23:57
就係再驗先知我總膽唔到5。我冇高膽固醇或3高。
之前出面驗話我爆錶果間驗錯咗。

我食到今日都仲有乖乖食葯吖,今日剛好食咗兩個月降膽固醇葯。專科驗到我無事係响我食唔夠1個月降膽固醇葯時抽我血驗的。

膽固醇藥係好快有效的, 但一停就會升番, 所以無話食左一個月定 10年

如果想停藥就要中長期做運動及改變飲食習慣後, 停藥, 再檢測 (但停唔停藥通常會聽醫生建議囉)

水晶宮

Mrs.Chan 發表於 21-8-14 01:43
爆錶個份出錯咗?點解會出錯?
冇人知。唔知係打字果個手殘打錯冧把,定係驗血果個出錯。總之一個月後再驗,兩份數字相差甚遠。第1份寫總膽10,第2份4點幾 ,第1份寫壞膽8點幾,第2份得2.68。我食果隻葯份量好細咋,仲要一日只食一粒。應該冇可能唔駛一個月跌得咁快咁大幅度。

水晶宮

杜小田 發表於 21-8-14 01:47
膽固醇藥係好快有效的, 但一停就會升番, 所以無話食左一個月定 10年
如果係咁唯有等覆診聽醫生點講。。。

我比較擔心一路繼續食會整高三酸甘油個數字。我食葯前後果兩次驗血,三酸甘油得0.68。好膽固醇第2次驗跌咗。

珍珠宮

畀面勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-13 23:14
冇心機,俾啲驗血報告玩死。之前幫襯咗間體檢,話我膽固醇爆錶,就咁俾家人捉咗去睇專科醫生。
個專科醫生 ...

睇下

https://m.youtube.com/watch?v=E3rIezx06C0&feature=share
龍鳳媽

水晶宮

arale1668 發表於 21-8-14 01:55
睇下

https://m.youtube.com/watch?v=E3rIezx06C0&feature=share
多謝您吖!條片個幾鐘,等我聽朝瞓醒慢慢研究。

公爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-14 01:49
冇人知。唔知係打字果個手殘打錯冧把,定係驗血果個出錯。總之一個月後再驗,兩份數字相差甚遠。第1份寫總 ...

報告出錯可以害C人,妳食降膽固醇藥仲有無改變飲食習慣/做運動?

唔知降膽固醇藥有幾大效力,今日都係去睇驗身報告,上次膽固醇和肝酵素踩界,努力去食麥皮和改變飲食,大有改善
恭賀新禧,迎春接福!

水晶宮

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-13 23:35
我係覺得原本我就係冇高膽固醇,又冇3高或糖尿,但就無啦啦要係咁睇醫生又食成世葯,有啲冇事揾野嚟搞feel ...

你終於想通了
一個好好嘅package, 賺到你盡
老實,我膽固醇唔低,接近7,食藥?No啦,心冇事,身型正常,血糖正常,有做運動,小小膽固醇高又話要食藥,都唔知為乜,心臟病唔係因為高膽固醇引致,高膽固醇只係其中一個symptom, 等於發燒一樣,發燒唔係病,發燒係你身體比個signal你話你知你身體出現左d情況。
你發燒,係咁食退燒藥,係咪真係有用?係嘅,你禁住左D燒,但身體實際出現左嘅情況有冇解決到先?

首頁
12345...10

尾頁

跳至