自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

mrs.tan 發表於 21-8-19 20:06
馬來西亞塞車係平常事

我覺得KL塞車好恐怖,外來旅遊人士開車會好大壓力,因為唔熟路唔記得及時轉彎又要兜多一大輪,好費時間。

珍珠宮

1estercheung 發表於 21-8-19 22:25
係啊,東海岸比較少華人,可能細個就已經要學,所以言語方面比較強

我以前認識的華僑,佢地d中國方言係平時同華人同學朋友玩,日子有功浸出來,唔使上堂學架。真系輕鬆。

珍珠宮

mrs.tan 發表於 21-8-19 20:31
其實我過左黎之後都冇返香港啦...小朋友要返學就唔到時間...

你嗰邊小朋友讀書,興唔興好似香港甘樣成日要補習?

大宅

平平常常 發表於 21-8-20 21:55
我以前認識的華僑,佢地d中國方言係平時同華人同學朋友玩,日子有功浸出來,唔使上堂學架。真系輕鬆。
...

都係架,我嘅廣東話都係之後先學嘅,學校淨係教英文、馬拉話同普通話,屋企人溝通就講福建話。印度人同馬拉人就唔洗學普通話不過佢地可以選擇學印度話同阿拉伯話當然都有d華僑唔學中文,因為想專攻英文

珍珠宮

1estercheung 發表於 21-8-20 22:04
都係架,我嘅廣東話都係之後先學嘅,學校淨係教英文、馬拉話同普通話,屋企人溝通就講福建話。印度人同馬 ...

你覺得英文同馬來文,邊樣容易學D?即系祇有呢兩種語言係必須學習?其他例如普通話或者印度話就系個人自由選擇?

我以前識得個華僑,佢父母分別系廣東人以及潮州人,所以自動識得講呢兩種方言,然後同學有客家人又學識左客家話。佢地一家人好得意,家人間同唔同人對話,都會係唔同方言以及普通話之間轉換。

我以前旅行去到怡保,嚇左我一跳,當地周圍個個都講廣東話,連入去鋪頭個華人店員都自動用廣東話招呼我。個度d華人餐廳食物好好食,好適合廣東人旅行。

大宅

平平常常 發表於 21-8-20 22:30
你覺得英文同馬來文,邊樣容易學D?即系祇有呢兩種語言係必須學習?其他例如普通話或者印度話就系個人自由 ...

馬拉文會易d,因為成日用,就好似香港人覺得廣東話易過英文咁,因為周街都係講廣東話。

馬拉文同英文係幼稚園到中學嘅必修言語科,而其他語言科就要睇學校有冇教同個人意願。馬拉有英校、華校,英校出身嘅可以選擇唔修中文⋯

怡保州係講客家話同廣東話居多,而我住嘅登嘉樓州就福建話潮州話居多,因為屋企人同親戚都係福建話溝通,所以自然就識講。前度係客家人,所以都識聽同簡單對答,馬拉近泰國,所以近泰國嘅吉蘭丹州有部分華僑都識講泰文架!

首頁

尾頁

跳至