自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

侯爵府

覺得在別國發展好過/快樂過喺香港, 絕對尊重別人移民, 但講到在外國生活等如高人一等?希望樓主唔好將呢個咁naive思想教俾你下一代

SU213    發表於 22-1-17 22:00
kwhkwh    發表於 22-1-17 19:39

子爵府

回覆樓主:

首先要諗自己去到搵唔搵到食,長先老左你可以放棄唔使你去照顧?你將來會否回流,如果回流住邊?仲可唔可以係香港找到工作,另外我都中意英國的教育,但唔會讀公立學校,只會選私校,其實移民仲有好多嘢考慮,唔係人去你去

公爵府

2024勳章

zitamamama 發表於 22-1-17 18:51
前題
沒有偏激政治立場,支持國安法,認同自己是中國人。
父母都不喜歡外國生活。

但小朋友甩左中文, 第時較難回港就業

珍珠宮

zitamamama 發表於 22-1-17 18:51
前題
沒有偏激政治立場,支持國安法,認同自己是中國人。
父母都不喜歡外國生活。
反黑暴嘅我係唔會用Bno 去英國,bno 係俾覺得自己被迫害嘅人用,難聽講係難民並唔係移民,唔好話為細路讀書,唔需要移民去外國都可以係外國讀書,用依個藉口嘅父母,唔該直接講係自己冇本事供個細路去讀書吧!

珍珠宮

好媽媽勳章

將來返香港中文吾好仲大劑

水晶宮

zitamamama 發表於 22-1-17 19:16
但我又不太喜歡國際學校,感覺太鬆。
本身小朋友讀本地所謂填鴨,成續都中上。
係咪唔好搞咁多嘢好d。

有朋友就係去左英國,話讀書無壓力(9、10歲咁上下),無書,唔洗點做功課,一個學期完結執下書包,垃圾一堆(係個朋友自己形容架)咁算唔算鬆?

子爵府

回覆樓主:

男家家族各有小朋友外國留學,從來唔覺得佢地高人一等, 叔仔個仔初中已去英國留學,反而大學畢業後想回流香港,想做公務員,因為中文唔好,預計考唔到,要留英搵工。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

子爵府

momomimi 發表於 22-1-17 19:15
如果你滿意香港工作同生活,唔好成家走。純為仔女讀書,BNO過去讀state school唔係咁理想, 不如香港父母揾 ...

對,十分滿意香港的工作同生活。如果唔滿意,就唔使諗即走了。之前話state school好差,多黑人。唔知真定假。

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章

係咪唔好搞咁多嘢好d。

國際學校可以考慮ESF,如果你仍覺得不適合,去到英國都是那一套,無謂後悔
日日是好日

伯爵府

係咪唔好搞咁多嘢好d。

睇你入唔入到top國際學校啫,香港國際學校IB成績國際上都好top, 鬆都有咁好成績又唔拘。

珊瑚宮

回覆樓主:

有錢,為下一代移民,無問題
無錢要用BNO,就唔移好過移

子爵府

唔會,其實送小朋友去留學更實際,移民去英國,只會低人一等,供小朋友去學高中,大學就得。再講英國政府學校真係一般,有要求的都努力入私校

水晶宮

mother904 發表於 22-1-17 19:02
因為一口流利英文而覺得高人一等,要回流返香港或內地先可能會有呢種自我感覺良好,留係英國絕對不會發生 ...

仲有, 回流香港或去內地發展, 要流利普通話, 再加埋名牌大學畢業, 先會有高人一等嘅感覺。 家下唔會好似以前咁「浸過咸水」就會覺得特別勁, 好多都睇埋邊間大學, 再加喺邊間mnc做過

男爵府

一口流利英文好簡單,搵間英文學校就得,又唔會忽略左中文,去到外國相信好多人都唔會繼續學中文。
我女都係讀英文學校所以滿口英文

伯爵府

回覆樓主:

梗係移啦,已經有離心,留係香港都唔安樂啦,咁低門檻BNO移民,蘇州過後冇艇搭。
建議樓主開始搵資料,做啲前期準備,有問題請教下你啲會移民的朋友,感覺下佢哋咩態度,寫低移民前、移民後要做的事,要預幾多錢,遇到大問題或太多問題,再重新考慮,不能單聽某些朋友的慫恿,上網問下就以為找到移民路

伯爵府

係咪唔好搞咁多嘢好d。

覺得本地國際學校太鬆但又願意放棄香港的事業和長老去讀外國的公立學校,有啲自相予盾喎

複式洋房

zitamamama 發表於 22-1-17 19:22
對,十分滿意香港的工作同生活。如果唔滿意,就唔使諗即走了。之前話state school好差,多黑人。唔知真定 ...

校風比較鬆散,高grade有大麻流傳好普遍。唔係話grammar school冇,但見亞女個間捉到係踢出校。

大宅

回覆樓主:

識英文其實係基本,但將來如果唔識中文,想做高層都難。

子爵府

回覆樓主:

外國讀書仲鬆過香港國際學校, 除非你去讀私校

如果你小朋友讀書中上,我係你就一定唔會去,係香港選擇多,大不了遲D留學

係果邊,搞唔掂的話,小朋友好難適應返香港

首頁
12345...19

尾頁

跳至