自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

大宅

wingyaumama 發表於 22-5-12 11:24
護理員唔使考牌㖭,不過如果你諗住做護理員,不如直接考醫護仲好,因為出路多啲!
...

咁係咪即係話 一係就讀 3A醫護, 一係就讀保健員, 二揀一

大宅

檸檬芝士餅 發表於 22-5-12 11:43
我覺得如果學歷夠可以讀到嘅我會讀保健員

咁知識讀咗始終係自己嘅,又或者你做做吓護理員眼見保健員嘅工 ...

你都講得啱嘅 咁即係而家要選擇一係就3a 醫護一係就保健員, 前題係 做醫院定老人院? 唔明點解唔可以一個牌 共用

禁止訪問

大宅

kwokchunki 發表於 22-5-12 12:16
其實兩個有咩分別?

一個喺醫院做一個喺老人院做

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

充裕 發表於 22-5-12 10:00
如果得中學程度,醫護讀d咩會好做d

物理治療或職業治療助理

子爵府

pomanlife 發表於 22-5-12 12:37
物理治療或職業治療助理

唔該曬

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

D打 發表於 22-5-12 12:08
咁係咪即係話 一係就讀 3A醫護, 一係就讀保健員, 二揀一

3a醫院好多職位揀,選擇多好多

男爵府

識人做過保健員,人工唔高 唔夠人時要你做埋阿姐d野

如果你耐性差既話咪做,入面d人成日呼呼喝喝d老人家
個fd頂唔順轉左做文員

子爵府

pomanlife 發表於 22-5-12 12:40
3a醫院好多職位揀,選擇多好多

但你要有心理準備醫院嘅3a,好多時候都係打靶位,仲要畀啲老屎忽鬧,我見過新嚟嘅人真係比人鬧到喊!

男爵府

我就係讀完3A醫護, 依家做緊採様員, 高峰期ㄧ個月揾超過五萬蚊, 失禮上埋報添。 利申: 我唔係蛇頭
從簡單的生活中………學會選擇、學會追求、學會享受。

每一個人的批評都當作善意……..鞭策和鼓勵!
別人的讚賞反而可以忘記, 因為這些已經做到了.

彩鑽殿

wingyaumama 發表於 22-5-12 12:51
但你要有心理準備醫院嘅3a,好多時候都係打靶位,仲要畀啲老屎忽鬧,我見過新嚟嘅人真係比人鬧到喊!
...

我有朋友都係咁,佢直頭叫人shut up

大宅

wingyaumama 發表於 22-5-12 12:51
...

我都有聽聞過 你做咩位?

侯爵府

回覆 李露眉 的帖子

吓, 30歲+好多行業可做為何耍做護理員? 妳做開什麼工作?

大宅

幗幗 發表於 22-5-12 12:59
我就係讀完3A醫護, 依家做緊採様員, 高峰期ㄧ個月揾超過五萬蚊, 失禮上埋報添。 利申: 我唔係蛇頭
...

本身做醫院?

大宅

donald63 發表於 22-5-12 13:09
回覆 李露眉 的帖子

吓, 30歲+好多行業可做為何耍做護理員? 妳做開什麼工作? ...

同問

伯爵府

我見醫院好多都大年紀,係咪醫院好做dd

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

你可以 search家務員職位

其實你有學歷,考埋3A牌,可以試下HA-2A職位,入職萬7起。

保健員點解唔可以一牌兩用?因為HA有護士

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

幗幗 發表於 22-5-12 12:59
...

你好勇敢,我就怕左唔襟去試

男爵府

ching070707 發表於 22-5-12 13:17
你好勇敢,我就怕左唔襟去試

高危工種, 但為揾錢, 疫情過咗就無!

男爵府

D打 發表於 22-5-12 13:10
本身做醫院?

未做過, 諗住過埋疫情先入HA

首頁
12345...16

尾頁

跳至