自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

放心啦,移咩民,幾年後翻黎啦,有人仔唔穩??

英國講真,無論天气,交通,就業都差,除左有母語語景,唔覺得有咩好

身邊有兩個家庭去英國都留一手,扮晒野,幾年後肯定翻黎

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

vivibabyvivi 發表於 23-4-15 16:28
冇架,等阿爺照架咋

幾十年後可能由「特區」變成「直轄市」

大宅

dolala 發表於 23-4-15 17:12
如果香港取消承認雙重國籍,移左民既分分鐘連番香港拜山都做唔到⋯⋯
...

短期都唔會發生,因為高官同有錢人個個嘅親人都係有外國戶藉,包括習大大家人同埋奧運金牌選手,例如谷愛凌等,牽連甚廣,點會實行?

珍珠宮

一定吾會,日本係俾美國佬搞死經濟,之後收左做自己隻狗。香港有呀爺睇住,吾會俾老美搞得成。19年老美想搞冧香港搞吾到,就睇到阿爺幾有 power

水晶宮

8000 發表於 23-4-15 15:47
身邊朋友一批批移民,他們都是有識之士,帶埋小朋友走,剩下年老父母親在香港。
兒童人數下降要殺校,交稅 ...

放心,有強大大陸做靠山,不用擔心!反而怕迷失咗的人去移民咗7年之後又回流,到時搶高樓價或排公屋有可能。。。。香港比日本好,入籍門檻低,其中有高端人材計劃,一百強內大學人材可來,再英國請医生來港,有津貼有房屋,,,,自己看好經濟,估恆指將回三萬點,等鱼翅撈飯

侯爵府

pomanlife 發表於 23-4-15 17:23
幾十年後可能由「特區」變成「直轄市」

基本法都講五十年不變嘛,過咗五十無講唔變喎。

公爵府

回覆樓主:

我比較驚回流潮

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

購物狂媽媽 發表於 23-4-15 16:32
以前大陸要依賴香港做進出口港,回歸後大陸引入哂香港嘅優勢(例如高薪請香港專才幫手打造港式豪華商場/地 ...

依家大陸做進出口貿易既人英文都好過部分做呢行既香港人

大陸有樣好,好似上海咁,本地人係要企業優先聘請,但香港政府對本生土生土長既人根本唔會有優勢,申請公屋又未必有份交稅就有份

伯爵府

teresayan07 發表於 23-4-15 16:28
以前香港作為中國既門戶得天獨厚
但而家中國強大.. 香港就自然無左優勢..
...

同意, 我都覺香港將來只會係配角, 不會再係領導的城市

彩鑽殿

Lilyforest 發表於 23-4-15 17:27
基本法都講五十年不變嘛,過咗五十無講唔變喎。

暫時未夠50年未變姐,過左50年會變成點冇人知

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

movenpick 發表於 23-4-15 15:58
點會步日本後塵呢
人地有Sony Panasonic 呢類實業
同國際關係好

民選政府,真係笑到我cap cap聲

彩鑽殿

qpalzm 發表於 23-4-15 17:27
同意, 我都覺香港將來只會係配角, 不會再係領導的城市

對大陸黎講,香港咪同廣州深圳一樣,除時呢兩個城市配套各樣仲好多香港

子爵府

香港各方面都有大陸支援
只要唔亂,競爭力仲係好高

但本土的小朋友既普通話同英文普遍唔夠國內既小朋友好,水平有待提升

侯爵府

pickballboy88 發表於 23-4-15 17:15
希望政府可以諗對香港發展最重要嘅咩人,土生土長還是國內專才

然後對症下藥

如果要留啲鍾意破壞香港鍾意唔俾人返工嘅人,留佢哋喺度如計時炸彈,呢啲人才要唔要都吧啦。

子爵府

好難講,要睇嚟緊政府㸃樣走出困局。

水晶宮

Adiezz 發表於 23-4-15 17:29
香港各方面都有大陸支援
只要唔亂,競爭力仲係好高

現學生國語和英語比自己好好多。。。中小學有國語和英語班,大學更多國際學生交流

男爵府

回覆樓主:

我身邊專業人士同藍領階層都有親友走
但同時而家引入國內專才計劃咪填補返高端人口
仲有睇財經雜誌見湯文亮有講第一季本港樓價升左7%係有回流人士帶動
我唔覺得咁灰
加上日本迷失30年係因為簽左廣場協議做美國隻狗
香港背靠祖國,形勢都大不同

男爵府

8000 發表於 23-4-15 16:39
同意,好像這班移民朋友,他們和我分析,基本上他們是立於不敗之地,香港有公屋在手,不用退回給政府,去 ...

點解走左仲可以保留間公屋?

侯爵府

kc_01k 發表於 23-4-15 17:29
民選政府,真係笑到我cap cap聲

證明啲人真係無了解過人哋嘅選舉制度,人云亦云。

男爵府

回覆樓主:

香港人搵錢出名精,民間會自然演化,黃屍無謂終日末日論,要末日唔通自己有能力彈射去黃屍美爹度咩!人地都唔收你啦!

首頁
12345...18

尾頁

跳至