夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

不如你都出去返工,請個工人啦,唔洗老公咁辛苦,你又唔洗做家務

大宅

rosiby 發表於 23-5-12 16:28
我其實知我老公辛苦, 壓力都大, 雖然我冇返工, 我女兒都9歲返全日, 但我真係唔鍾意自己一個人既時候做家務, ...

咁依賴男人做乜,咪迫到佢唔想返屋企哈,anyway.風水佬講夜晚掃地唔好,信唔信就好個人嘅

男爵府

家務都算,但係有乜理由呀女功課默書要等到九點先睇?咁幾點訓覺?九歲要早啲瞓

大宅

我係FTM,我就最鍾意無人係屋企嗰陣一邊睇電視一邊做家務。樓主你要體諒下你老公,試問你返咗一日工仲要做家務睇囡功課,你會點?

複式洋房

多謝大家嘅回應!!我呢兩晚都冇叫佢洗碗呀!但佢都冇任何表示

其實我英文唔記得咗好多、數學我好多時都諗唔到,所以做叫佢幫手睇吓囉!英文默書都係,我好多時啲字都唔記得咗點讀

另外,我諗我有啲心理唔平衡,我成日覺得點解我要做家務佢唔使!

女出世之後,佢家人一個都冇幫手,成日話佢媽媽腳做過手術,行動不便,又經常要出入醫院,話身體機能退化現象;又話佢爸爸中過風,雖然身體行得,但三高,其中一隻眼喪失一半視力,不適宜照顧!所以除咗頭一年,我媽媽喺我地屋企一齊照顧之外,我怕會女兒喊聲會影響佢明天返工冇精神,所以我叫佢自己分床睡,每晚女兒有什麼事都是我照顧!我都冇得放假!佢根本冇感受過湊初生小朋友頭幾年的辛苦。

男爵府

2024年龍年勳章

你都有少少奇怪 等佢返黎先一齊做 係咪有刷存在感呢樣野

別墅

rosiby 發表於 23-5-14 10:17

其實我英文唔記得咗好多、數學我好多時都諗 ...

原來係咁,咁又係幾辛苦的

子爵府

你邏輯咁奇怪?你老公咪已經出去做嘢囉,你又冇返工,梗係做家務啦!你唔諗吓,老公又返工又做家務,咁佢咪做雙份?一係掉轉,你出去返工,老公做家庭主夫
女係你生嘅,點解老爺奶奶一定要幫手?我從來都係一個湊,仲要兩個,我一句怨言都冇
你太自我中心啦,學下為人哋設想,老公要返工,自然唔能夠好似你咁照顧初生
究竟你有幾愛老公?你唔諗吓佢有幾為頭家付出?你就乜嘢都同佢計
題外話,其實係唔需要幫小朋友溫默書嘅,你俾支錄音筆或者錄音機甚至你的手提電話,叫佢自己錄音自己默書,然之後再自己對,根本唔需要你操心。我啲仔由K3開始已經係咁樣自己默書

beebee67890    發表於 23-5-18 23:11

大宅

無論我返工定全職家庭主婦,我做到嘅,我都盡量做。因為我知另一伴工作有壓力,做嘢會攰,我想佢返到屋企會舒舒服服,屋企整整齊齊,沖個涼就有飯食。

好多嘢都係相向,佢睇見同感受到,所以佢會幫手做家務,每日食完飯洗碗。放假會幫我洗抽油煙機、冷氣機,吸塵拖地、陪小朋友等等。

所以你唔做叫佢做,唔係佢心甘情願,心裡有怨氣,遲早會爆,各安其職,屋企大家,唔係計較邊個做。

男爵府

你不如出來工作,請工人湊你女同家務吧!那心裡會平衡d, 同埋會理解你老公返工有幾辛苦

子爵府

回覆樓主:

做人咁計較好辛苦,仔女係自己生,點解要雙方父母幫手,幫到係人情,連唔洗老公洗碗都想佢有表示,咁佢為頭家又番工又幫手家務,又同女溫書,你又有乜回報番佢?
總之頭家兩個都有份,一主外,另一就要主內,先會和諧。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

子爵府

畀面勳章

你講得好啱你啲心理真係唔平衡,小朋友係你同你先生嘅點解關人哋事? 點解人哋一定要幫?
你講到自己好忙但係老實講比起好多家庭主婦你嗰啲已經唔算係乜, 估計你每一日起碼有七成私人時間玩你嘅手機, 不如調返轉將你呢啲時間放喺夜晚,日頭做好自己應該要做嘅野先喇
你都識得講自己老公有壓力,佢出去返工都唔容易,其實每一個家庭都有自己嘅工作崗位有自己要做嘅責任,點解佢一定要做家務呢?你要公平嘅話,不如你都去又返工又湊小朋友又做家務, 做你先生一模一樣嘅嘢,唔使多,由而家開始一日出去返兩三個鐘,自己感受一下, 好過上網問,人哋講完你都唔會聽得入耳㗎喇

大宅

cupid0627 發表於 23-5-14 10:45
你邏輯咁奇怪?你老公咪已經出去做嘢囉,你又冇返工,梗係做家務啦!你唔諗吓,老公又返工又做家務,咁佢 ...

好正既留言中哂所有point, 最想講既係既然佢一早心理唔平衡都可以做左9年ftm,難為自己又難為左佢老公,基本上咁內無做野一早已經同社會脫哂節,所以佢會覺得返工好輕鬆,全世界都要圍住佢轉,自私既人係唔會聽入耳架使氣

子爵府

vickylau0810 發表於 23-5-14 15:23
好正既留言中哂所有point, 最想講既係既然佢一早心理唔平衡都可以做左9年ftm,難為自己又難為左佢老公,基 ...

多謝你,但係其實我說的都是一般人想法,你看看上面人人留言都是大同小異
但願樓主好好檢討一下

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

1. 我真係唔鍾意自己一個人既時候做家務
2. 我成日覺得點解我要做家務佢唔使!

嘩,簡直大開眼界!即係咁講, 點解人地可以做經理,我就要洗碗咁慘!
不如咁講, 你英文5好, 數學又5得,即打工5慌掂, 咁做家務行了吧? 不用英文不用數學底子!

做得FTM , 不嬲都包埋照顧大細架啦, 樓主不是day 1先知掛?!

btw, 阿女已經9歲不是9個月, 樓主一定有ME time, 有放過假囉。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

cupid0627 發表於 23-5-14 16:26
多謝你,但係其實我說的都是一般人想法,你看看上面人人留言都是大同小異
但願樓主好好檢討一下

我都係ftm做左ftm三年,我個女三歲由佢出世已經無四大幫手自己一手一腳湊,老公一收工返黎已經洗手就食得飯,所有家務已經做哂,老公返黎休息陪下個女玩一陣,自己有少少me time已經偷笑,見到樓主篇文真係大開眼界,原來依家d ftm真係咁得閒,又唔使擔心經濟出黎開工公一份婆一份,仲有時間計較心理唔平衡,証明生活都唔太差,你叫其他在職同全職媽情何以堪

子爵府

vickylau0810 發表於 23-5-14 17:15
我都係ftm做左ftm三年,我個女三歲由佢出世已經無四大幫手自己一手一腳湊,老公一收工返黎已經洗手就食得 ...

我都全職18年,從來一腳踢,甚至初期假單親,幾年前變真單親
我從來當自己打緊工,住家工,正如樓上說:各司其職
條路自己揀,無怨無悔
記得仔細時,有次舊同事暗示為什麼我媽咁得閒都唔出來幫輕下我,她語氣是有點怪責我媽。我即刻說,從來沒想過叫阿媽幫手
有時睇bk就係睇到世界另一面,我哋以為理所當然的事,原來有人唔係咁諗

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

vickylau0810 發表於 23-5-14 15:23
好正既留言中哂所有point, 最想講既係既然佢一早心理唔平衡都可以做左9年ftm,難為自己又難為左佢老公,基 ...
我最5明係樓主點解咁有底氣地咁大言不慚囉。
會不會本身是富2代

beebee67890    發表於 23-5-18 23:14
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

cupid0627 發表於 23-5-14 17:39
我都全職18年,從來一腳踢,甚至初期假單親,幾年前變真單親
我從來當自己打緊工,住家工,正如樓上說:各 ...

所以你真係好叻加油丫,我覺得有d人就係生活太幸福同安逸,有d無病呻吟係其他人眼中真的好小事,你岩係bk真係睇到好多野

大宅

kwhkwh 發表於 23-5-14 17:58
我最5明係樓主點解咁有底氣地咁大言不慚囉。
會不會本身是富2代

就算不是富二代,搵個有錢既老公就搞掂,最好唔使返工又有姐姐做家務煮飯,自己就得閒行街shopping ,真係今晚趁早發下夢先

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊