自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

靚靚C9 發表於 23-10-17 09:41
唔止辛苦,直頭痛苦
樓主話之前姪女自殺過,點解佢阿哥仲唔醒,真係迫死個囡先安樂
...

佢阿哥唔明,肯定以為科科都係咁讀,俾心機就識

大宅

BK Milk勳章

sunnymama2 發表於 23-10-17 07:44
佢都唔係要求高,數學小測35滿分,佢得18分,人地個個都2x分。

electives 如Bio 和physics 又唔識。

啱,讀書唔係唯一出路,亞爸同個女傾下轉科,開頭辛苦D追返有機會讀爭取好成績,好過electives越讀越難,衰D講長期墊底個心點會好過.大學中途轉系亦唔少,仔女中學讀書揀科唔係父母讀,自己又教唔到,佢呢段時間個生活大部份是讀書和家人,世界中心可能只得咁大,好需要身邊人支持的.

珍珠宮

而家讀緊,其實都冇辦法…搵人補習已經別無他法….

我識有個人擅長理科,父母係做accountant, 同佢揀咗商科,結果讀到quit咗,楝Ive….

子爵府

sunnymama2 發表於 23-10-16 23:39
剛剛阿哥又打黎話侄女情緒崩潰,我聽到好心痛,有冇過來人知道點開解?
...

首先要叫家長唔好介意成績先。小朋友只睇父母頭,侄女如係乖女肯定唔想令父母失望,所以比好大壓力自己

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

你阿哥迫個女揀理科,佢最大責任,問你做乜呢

伯爵府

seaheart88 發表於 23-10-17 00:50
首先要個父母自己唔介意先。。。好多時小朋友係擔心自己考得唔好屋企人會失望或者可能壓力來自家人。。。
...

有啲人性格係咁,如果再受同學氣氛影響會更嚴重

已刪除用户

水晶宮

sunnymama2 發表於 23-10-16 23:39
剛剛阿哥又打黎話侄女情緒崩潰,我聽到好心痛,有冇過來人知道點開解?
...

搵1個勁有料的補習老師,就係佢父母成日設話冇所謂,但小朋友有所謂呀,父母幫唔到佢,佢好無助。1個勁的老師能令佢折服,知道山外有山人外有人,知人是有不足而要追求。對呢類叻的小朋友要佢接受自己的不足而不氣餒,需要一個令佢折服的老師。

男爵府

同佢講其實拎到5條2已好多出路
3322已好叻

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

sunnymama2 發表於 23-10-17 07:15
成績唔好,electives 唔識
如果係中四可以補習或轉 elective
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

回覆樓主:

drop科!(揀番興趣加強項科目。依家10月,仲有機會考好將來DSE和 校內考試)。知道,明白你一直心疼侄女,可以約你和侄女一齊回校跟班主任我主任面對面傾。最後,你都多啲關顧自己同自己囝囝呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

情緒崩潰根本係父母一手做成,自以為事死都要個女讀理科,仲要純理,係佢害死自己個女,及早回頭是岸轉科啦

琥珀宮

佢都唔係要求高,數學小測35滿分,佢得18分,人地個個都2x分。

咁佢係缺乏讀書技巧,要明白原因先去崩潰啦

琥珀宮

BIO理科黎講算簡單,靠死記都有6,7成

珍珠宮

一開始同個小朋友揀科,父母揸晒主意,已經大錯特錯,又唔係父母自己讀,點解唔俾返佢自己揀?如果仲有機會揀過/改變,就俾佢揀返自己鍾意嘅科目先係路….

珍珠宮

sunnymama2 發表於 23-10-17 07:46
已經請左醫生哥哥補,但一星期得一日,幫唔到太多

轉校啦,轉間程度淺啲,佢自然科科高分

侯爵府

陰公而家先至中四?為咗情緒健康,如果可以嘅話快啲轉科啦。
姪女係讀 Phy Chem Bio 嗎?
一般嚟講中四十月 Physics開始教 force and motion(即係 mechanics),chem 好似開始計 mole。
如果數學普通嘅話讀 Physics 固然唔得,Chem 讀到 Chemical Equilibrium 都會好吃力㗎。
到中五下學期開始教得又快,成個氣氛又緊張,老師同學言談之間都圍繞 DSE,好大壓力架。
而且讀 DSE Physics 嘅人唔少係喜歡數學,拍埋 M 科讀嘅理科腦,相較之下姪女會好絕望㗎。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

係唔係揀錯科呀?如果數學core都一般,數底差係讀唔到Physics 喎!
現在中幾?如果中四睇吓可唔可以及早轉科。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

mandy952 發表於 23-10-17 11:46
BIO理科黎講算簡單,靠死記都有6,7成

Agree!
以前我Phy Chem Bio都有讀過,三科之中我覺得Bio是最容易讀,死背都唔會太差。
如果樓主姪女連Bio也感到困難,會否是英文程度問題?所以不理解內容。

珍珠宮

lojo11 發表於 23-10-17 10:03
你阿哥迫個女揀理科,佢最大責任,問你做乜呢

希望樓主睇見哋人回應,點醒佢阿哥姪女問題所在,救救姪女

選科時能力和興趣好緊要,及早想辦法

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊