自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

yanpig22 發表於 23-10-30 09:21
我妹工人之前又係借錢借到盡,有個財仔電話追到我媽咪去,我媽咪都唔係同佢哋一齊住的,工人又唔知我媽咪 ...
工人話比財仔知架。

大宅

HelloAmen 發表於 23-10-29 21:13
已幫工人還左啲債,分19個月還,隨了寫借據外,有乜方法防止佢再借呢?聽人講工人借錢時要聘請合約 ,想問 ...

不肯定合約是否法定工人需要自己保留一份,還是僱主可以代為保管,但緊記僱主不可以扣起工人證件,例如護照等。

其實工人借錢,唔一定要用合約正本。財仔會睇工人正本護照,但有時為咗做生意,若工人交出其他工人嘅護照,財仔都OK。

其實冇乜辦法可以阻止佢哋借錢,除非你事先講明借錢或追數上門就即炒。但你工人幫自己家庭做咗咁耐,應該有值得留戀嘅地方。若你想溫和處理,你可循例同佢了解吓借錢原因(雖然不能盡信),然後同佢訂下還錢計劃;如果工人係好嘅,或者下次佢急需用錢,可先同你商量一下,有時可能佢哋真係有難關需要用錢,幫一次也許好過喺出邊高息貸款。

大宅

大力大力 發表於 23-10-30 07:07
佢哋以為返咗家鄉就唔使還、上次個收數佬話、如果佢哋返咗去家鄉、仲容易追到數~
...

你又錯喇,講係咁講,但我識個姐姐,佢無比人砍手砍腳,仲無穿無爛咁返香港再搵工㗎,佢話搬屋咪得囉

拿,如果你咁諗,咁個個咁借法,財仔開善堂呀? 咁又錯喇,因為10條數,有一半有還,佢地已經唔洗蝕,即係好似樓主呢次咁,已經借左2萬比姐姐啦(正常仲會夾佢地去財仔還錢,確保財仔收到錢㗎)

大宅

oasismcmug 發表於 23-10-30 08:13
回覆 大力大力 的帖子

雖然話追數到家鄉,但好明顯佢地個借錢博抄策略完全無改and 佢哋一d 都唔驚,我之前 ...

無錯~ 所以諗佢地返去會比人追數,真係幻想下好,呢條路大把人行過,仲在生,財仔繼續有錢搵,super

大宅

sejjb 發表於 23-10-30 10:33
不肯定合約是否法定工人需要自己保留一份,還是僱主可以代為保管,但緊記僱主不可以扣起工人證件,例如護 ...

工人借錢係預左炒,宜而好多工人根本唔志在每個月嘅$4730
你講得啱,無野可以杜絕佢地唔借㗎,收證件係犯法,有合約就得,合約唔洗正本都借得,佢地影張相,再叫財仔寄野黎verify 地址就得

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢地D人, 唔知咩叫儲錢, 話 borrow money is so easy, no need to save money.

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 KARORO1030 的帖子

唉, 我都煩緊呢個問題, 姐姐早幾日都問我借錢, 我唔借, 但都估佢會問財仔借, 係諗緊炒唔炒佢姐~
5月中先黎, 個個月都要求早半個月出糧, 上星期就開始問我借錢~(我問佢係咪想早出糧, 佢話唔係, 係想借錢)~
菲姐做野正正常常, 乾淨, 但煮野食唔掂

伯爵府

已幫工人還左啲債,分19個月還,隨了寫借據外,有乜方法防止佢再借呢?聽人講工人借錢時要聘請合約 ,想問 ...

不好幫她還債,
基本上 借錢一律炒

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

祝你好運!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kellytai 發表於 23-10-30 11:20
工人借錢係預左炒,宜而好多工人根本唔志在每個月嘅$4730
你講得啱,無野可以杜絕佢地唔借㗎,收證件係犯法,有合約就得,合約唔洗正本都借得,佢地影張相,再叫財仔寄野黎verify 地址就得..

我好懷疑財仔有冇做哩樣,我屋企信箱工人冇鎖匙攞唔到信,一樣有幾個工人可以借到錢

男爵府

以前問過工人, 佢話個個朋友都借錢, 借錢仲有野送,如相機、手機。
咁點解要借, 佢話多數鄉下親戚要一大筆錢,所以唔可以慢慢"草"。我話利息超高喎,佢話係咩 唔識計, 總之個個月出糧還到就得,仲有少少夠生活費就得啦!
佢話都知有人借幾間财仔, 還唔到就走佬回鄉。

珍珠宮

cuteball 發表於 23-10-29 22:27
我成日見啲姐姐出入財務公司

仲有當鋪。

當手機,當金器。。。。

大宅

sejjb 發表於 23-10-30 10:33
不肯定合約是否法定工人需要自己保留一份,還是僱主可以代為保管,但緊記僱主不可以扣起工人證件,例如護 ...

我已問原因,佢係家庭問題,都同佢講左再有下次即走,希望佢會識諗

複式洋房

嗱嗱聲叫佢執嘢走啦

別墅

正常會叫佢即走,因借得一次便會有第二次,最怕上你門貼大字報

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 23-10-30 16:53
我好懷疑財仔有冇做哩樣,我屋企信箱工人冇鎖匙攞唔到信,一樣有幾個工人可以借到錢

財仔會寄掛號信,工人收咗有receipt

伯爵府

Kellytai 發表於 23-10-29 23:13
被炒對佢無好處? 佢地拎住份合約,借爆財仔(我聽有人借5間,都有十幾萬㗎),你炒佢,仲要比埋機票佢走( ...

d人話財仔係菲印都有聯繫, 會追到返家鄉, 而且個度追數手段唔係好似香港咁斯文的

d姐姐以為走左佬就唔駛還係一廂情願的

(我都有同工人咁講, 不過佢咪又係走去借)

伯爵府

puikuen83 發表於 23-10-30 19:14

為個一、兩萬走上黎做d犯法野成本好高, 所以又唔駛好驚嘅

大宅

qpalzm 發表於 23-10-30 23:40
d人話財仔係菲印都有聯繫, 會追到返家鄉, 而且個度追數手段唔係好似香港咁斯文的

d姐姐以為走左 ...

我就唔信真係會有人追到佢地都仲會10個工人8個姐囉~ 最起碼我識得嘅係,仲要比我見到佢地買晒車同地,兜個圈仲搵到份工再返港做

以為佢地借走佬會比人斬手斬腳呢啲,真係繼續FF 下啦

大宅

puikuen83 發表於 23-10-30 19:14

如果住公屋,應該就會有財仔上門嘅(假設保安唔嚴密)

不過今時今日財仔都好斯文,呢啲工人借錢case 真係多如繁星,多數電話搵僱主就算

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊