自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

coldpanda 發表於 24-2-24 12:38
引入外勞開左個頭 將來只會越批越鬆
政策就係要大灣區熔合
上面大把人做到爛先搵三五千蚊個月
唔好危言聳聽嚇鬼離間,唔會出現咁低人工!樓宇唔會減租、超市唔會減價、餐廳唔會減價!

男爵府

baby.kaka 發表於 24-2-24 04:29
又或者,以上只是我自己愚見,政府做法係正確嘅!
勢成騎虎,只希望政府能加強把關,完善計劃,堵塞漏洞!
...

你睇青霞可以睇到好多嘢
說入境處把關不力不如說有心隻眼開隻眼閉仲貼切
甚麼優才專才都係等我地班愚民聽得舒服,說白啲就係填補人口
基哥話青霞跟埋佢出入境無察覺佢比入境處留難,所以一直以為佢合法居港,嘩!成一千日清霞上埋報紙娛樂版仲送埋畫比官員,入境處都無反應,唔係青霞比人踢爆假學歷,根本入境處唔會理會,咁你估做有幾多優才專才嚟香港類似青霞咁利用假文書申請來港或者過期居留呢?一定好多啦!

伯爵府

美味 發表於 24-2-24 09:23
係,依家樓價一跌居屋即刻無人買 ,究竟係住屋需求定賺錢需求?

買樓本來就係投資, 蝕錢的投資搵鬼做咩

根本上住屋需求同投資需求, 係私人樓宇中本質上從來係不可分割的

子爵府

2024年龍年勳章

政策就係要大灣區熔合

你D言論咁奇怪?定唔明?

全世界尤其是發達國家都會引入外勞啦
邊種行業缺人就放寬入境甚至移民資格
到夠人時咪截停囉
政府識放同時亦會收來維持經濟平衡
唔通周街都係護理員重請外勞?
好多要包佢地食住架
supply & demand 理論初中已學

子爵府

sunnymama2 發表於 24-2-24 08:19
事實真係好多工種請唔到人吖嘛

人工低

子爵府

政策就係要大灣區熔合

六七千蚊?我20年前岩岩讀完中學出黎做野嘅人工,當年已經叫好低人工,而家點會用呢個價錢請到人,每日返三四個鐘嘅兼職清潔工嘅人工,全職無可能

子爵府

KOKOMAN 發表於 24-2-24 12:06
我樓下麵包店長期請人,50蚊/小時,餐廳門口貼住又係長期請人,保安大把工等人做。
...

50蚊咁少點做吖

子爵府

mercurycc 發表於 24-2-24 09:50
點解重要起咁多,唔平的。
而家排緊公屋係咪有幾千元補貼?
全部都有嗎?

上限每個家庭得3千蚊咋,又黎玻璃心,仲要等夠3年先有,首派之後唔接受配房又無左,我自己都拎緊,所以我知,呢d錢叫做津貼下,唔洗成日咁妒忌人地有政府嘅錢

珍珠宮

annie133 發表於 24-2-24 08:45
不過而家好多工種
老人院
就算人哋基層攞縱援都夠邊會做
你可能說出個重點來。福利太好,基本生活費都吾單止,住屋,參加活動,睇醫生,小朋友補習班,興趣班,甚至外地遊學團全免費。享受慣呢種源源不絕,分毫努力都不需要就已可有既生活,跟本吾想再辛苦工作,然後乜都要自費。所以勞動工作,會越來越少香港本地人做。

珍珠宮

baby668 發表於 24-2-24 09:58
我份工係同好多大學合作,基本上現時喺香港95%供讀博士,都係講普通話嘅大陸人,我其實好慨嘆叻,香港人去曬邊 ...

係成長文化差異,國外碩士、博士、博士後好多都係大陸人。香港人非常現實,讀master不如搵份政府工,但大陸人搵工睇有幾多個學位、咩學校畢業,所以會點都要撈多個學位保本。
一個同事(國內人),6年內part-time多讀了一個北大CS碩士,現在差不多讀完一個上交MBA,就係喜歡增加安全感。香港人容易滿足,太過安於現狀!

子爵府

mercurycc 發表於 24-2-24 09:19
上星期入錦田果邊見過渡性房屋,
唔知係未入伙定係點,
唔似有人住,就算有都好小咁,

起又唔起喺市區,唔係個個申請公屋嘅人都唔洗做野拎綜援
利申:我都申請過過渡性房屋,喺長沙灣都無要,唔係地區問題,只係唔鐘意呢類房屋多限制,又唔係永久,所以有俾我都無要

子爵府

Fatima_melanie 發表於 24-2-24 08:37
D香港基層做工好有要求,做兩做就話唔做,政府要求請外勞要僱主提供食宿同等於香港人同工種的平均工資,正 ...

講真,你都話基層工周街都請人,係人都會比較,做過唔好做咪轉第份,我有正職,但都有做兼職,最近想轉工,人工都比我原本果份高,見親都幾乎即請,我都會去試下,比較下,邊間好做d先做果間,唔轉工唔知原來自己好搶手

別墅

一舊舊

伯爵府

loved 發表於 24-2-24 13:25
你可能說出個重點來。福利太好,基本生活費都吾單止,住屋,參加活動,睇醫生,小朋友補習班,興趣班,甚至 ...

全世界福利社會都係咁
本地人寧願拿福利也不會做下欄野
都係靠外勞/新移民頂住
香港有班BNO移民都做緊,本來在香港邊會肯做

大宅

happyhealthy 發表於 24-2-24 12:16
覺得樓主在挑撥離間,無事生非

我所講句句屬實,何來無事生非?

大宅

回覆樓主:

真係我表達能力差,令大陸覺得係住屋問題定點?
我有強調,既然已經實行緊,請政府嚴格把關,而非精簡程序,身邊知唔少已經工作緊嘅外勞同合同上所簽明職業係唔同嘅!就算不在可申請之外勞職位,都可以“掉包‘’,唔知係政府監管不力定係擺明知都當唔知!

男爵府

noodle_noodle 發表於 24-2-24 13:29
起又唔起喺市區,唔係個個申請公屋嘅人都唔洗做野拎綜援
利申:我都申請過過渡性房屋,喺長沙灣都無要,唔 ...

而家住緊新界果幾百萬人都唔使返工嗎?真係難為左你啦,d公屋又唔起喺市區,應該市區公屋,私人樓全部住新界就啱啦

子爵府

mercurycc 發表於 24-2-24 09:19
上星期入錦田果邊見過渡性房屋,
唔知係未入伙定係點,
唔似有人住,就算有都好小咁,

人哋嫌棄遠呀!
仲有派公屋可以揀3次!唔長龍才怪啦!
私樓一千幾百萬,都無得你揀3次啦!
局長署長!搞清楚先,不要猛起公屋或簡易公屋!唒氣!
樓王 綠置居也大把人撻訂,真有住居需要?

水晶宮

2024勳章

baby.kaka 發表於 24-2-24 14:05
我所講句句屬實,何來無事生非?

「失業率增加」不是事實

子爵府

Fatima_melanie 發表於 24-2-24 14:50
而家住緊新界果幾百萬人都唔使返工嗎?真係難為左你啦,d公屋又唔起喺市區,應該市區公屋,私人樓全部住新 ...

我咪話左我長沙灣市區都唔要囉 ,我自己唔係因為遠唔要,同埋好多限制,例如,職員會每晚9點上門數人數,如果有無戶籍嘅人喺單位要即刻離開,唔可以有無戶籍嘅人留宿,我寧願等永久嘅公屋,唔鍾意住兩三年又要搬

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊