自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

嗰日有事去差館報警
聽到隔離有個女人因為淘寶畀人呃咗23萬
警察聽到搖頭嘆息
個女人目測50歲左右

男爵府

我之前都接過,差啲上檔。好彩我聽電話嗰陣,我C6喺隔離,叫我收佢線,話係呃錢電話

男爵府

LovelyKwan 發表於 24-4-13 19:23
我上個星期都收到,佢直頭叫得出我成個中文名,話係我參加咗VIP 888要對資料!叫我俾錢!

講講下好似唔對 ...

他們都係咁樣和我說,仲講報警都冇用,錢他們會經銀聯卡過數。

男爵府

melomame 發表於 24-4-13 19:23
嗰日有事去差館報警
警察聽到搖頭嘆息

嘩,好驚

男爵府

melomame 發表於 24-4-13 19:23
嗰日有事去差館報警
警察聽到搖頭嘆息

如果我再講下去,他們要我給卡,銀行戶口資料,我一定會收線,這些東西我不會和人的講

男爵府

blackberry 發表於 24-4-13 17:23
我收過,冇理佢,88佢
係到期續,我自己去app睇,用app續

請問淘寶那裡可以看到自己有冇開通vip,是不是要先給錢才可以。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

chinfongfong 發表於 24-4-13 19:36
請問淘寶那裡可以看到自己有冇開通vip,是不是要先給錢才可以。

我一開app就有,你可以打88vip就搵到,要年費架,如果你唔常淘就無謂嘥錢啦。我最近都淘少左,唞音仲抵

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

chinfongfong 發表於 24-4-13 18:43
銀行果度的電話真係難找到人,成日都說線路忙,等等等。我是和他們一跟對話,一邊上網找淘寶商城88vip的資 ...

其實佢呢度大你!
佢就係要你喺驚慌之下,擔心畀人扣咗八百幾蚊, 所以冇詳細思考下, 完全跟佢嘅語言帶住行。
你梗係唔係打去銀行啦,你係打返去淘寶查!
因為如果你冇申請過嘅,係淘寶出錯呀嘛。
萬一你係有買88卻變咗888, 咁都係要問淘寶點樣可以更改,而唔可以信呢個打電話嚟嘅人 ,佢點知你唔係申請888係申請88呢?
總之佢係話咩機構打嚟,你就打返去佢個機構度!
1) 你冇用過呢個服務 , 一定係搵服務提供者去申訴 ! 你打返去畀你自己付款嘅銀行都冇用㗎。

講我一個例子, 有一日我係某間商店用wechat畀錢 ,當商店掃咗code,wechat load緊個付款確認出嚟時,突然話系統異常, 我等極佢都轉唔到畀錢畫面,我咪以為交易唔成立。而商店收銀個系統亦都出唔到單,咁等shop部機重新reset之後,咪再掃 WeChat 去俾錢。一切睇嚟好正常 , wechat亦都由始至終只係出咗一次確認付款嘅消息。 點知我離開間舖頭,先發覺我收到兩次信用卡公司短訊,相隔2分鐘。
原來信用卡公司第一次已經收到wechat轉嚟嘅付款要求,所以已經當我消費成功, 入咗我account數了, 結果我第二次畀錢,佢咪又再入多我一次消費囉!
我即時打去卡公司要求佢取消一次,佢話唔可以 ! 因為喺佢就係系統裏面, 經wechat轉交咗兩次合法消費 !
佢話佢哋而家要睇我付款嘅商舖究竟會交一次定二次付款要求。 如果交兩次,我都一定要畀兩次錢,而自己去店舖要求退款。 若果店舖只係遞交一次付款要求,咁哋佢哋會喺10個工作天之後, 將 冇付款要求嘅交易取消。
最好笑我話今次係wechat出錯,佢哋話wechat衹係付款平台, 所以 一定要等佢哋確實收到幾多次付款交易先可以安排去取消。
我聽到信用卡嗰邊咁講,咪好無耐咁第一時間行返入舖頭 ,同店員解釋情況,個店員都好好人,攞低我資料影曬交易發票, 然後會通知佢哋公司會計部去跟進呢單嘢。 過兩日打電話嚟,話畀我知佢哋會計部查電腦,只係得一單交易,所以佢哋只會得一張發票send俾信用卡要求付款。
萬一佢電腦都入咗兩次交易, 我就要同呢間店要求 退款了, 因為信用卡公司係跟單畀錢,佢埋你有冇出左2次單!

因為今次我交易銀碼唔大 , 我亦都同商舖嗰邊確認佢只會收我一次錢,如果唔係,我一定打電話去wechat 剷死佢!

男爵府

observer 發表於 24-4-13 21:02
其實佢呢度大你!
佢就係要你喺驚慌之下,擔心畀人扣咗八百幾蚊, 所以冇詳細思考下, 完全跟佢嘅語言帶住 ...

多謝你的分享和教路,我之後知點做啦,第一次收到這種電話,好彩冇出事,不過呢,如果他們再講講下,要我給他們自己的卡或是銀行資料,我一定會收線。

男爵府

LovelyKwan 發表於 24-4-13 19:23
我上個星期都收到,佢直頭叫得出我成個中文名,話係我參加咗VIP 888要對資料!叫我俾錢!

講講下好似唔對 ...

咁樣最後有冇扣到果$888?

珍珠宮

2024年龍年勳章

請問個騙子係講普通話定廣東話㗎?
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

chinfongfong 發表於 24-4-13 14:05
請問你自己開通時,點給錢的?我果時真係怕銀行信用卡會自動過數!

我用支付寶付款的

男爵府

Jessy 發表於 24-4-14 00:06
請問個騙子係講普通話定廣東話㗎?

二個都係講廣東話

侯爵府

whyyou 發表於 24-4-13 13:26
我噚日都接到,不過我冇講嘢即係cut 線,因為有人話佢係志在攞你同佢對話嗰把聲,之後會用AI 合成扮你講嘢 ...

咁大獲 咁一講嘢咪中招。

大宅

chinfongfong 發表於 24-4-13 22:51
咁樣最後有冇扣到果$888?

佢講廣東話,不過有少少鄉音!

我cut左佢線先,我都驚係咪我自己淘寶撳錯咗掣所以要收888

於是我即刻聯絡客服,問有冇撳錯掣,佢話我冇申請到VIP! 客服會一路教我開淘寶,佢幫我睇有冇join 咗VIP!

佢幫我睇完佢話我冇join到,叫我唔使理嗰個電話,應該係詐騙電話來的

我平時係用信用卡淘寶的!

男爵府

LovelyKwan 發表於 24-4-14 09:12
佢講廣東話,不過有少少鄉音!

我cut左佢線先,我都驚係咪我自己淘寶撳錯咗掣所以要收888

請問你仲記得點看自己有冇開到果vip?淘寶果度要點看反?

大宅

chinfongfong 發表於 24-4-14 09:24
請問你仲記得點看自己有冇開到果vip?淘寶果度要點看反?

我唔知點睇啊!你可以問其他人知唔知

當時都緊張到驚俾人盜用信用卡添!唔得閒理咁多!知道自己冇join VIP佢唔會扣到數先放下心頭大石

男爵府

LovelyKwan 發表於 24-4-14 10:04
我唔知點睇啊!你可以問其他人知唔知

我去淘寶問了,我都冇開到

伯爵府

我上個月都有個男人打嚟,初初以為嗌咗外賣咁咪聽囉,講得我全名,問淘寶vip……, 我話冇呀,冇呀!唔好再打嚟,即時上警方網上舉報熱線,留低個可疑電話,隔咗一陣警察打嚟問我有冇損失,我話冇

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

總之乜都當假啦
我連公司銀行send黎啲電郵, 見同平時唔一樣, 都當左假先

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊