自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今時今日依然有,上個月都有單,都令我諗起朱令案。呢個死者仲要俾人誣陷偷外賣。

4月19日,湖南湘潭。網傳湘潭大學有學生因外賣經常被偷,在外賣中投毒致偷外賣的學生被毒死,事件引發網民熱議。4月19日上午,湘潭大學黨委宣傳部表示,網傳偷外賣被投毒不屬實,其他情況仍在調查中。
今天(20日),湘潭市公安局雨湖分局發佈通報稱,湘潭大學在讀研究生張某某(男,25歲)疑似被投毒,4月13日,經多方搶救無效,因多器官衰竭死亡。公安機關偵查發現,與張某某在校同寢室的周某某(男,27歲)有重大作案嫌疑。目前,犯罪嫌疑人周某某已被湘潭市公安局雨湖分局依法刑事拘留,案件正在進一步偵辦中。湘潭大學亦發布最新情況通報,稱全力支持公安機關辦案。
此前,疑似受害人姊姊曾在網絡發聲,稱弟弟是中毒身亡但並未偷外賣,希望能嚴懲兇手跟追究造謠者責任。
網傳微信對話畫面顯示,湘潭大學一名研究生因經常發現外賣食物被人偷去,於是找一名讀化學的同學,從實驗室中拿了少量有毒化學品秋水仙鹼放在自己的外賣中,然後又將外賣食品放回外賣櫃「釣魚執法」。
結果偷外賣的是另一宿舍樓的研究生,偷吃外賣的學生感到不舒服曾到醫院檢查,驗出是中毒,但在送醫途中死亡。湘潭大學黨委宣傳部表示,網傳偷外賣被投毒不屬實,其他情況仍在調查中,說法引發熱議。
據《澎湃新聞》報道,在涉事湘潭大學琴湖學生公寓,有同學證實,張某某就讀於湘潭大學馬克思主義學院,為該校研二學生,其宿舍位於琴湖學生公寓10棟6樓。該樓層有十多間寢室,居住的大部分為湘潭大學法學院研究生,張某某為後來插入。
4月20日,湘潭市公安局雨湖分局今天(20日)發佈通報稱:2024年4月12日15時41分,湘潭市公安局雨湖分局接群眾電話報警稱:湘潭大學在讀研究生張某某(男,25歲)疑似被人投毒。接警後,湘潭市公安局雨湖分局立即開展調查工作。
經查,4月7日,張某某因身體不適到醫院就醫。4月13日,張某某經多方搶救無效,因多器官衰竭死亡。公安機關偵查發現,與張某某在校同寢室的周某某(男,27歲)有重大作案嫌疑。目前,犯罪嫌疑人周某某已被湘潭市公安局雨湖分局依法刑事拘留,案件正在進一步偵辦中。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

變成一首歌 發表於 24-5-5 13:38
今時今日依然有,上個月都有單,都令我諗起朱令案。呢個死者仲要俾人誣陷偷外賣。

4月19日,湖南湘潭。網 ...

呢單我都有睇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

所以我絕對建議仔女出外讀書住宿舍最好住單人間。唔係唔鼓勵社交或者同其他人住學習磨合,而係太多恐怖事發生,每日廿四小時有人喺你身邊,如果要作惡真係避唔到咁多

有睇過朱令呢個case就知道,當初唔止飲食,而係佢嘅牙刷水杯等好多個人物品都懷疑有毒素喺裏面。查案期間佢哋宿舍發生失竊事件,呢啲物品全部冇晒

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

333s 發表於 24-5-5 13:29
朱令案的背後,驚現多起雷同的案件!一案不破、多案隨之;有多少真相被掩蓋?【文昭思緒飛揚317期】
https: ...

復旦投毒案
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E5%A4%8D%E6%97%A6%E6%8A%95%E6%AF%92%E6%A1%88
哩件案係人性扭曲
同樣可怕

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

YuYuMother 發表於 24-5-5 13:55
所以我絕對建議仔女出外讀書住宿舍最好住單人間。唔係唔鼓勵社交或者同其他人住學習磨合,而係太多恐怖事發 ...

侯爵府

2024年龍年勳章

好恐怖

珍珠宮

Betty媽咪 發表於 24-5-5 11:16
呢單案我有留意,好慘,查出是鉈中毒,遇到這樣的室友,朱小姐已去世,當年訪問佢爸爸時其實已給出答案,只 ...

澳洲華人圈知唔知係佢呀?
分分鐘與惡魔為鄰,好得人驚!

珍珠宮

2024年龍年勳章

Astra00 發表於 24-5-5 11:20
係,親友間都有。所以不好認自己環境好,仔女讀書稍為叻啲都不好比人知。人地點樣傳出去或人地係咩途徑知 ...

我認同你,始終槍打出頭鳥,低調做人都係保護自己。

憎人富貴厭人貧都有,番工同事賣股票賺錢,佢周圍同人講,即刻比B同事串佢

伯爵府

所以我絕對建議仔女出外讀書住宿舍最好住單人間。唔係唔鼓勵社交或者同其他人住學習磨合,而係太多恐怖事發 ...

Agree ,好似真係聽過幾單類似的室友加害案

杜忌心好恐怖,
中學、大學年青人,還未踏出社會,
可以有什麼血海深仇,
要如 此毒害他人 ?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

hohinmama 發表於 24-5-5 10:59
室友有精神病嗎

今年有一單發生,在大6大學 宿舍,
死者一個人在自己房內食外賣後,
中毒而死, 全程冇其他室友在場

路邊社傳: 某人經堂偷室友的外賣食,
唔知有多少人同房住

某日, 一個室友在自己的外賣下毒,
未食,留在房中, 自己走了

幾十年前, 有一單是夜裏獨自死在大學宿舍房中. 我已忘記是那國家/ 地區
及甚麼原因至死.

警察查問宿舍全層同學, 出事當晚有冇陌生人/ 同學 入過死者的房間.
全部答冇.

某人半夜噪音嘈到其他同學睡不隱,
早上冇精神上堂.
某人屢勸都不改,
全層同學當晚都“時運高, 睇唔倒”
那年代,冇cam

男爵府

平平常常 發表於 24-5-5 14:09
澳洲華人圈知唔知係佢呀?
分分鐘與惡魔為鄰,好得人驚!

澳洲有人發起聯署要求澳洲政府趕佢出境添啦,集合左好多簽名添,不過無用

伯爵府

ayako 發表於 24-5-5 17:21
澳洲有人發起聯署要求澳洲政府趕佢出境添啦,集合左好多簽名添,不過無用
...

另一報導話嫁外國人去咗美國

水晶宮

一隻鴨鴨 發表於 24-5-5 14:09
我認同你,始終槍打出頭鳥,低調做人都係保護自己。

憎人富貴厭人貧都有,番工同事賣股票賺錢,佢周圍同 ...

咁你那同事小心啲啦,咁高調,遲早出事。

水晶宮

如果可以不用住宿舍,就盡量不好住啦。而家除了科大,嶺大隔涉啲之外,其他大學都算係交通方便過十多廿年前好多。連港大,中大都係鐵路沿線(有埋沙中線)。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Astra00 發表於 24-5-5 18:09
如果可以不用住宿舍,就盡量不好住啦。而家除了科大,嶺大隔涉啲之外,其他大學都算係交通方便過十多廿年 ...

香港好啲,始終地方唔大。國內或去海外就要住宿舍。所以有得揀都要揀單人間,大學冇就租出面嘅私營宿舍,總之安全為上

珍珠宮

上年年底朱令逝世,好多網民討論亦將嫌疑人(佢個室友~孫維)重新人肉,話佢屋企有背景,成功改名、出生日期,重新攞過啲新證件,基本改頭換面。申請去美國不成後改去加拿大,之後被當地中國人爆佢大鑊係朱令案嫌疑人,要求政府遞解出境(好像是過期居留),最後佢又移民去澳洲,喺網上炫富話自己喺澳洲活得很好,好多澳洲中國人要求遞解佢出境。
希望現在案件重審,天網恢恢 疏而不漏,將罪犯繩之於法,還朱令一家一個公道!

珍珠宮

Skytree1000 發表於 24-5-5 17:04
Agree ,好似真係聽過幾單類似的室友加害案

杜忌心好恐怖,

其實應該係國內嘅教育制度,絕對嘅汰弱留強,小朋友從細就喺一個競爭風氣非常嚴峻嘅環境下長大,攀比心態已經根深蒂固。加上入得清華,屋企肯定當佢神咁吹捧,呢個孫維仲要係黨委、央委家庭嘅唯一掌上明珠,點可以忍受有人(朱令)風頭比佢高? 走上極端嘅人背後都一定有培養佢極端性格嘅家人!件案可以被壓幾十年,一般民眾點可能以卵擊石?

伯爵府

mizuho 發表於 24-5-5 20:13
上年年底朱令逝世,好多網民討論亦將嫌疑人(佢個室友~孫維)重新人肉,話佢屋企有背景,成功改名、出生日 ...

X 2

珍珠宮

2023年兔年勳章

orezo 發表於 24-5-5 11:31
朱令本身家庭背景都唔錯,父母都是北京的教授先有得追究,如果普通家庭真係死左都唔知咩事,只是無耐兇手 ...

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

呢單案嫌疑人孫維已定居澳洲,並開房產投資公司,希望朱令案水落石出

https://std.stheadline.com/realtime/article/1976225/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E4%B8%AD%E5%9C%8B-%E6%9C%B1%E4%BB%A4%E5%8E%BB%E4%B8%96-%E6%BE%B3%E6%B4%B2%E5%AA%92%E9%AB%94%E6%89%BE%E5%88%B0%E4%BA%86%E5%AD%AB%E7%B6%AD-%E6%B8%85%E8%8F%AF%E5%A4%A7%E5%AD%B830%E5%B9%B4%E5%89%8D-%E9%89%88%E4%B8%AD%E6%AF%92-%E6%87%B8%E6%A1%88%E5%94%AF%E4%B8%80%E5%85%87%E5%AB%8C

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊