自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆:小朋友的英文名好唔好寫在出世紙?

出世紙寫了英文名,並冇加中文名譯音

jasonhelen  我個女都係︿  發表於 12-3-23 08:56

別墅

我有加。如果唔加就連英文名都唔好幫佢改,等佢大個自己改,如果你同佢改得最少都會叫十年八年,唔通到時佢自己又改咩,身邊啲朋友都已經習慣叫佢個名喇,佢自己都聽到慣晒啦,如果都真係唔鍾意,者話自己父母改得難聽姐⋯⋯

公爵府

囡囡沒有譯音,只有英文名,同中文名個音、意思都似似地!我覺得英文名+姓,簡單清脆!

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

唔會

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我女有加,,冇中文譯音
感激遇上你~

子爵府

有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我有寫

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

引用:Quote:原帖由 tanjoen 於 12-03-22 發表如

原帖由 安安的地盤 於 12-03-22 發表
不會加,等佢18歲自己決定
me2

子爵府

無加

伯爵府

回覆:tanjoen 的帖子

有,學校要求

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

冇加, 等呀女大D自己決定 - 我都係18歲換身份証時先加上去..

侯爵府

畀面勳章

乜依家貢多人唔要中文譯名既,我有個親戚到18歲換証時刪左個中文名,只要英文。我覺得不太好,個名始終時父母為自己起的,正如我祖母給我起的名字,即使相士話唔利我,我都無改。

伯爵府

我以前的同學年年都唔同英文名, 到現在都唔清楚佢叫咩名, 反而叫返佢中文譯音GIGI算了....

有時真係未想清楚就唔好寫, 全世界都知鄭伊健身分證叫DIOR, 但佢後侮都今日..

珍珠宮

開心吸收勳章

唔加。樓上的媽媽梗係話冇乜問題,因為佢地仲細,冇乜form要填,我做公司秘書便知,填錯好麻煩。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我有加, 但無中文譯音, 因為自己好明白有幾麻煩(阿媽幫我中+英全部加晒)

我建議呢, 如果有意俾小朋友去外國, 最好既安排係
e.g. Chan, Peter Tai-Man
類似外國人既e.g. Smith(family name), William(first name) John(middle name)

因為外國人只會叫first name, 如果好似一般咁
Chan, Tai Man Peter
佢地只會叫你做Tai, 加個-號會比佢地知兩個字係一齊, 唔係分開兩個名

或者再簡單d
Chan, Peter
就算

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小朋友的中文名字,個人覺得好珍貴,因為只會响小時候被父母,身邊親友用中文名字稱呼自己...都了小朋友上小學,中學...個個都多數叫英文名,就更少人再用中文名稱呼自己了...
坦白講,我唔係教徒,亦無幫小朋友改咩英文名,留番佢自己第日再決定

禁止發言

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:唔加。樓上的媽媽梗係話冇乜問題,因為佢地

原帖由 cloudwingwing 於 12-03-23 發表
唔加。樓上的媽媽梗係話冇乜問題,因為佢地仲細,冇乜form要填,我做公司秘書便知,填錯好麻煩。

...
我都係做公司秘書,所以職業習慣一定跟証件,吾會無中生有整個英文名落去,全部公司董事嚴格執行,所以根本冇野好煩

cloudwingwing  我地梗係唔會亂黎, 但有第3方人亂填  發表於 12-3-23 09:12

男爵府

外國出世, 先用英文名寫出世紙, 申請香港身份證, 加中文名但只用英文名冇併音. 未遇過有問題, 只有時報名d職員硬要問佢拎中文名譯音, 仲要態度惡劣!

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加左, 阿女都喜歡個英文名, 祇要以後記住她全名包括埋英文名, 就唔會有麻煩, 係怕阿女想改第個英文陪啫, 但由細叫開, 阿女自然會習慣架啦

首頁

尾頁

跳至