自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tsangmonique 發表於 13-7-12 21:27
我學極都唔識。。
見到呢度既jm煮檸蜜雞,我又學下啦
因為我都想做到一個入得廚房既女人
妳係咪成日煮過飯?有冇買餸?
要煮得好其實唔係一朝一夕,香港地,出去打工做廚房,執碼仔都執一年半載,做日本菜洗砧板都洗幾年先比妳掂下把刀。

秘訣係工多藝熟,妳煮得多就知點先唔會六國大封相,煮得多就知點解會彈油,好多煮婦都冇天份,家常便飯其實唔洗講天份,因為煮婦們日日煮,日日失敗日日試,今日煮得唔好聽日煮好d,慢慢就掌握到,就成功了。

有天份嗰d多數唔係煮屋企飯,而係喺四季半島W個廚房了。

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆:點解煮飯咁難。。。

煮多D,煮飯冇難度

大宅

由簡單餸菜學起,之後先挑戰高難度。

伯爵府

引用:我學極都唔識。。見到呢度既jm煮檸蜜雞,我

原帖由 tsangmonique 於 13-07-12 發表
我學極都唔識。。
見到呢度既jm煮檸蜜雞,我又學下啦
因為我都想做到一個入得廚房既女人
我睇完都有整過,不過我懶,一野用焗爐焗,快靚正又方便

男爵府

我都學極都唔識!mouth:

瑪瑙宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

初初煮飯...都係整到個廚房6國大封相~~
後來慢慢學..慢慢煮..會進步...

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

煮多d. 熟能生巧.

首頁

尾頁

跳至