跳至

首頁
12345...72

尾頁

侯爵府

睛靈勳章

Re: 第二胎既媽咪, 請進 !

ctbaby,
咁咪可以早d收工囉! 我年紀都大, 我高齡tim la!

chengma,
我好少抱佢, 因佢3歲, 自2歲半, 佢都唔係好仲意比人抱., 咁仲好 !

靖嵐,
咁妳唔好做咁多家務啦 ! 有冇工人幫手 ? 妳囡大個, 可以幫手照顧bb喎!

妳地打算比邊個湊bb ? 我仲念緊

子爵府

好媽媽勳章

meisuen,
冇做家務喇, 我有請家務助理, 不過佢琴日咁o岩唔得閒黎...
我係全職媽咪, 呀女由細到大都係我湊, 所以第二個都應該係.
我想要9999呀...

侯爵府

睛靈勳章

靖嵐,

妳個囡好幸運呀 ! 我係在職媽咪, 我有個印傭, 但我探佢口風, 佢唔識湊new born, 我都唔知好冇講佢知我有左 ?

大宅

Meisuen,
其實我都已經屬於高齡架喇.我而家係加拿大,會大約六七月返黎生.到時會我同我阿媽湊.

Meisuen 寫道:
ctbaby,
咁咪可以早d收工囉! 我年紀都大, 我高齡tim la!

chengma,
我好少抱佢, 因佢3歲, 自2歲半, 佢都唔係好仲意比人抱., 咁仲好 !

靖嵐,
咁妳唔好做咁多家務啦 ! 有冇工人幫手 ? 妳囡大個, 可以幫手照顧bb喎!

妳地打算比邊個湊bb ? 我仲念緊

侯爵府

睛靈勳章

ctbaby,

妳係加拿大都識上bk, 叻喎! 妳 移民去加拿大? 其實有屋企人湊最好, 可惜我媽行動唔方便, 奶奶仲要返工 !

子爵府

好媽媽勳章

meisuen,
傻啦, 我係搵唔到工咋...
當年我女唔足月, 我諗住湊佢半年, 誰不知911...............
有工請我o架, 5000蚊, 比人湊仔去o左3000, 搭車食飯買衫.... 唔通倒貼咩, 自己湊好過, 一湊就湊o左咁多年喇.
以前我想返工時, 都冇諗過要請工人, 如果係都放育嬰院, 我拿哂證明填哂表, 只係冇工返咋 :mrgreen:
我想要9999呀...

侯爵府

睛靈勳章

靖嵐,

咁妳老公afford得起, 先唔洗搵工姐. 我手停口停架啦 ! 又冇人幫手湊仔, 迫住要請工人!

大宅

Meisuen,
因為我係香港人,所以咪識上bk,我未攪移民,會遲d先攪.

Meisuen 寫道:
ctbaby,

妳係加拿大都識上bk, 叻喎! 妳 移民去加拿大? 其實有屋企人湊最好, 可惜我媽行動唔方便, 奶奶仲要返工 !

公爵府

版主

擔心的媽咪
放鬆心情啦

ctbaby
Take care ah

Meisuen
好呀,不過最好星期五,因為一至四都要睇功課 :mrgreen:

我都係婆婆湊(一齊住),工人考慮 / 安排中,可能 share 姑姐個工人(佢成日出 trip,工人好得閒),又要考慮大家居住問題(遠近)

生仔保險...保你咩??

chengma
間唔中(星期六日)都要我抱,都幾辛苦 :-|

靖嵐
唔好咁操勞呀

大宅

星期五個日返到公司我都流啡作小產, 即刻call 老公車返家!
卧左2日床的! 無再出現, 唔知係咪返工搭車一個鐘無坐呢?

星期一再去醫生到要多一星期sick leave 先得! 好鬼驚! :-(
擔心的媽咪 寫道:
如果冇事的話,我第二個BB大概會在9月頭出世!
這一胎令我很擔心,因為由 confirm 咗就開始作
小產,都卧了3天床的,不過都是日日流啡,量就
唔係好多,攪到我時刻都提心吊膽,驚隨時小產!
:-(

大宅

JuliaCheng,
Thankyou呀,大家都要小心,尤其是頭幾個月.

JuliaCheng 寫道:
擔心的媽咪
放鬆心情啦

ctbaby
Take care ah

Meisuen
好呀,不過最好星期五,因為一至四都要睇功課 :mrgreen:

我都係婆婆湊(一齊住),工人考慮 / 安排中,可能 share 姑姐個工人(佢成日出 trip,工人好得閒),又要考慮大家居住問題(遠近)

chengma
間唔中(星期六日)都要我抱,都幾辛苦 :-|

靖嵐
唔好咁操勞呀

民房

好多謝大家關心! 因為我上一胎完全未試過流啡,所以
成日好擔心,不過昨日去覆診,見到bb仍然有長大,
個心又定番dd,終於confirm到預產期是 9/9!
不過而家都仲係日日流啡,但我又唔可能一直卧
床唔返工,所以要自己小心d!
Meisuen 寫道:
擔心的媽咪,

唔洗驚啦 ! 我第1胎時都係咁! 卧床成個禮拜tim la. 好多媽咪都有呢d情況, 放鬆d啦 !

[quote]
擔心的媽咪 寫道:
如果冇事的話,我第二個BB大概會在9月頭出世!
這一胎令我很擔心,因為由 confirm 咗就開始作
小產,都卧了3天床的,不過都是日日流啡,量就
唔係好多,攪到我時刻都提心吊膽,驚隨時小產!
:-(
[/quote]

別墅

chengma,
由於亞仔已3歲,我都唔會抱。但係屋企有時仲會逗高佢企上椅子洗手,刷牙。

Meisuen,
我都用近bunbun,仲係剛剛1月初先換人,我知佢唔係好識照顧newborn但我諗有咁多個月,同埋前4後6,10個星期,都應該可以教到佢gua 好似你咁講,如果有屋企人睇就最好喇 :lol:

禁止訪問

大宅

HELLO 各位!

我剛已通知各方好友我有喜了!! 雖然唔係預期有 (係意外), 但都好開心, 不過e 排就累左d, 同成日作嘔囉.... :cry: :cry: 同埋個女只有1歲多, 工人要2月尾先到, e +都好辛苦呀....

侯爵府

睛靈勳章

juliaCheng,

好呀, 搵1個星期五, 妳住邊架 ? 我住香港區, 但返工係九龍區.
妳就好啦 ! 有婆婆湊 ! 我念要比大仔轉讀全日, 然後train 工人湊 bb.

生仔保險,保d野都唔等洗, 我都係唔買啦 ! 成6千幾要1次過比,我請願留番比bb用 !

JuliaCheng 寫道:

Meisuen

侯爵府

睛靈勳章

EllieTo ,

我都要 train 工人, 佢都話好樂意學 !

EllieTo 寫道:
Meisuen,
我都用近bunbun,仲係剛剛1月初先換人,我知佢唔係好識照顧newborn但我諗有咁多個月,同埋前4後6,10個星期,都應該可以教到佢gua 好似你咁講,如果有屋企人睇就最好喇 :lol:

侯爵府

睛靈勳章

rebeccachor,

妳可以請家務助理暫時幫手架嗎 !

rebeccachor 寫道:
HELLO 各位!

我剛已通知各方好友我有喜了!! 雖然唔係預期有 (係意外), 但都好開心, 不過e 排就累左d, 同成日作嘔囉.... :cry: :cry: 同埋個女只有1歲多, 工人要2月尾先到, e +都好辛苦呀....

侯爵府

睛靈勳章

BBclub2004,

恭喜定先 !

BBclub2004 寫道:
Hello 各位準媽咪,

我未知自己是不是有左第2胎,但係我會明天去check, 不過已經肯定大機會有左,因有些徵兆好似。

侯爵府

睛靈勳章

各位姊妹,

我今朝去醫院驗血! 好 c 多大陸孕婦黎! 成30-40個, 好誇張!所以好擔心呀! 佢地又嘈, 又冇禮貌, 成日推人, 攪到個護士長出黎鬧佢地呀 !

首頁
12345...72

尾頁

跳至