自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:香港的外國人

去食峰壽司遇過一個女竹升同個男士坐四人枱,侍應又安排我地坐同枱對面,個男士去廁所,個竹升即時用英文同個侍應投訴兼話要換枱(剛好隔離4人枱已埋單起身走)個侍應唔係好明佢講乜要搵經理黎,最後換左枱,之後佢男友返黎個竹升又講返中文可能佢嫌我地阻住佢瘟/冧仔囉

嗰時未有港女呢個名詞,但形容呢個竹升又幾貼切

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珊瑚宮

lafield 發表於 13-10-31 10:28
有冇jm講得嚮海外黎香港既白人/abc/bbc 好自大,一對白鴿眼睇唔起香港人咁既樣,佢地以為講英文大曬?定係 ...
不少講普通話嘅也自大得很呀, 港燊

男爵府

一種米食百種人,有遇過但並不多

大宅

大廚勳章 BK Milk勳章

我以前個老細係外國人,係紐西蘭大
佢黎左HK好耐
個人勁姑寒
最慘係勁stupid...
我地公司做skin care trading
佢係10月大手入aloe gel
成個倉爆晒
大佬...冬天邊個查after sun product....
之後問我點解D貨去得咁慢
8號波仲call我返office
最樣衰係有次同個日本客食飯
佢懶係野咁同人去食橋底蟹
點知入左餐廳嫌人地貴
成10個人係餐廳出返黎.....
之後去左槄香....
O 晒咀

珍珠宮

minlok 發表於 13-10-31 16:12
我以前個老細係外國人,係紐西蘭大
佢黎左HK好耐
個人勁姑寒

男爵府

BB防敏心得分享勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

Argubay 發表於 13-10-31 13:40
我有一個朋友,中五時因為成績唔好,去澳洲讀書!一路讀到大學,之後攞埋居留權!
有次番黎香港,揾警察問 ...
搵警察問路點解要講英文佢咧??
大家可以去我的文討論墾丁旅遊問題

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=713096

伯爵府

引用:Quote:Argubay+發表於+13-10-31+13:40+我有

原帖由 lian1180 於 13-10-31 發表
搵警察問路點解要講英文佢咧??
佢話咁啲警察先會答佢,我覺得佢似係show off 佢啲港式英文!

男爵府

BB防敏心得分享勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

Argubay 發表於 13-10-31 17:44
佢話咁啲警察先會答佢,我覺得佢似係show off 佢啲港式英文!
你朋友諗野都幾得意, 我覺得佢係自卑或係澳洲比人歧視過....
大家可以去我的文討論墾丁旅遊問題

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &fromuid=713096

大宅

本地人覺得佢地高高在上

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我個表妹去外國讀咗兩年書,之後唔再讀返返

侯爵府

我個朋友係bbc,佢唔會突登係人面前講英文,佢對我都都係講廣東話

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:多謝各位回覆。或者我解釋下背景,我嚮細公

原帖由 lafield 於 13-10-31 發表
多謝各位回覆。
或者我解釋下背景,我嚮細公司到做,最近公司高薪嚮美國請左個竹星仔返黎,初頭都覺得佢幾n ...
我屋企果件鬼佬幾ok呀。幾好禮貌

伯爵府

牛年勳章

又唔覺喎,先碼佢地會見你就到幫你按住lift 的開門制,出lift 會lady first.
唔會衝門,或會幫你hold 住度門
當然每個族群都有好人同衰人,我唔太care 邊國人我只care 那人有禮貌否

男爵府

lafield 發表於 13-10-31 10:28
有冇jm講得嚮海外黎香港既白人/abc/bbc 好自大,一對白鴿眼睇唔起香港人咁既樣,佢地以為講英文大曬?定係 ...
真係唔覺喎~ 大部份都好有禮貌呀~

樓主係咪有咩不愉快經歷??

我已不顧安危, 誓死都一齊
看不起這個繁華盛世~~

首頁

尾頁

跳至