想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:情人節附近日子 due date 打氣區

各位JM早晨呀~~我又有小小問題想問下!
請問如果去家計會驗孕,佢會唔會話比你知幾多週?定係只會幫你睇係咪有左之後寫紙比你就走得? 如果係診所都係甘做定係會詳細D呢??唔該曬

大宅

MommyPanel勳章 BK Milk勳章

引用:各位JM早晨呀~~我又有小小問題想問下!請問

原帖由 mcball1314 於 14-02-18 發表
各位JM早晨呀~~我又有小小問題想問下!
請問如果去家計會驗孕,佢會唔會話比你知幾多週?定係只會幫你睇係 ...
家計會淨係得一張紙寫住驗尿結果positive,我昨日睇政府診所就寫我early pregnancy同last m幾時。兩樣都無寫預產期。

男爵府

我頭先打左電話去QE呀

佢話由護士出既醫護證明唔得
一定要由醫生出既先認可
即係家計會既無用架!

各位想去QE登記既JM就唔好浪費錢去家計會了!

另外, QE話唔需要一定親自去登記的
可以FAX以下3樣野去都得:
- ID CARD (要清晰) & 空白位寫上手提電話
- 醫生證明
- 住址證明
fax no: 2958 6140

3日內會有人聯絡你約檢查時間

希望資料有用!

p.s. 我又要搵個醫生了....唉
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

大宅

引用:我頭先打左電話去QE呀佢話由護士出既醫護證

原帖由 donnaho7 於 14-02-18 發表
我頭先打左電話去QE呀

原來唔收架… sorry呀… 好似點左你地咁添

男爵府

babiekumi 發表於 14-2-18 10:07
原來唔收架… sorry呀… 好似點左你地咁添
都唔係呀
係我自己都無睇清楚, 你係拎診所個張去登記架嘛

唔駛擔心~~~
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

大宅

引用:Quote:babiekumi+發表於+14-2-18+10:07+原

原帖由 donnaho7 於 14-02-18 發表
都唔係呀
係我自己都無睇清楚, 你係拎診所個張去登記架嘛
我記得早幾日search講bingo要做既steps有post講過係去家計會拎證明去醫院登記 而家諗返可能係講緊喺家計會做埋$400幾超聲波嗰張先係懷孕證明

anyway, 希望你今次搵既醫生開到俾你啦!!

男爵府

babiekumi 發表於 14-2-18 10:21
我記得早幾日search講bingo要做既steps有post講過係去家計會拎證明去醫院登記 而家諗返可能係講緊 ...
cross-finger!

大宅

donnaho7 發表於 14-2-18 09:40
我頭先打左電話去QE呀

我今日打去都話要親身登記WOR,
所以我今日專登睇多次醫生拎份懷孕證明書(180元),
之後去QE登記埋LU,
我約左3月28日(五)

男爵府

woww~尋日終於成功拎到醫生證明了!
醫生仲so call 計埋預產期 - 10月19日!
係我生日附近!!

尋日已經FAX左去QE喇~~~

BTW, 我係打左電話去QE, 問佢係咪要親自黎登記
佢話可以搵人代登記, OR如果真係唔得閒, FAX黎都得
所以我先FAX架~

大宅

donnaho7 發表於 14-2-19 09:36
係我生日附近!!
祝BB痴實我地~!!! 健健康康!!!

男爵府

babiekumi 發表於 14-2-19 10:44
祝BB痴實我地~!!! 健健康康!!!
大家咁話!!!

大宅

donnaho7 發表於 14-2-19 09:36
係我生日附近!!
我都係10月生日,BB預產期同我生日相差6日,如果同一日就好

男爵府

yorkshire 發表於 14-2-19 12:33
我都係10月生日,BB預產期同我生日相差6日,如果同一日就好
我都係咁話!

大宅

donnaho7 發表於 14-2-19 12:34
我都係咁話!
我預產期係10月26日,
希望10月18日出世

別墅

yorkshire 發表於 14-2-19 12:35
我預產期係10月26日,
希望10月18日出世

醫生係點樣幫你計預産期的?照咗之後計?

男爵府

eng628 發表於 14-2-20 16:21
醫生係點樣幫你計預産期的?照咗之後計?
其實都係由你last m period既第一天開始計起架咋
未做產檢前都係純粹計數

首頁

尾頁

跳至