自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:假如你仔女第一份工收入$8500

我當年半工讀返part time,食屋企住屋企,冇零用錢,其他開支自己搞掂,學費同政府借
搵3500俾1000

唔係錢多錢少既問題,係責任既問題
搵8500係3000,仲有5500淨,其實都好鬆動

水晶宮

ivyscyip 發表於 14-5-7 15:26
西人真係唔會俾家用,但亦都少見父母同成年仔女住。
文化不同﹐跟返自己屋企的文化。

西人唔比家用,但成年時就已經獨立,唔會廿幾三十歲人,仲痴住父母,靠父母養,做寄生蟲嘛.
其實,我好欣賞西方人既做法.
只怕有D人,學就學一半,即係,學左唔比家用父母果一半,但就唔學埋獨立生活果另一半.
我可能西人朋友少,我好少聽西人朋友投訴父母: 係你未得我同意之下帶我來呢個世界,所以你要養我一世.
養到子女成年,父母責任點都完啦掛,仲要繼續?

珍珠宮

開心吸收勳章

西人家庭觀好淡薄㗎。

我有個中學同學件褸穿咗個洞(冬天有時零下四十度),我問佢你父母知唔知你需要件新褸?佢話知,佢地要我自己儲錢買。

我同另一個同學&佢阿媽去買野,俾錢的時候,佢阿媽將佢要的野分開晒同佢講,依D係你自己的野,你自己俾錢。連牛油都一人—盒,自己個盒用完都唔可以攞阿爸阿媽個。中國人,父母冇得吃都要先餵飽子女。

我親戚的同事離婚冇屋住,問佢阿爸可唔可以俾佢住住先,搵到屋即搬。佢阿爸話得,俾市值租尧金啦。

我有個鄰居冬天夜晚跌倒係雪地,end up要切手指,春天佢叫佢子女幫佢剪草,佢子女要收佢錢先肯。

西方家庭就真係冇人情味啦!

木土土  西方家庭子女收錢做家務!  發表於 14-5-7 19:28

水晶宮

InkCartridge 發表於 14-5-7 16:40
西人家庭觀好淡薄㗎。

我有個中學同學件褸穿咗個洞(冬天有時零下四十度),我問佢你父母知唔知你需要件新 ...
之前好多JM話要攞家用就係父母無親、涼薄.
睇完你個回應,先至知道西人仲無情.
唔知果D學效西人既JM,會唔會細細個就自己打工養自己,搬出去住,唔靠父母呢?

禁止訪問

男爵府

BK Milk勳章

引用:西人家庭觀好淡薄㗎。我有個中學同學件褸穿

原帖由 InkCartridge 於 14-05-07 發表
西人家庭觀好淡薄㗎。

我有個中學同學件褸穿咗個洞(冬天有時零下四十度),我問佢你父母知唔知你需要件新 ...
好恐怖呀,同朋友冇分別,唔係,我諗朋友關係都比佢地啲家庭close

珍珠宮

開心吸收勳章

方方媽媽 發表於 14-5-7 16:45
唔知果D學效西人既JM,會唔會 ...
除著part time job之外,仲有就幫手洗碗、洗車、剪草、吸塵、執屋等等,父母都會俾錢子女去做。西人的家庭觀同華人真係好唔同。西人父母唔會儲錢俾子女讀大學,子女都係靠loan,再唔係part-time讀囉。我有個同事屋企好有錢,有錢到坐直昇機去釣魚,不過係佢阿爸阿媽。佢就自己二夫婦打工,有段時間生活都幾拮据,佢都冇話要父母接濟。到佢父母過咗身,佢先返去接受遺產。

珍珠宮

開心吸收勳章

BB豬Mami 發表於 14-5-7 16:52
好恐怖呀,同朋友冇分別,唔係,我諗朋友關係都比佢地啲家庭close

...
係呀,我都唔係好欣賞佢地D家庭觀架。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:InkCartridge+發表於+14-5-7+16:40+

原帖由 方方媽媽 於 14-05-07 發表
唔知果D學效西人既JM,會唔會 ...
我唔覺得西人感情好淡薄,反而我好欣賞他們對每個個體的尊重!

回應你的問題,我18歲已自己搬出去住,讀大學我媽只俾學費,生活費自己搵工搞掂。畢業後也沒任何幫助。

珍珠宮

引用:西人家庭觀好淡薄㗎。我有個中學同學件褸穿

原帖由 InkCartridge 於 14-05-07 發表
西人家庭觀好淡薄㗎。

真係文化唔同, 朋友都無分得咁清楚!

水晶宮

ivyscyip 發表於 14-5-7 18:50
我唔覺得西人感情好淡薄,反而我好欣賞他們對每個個體的尊重!

回應你的問題,我18歲已自己搬出去住,讀大 ...

我之前都講,識得西人少,究竟係尊重,定係無情,人言人殊,真係唔知.
但好欣賞你有能力自己搬出去住,自己攪掂生活費.唔洗痴屋企衣食住行.

我覺得,搬左出去,唔洗父母養,而父母又生活無憂,咁唔比家用,只比零用,即係afford到的話,間中塞D比父母,得閒就帶佢地去下旅行、飲下茶,咁係OK的.但同父母住,要父母補貼,自己就可以有大舊D既錢去消費,就真係講唔通囉.咁做,係邊個搶邊個既錢呢?
如果大家覺得唔比家用又住屋企、食屋企,咁做係無問題的話,就唔好雙重標準,鬧D廢青嘛.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 方方媽媽 的帖子

方方媽媽

正如你所言, 明嘅就會明, 不明嘅根本拒絕去明, 可能心裹有恨, 一日恨意未消, 都唔會願意去明, 縱然字字珠磯, 亦唔會欣賞, 再講落去, 徒然!

可能每個人際遇不同, 經歷不同, 感受不同, 感恩嘅心, 亦有所不同, 人 ~ 總會老去, 可能, 有一日, 回首, 才會發現, 一切, 原來曾經得悉過, 只是當時未能感受罷了!

方方媽媽  也是的.  發表於 14-5-7 22:54

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ivyscyip+發表於+14-5-7+18:50+我唔

原帖由 方方媽媽 於 14-05-07 發表
我之前都講,識得西人少,究竟係尊重,定係無情,人言人殊,真係唔知.
但好欣賞你有能力自己搬出去住,自己攪掂 ...
住屋企更係要俾,仲要自己搞掂自己,唔好要阿爸阿妈執手尾。我覺得父母供完大學已夠,之後已成年要為自己的人生負責。

方方媽媽  係啊! 單單比錢,但當父母係工人咁洗,真係唔得. 你好識諗.  發表於 14-5-7 22:55

大宅

我媽咪從來無要求我要比幾多家用。第一份工搵6500,比四千阿媽。一蚊都儲唔到,月尾仲好窮。再轉工人工加左,不過無加家用。
大學學費自己比,做part time賺零用。中七之後無問過屋企拎錢。阿媽無咩教我點用錢,不過我可能因為佢唔自私,我自然會同佢分享。

而家都係比1/4人工做家用。我自己有分數要比幾多,佢真係唔夠駛同我講,我認為合理會加,不過唔可以限住我一定要比幾多

方方媽媽  如果我囡將來可以好似你咁,我會好安慰.佢要買樓時,我比首期都得!  發表於 14-5-7 22:57

珍珠宮

方方媽媽 發表於 14-5-7 20:54
但好欣賞你有能力自己搬出去住,自己攪掂 ...
我眼見有同事,佢爸媽叫做儲到個錢退休,有一層自住樓和夠使現金,可以唔靠仔女。
眼見個女搵得唔多,從來無要求個女俾家用,一家人感情都非常親厚。

個女自細著好住好,亦由於無家累,搵一萬蚊,都可以買好多名牌手袋。

到結婚,老公搵多佢少少,但唔算多,由於唔夠錢,雙方父母貼錢攪婚禮。

無錢買樓,唔緊要,雙方父母貼首期。

覺得係時候生小朋友,生咗,但無錢請工人,唔緊要,奶奶湊。
生多個,唔緊要,仲有自己父母。
兩個小朋友,分開兩邊湊。

但因為長老都年紀大,湊得辛苦,結果女方父母要賣咗自己層樓,租係個女隔離單住,湊B,套現亦可貼錢湊B。

個女一路都無俾過家用,所有湊B錢係長老們貼。
個女就和老公一年去兩次日本遊行、半年換一次電話、買名牌衫、小朋友讀貴價名校。
而個女仲不停羨慕我,話我賺得多,又可以請工人,乜嘢都唔使愁,佢就日日愁無錢淨,愁無錢請工人。
仲要日日怨奶奶唔識湊B,攪到個仔脾氣唔好。
當然,佢知道父母對佢好好,好錫父母。

但真心講,我覺得長老係害咗佢哋。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:方方媽媽 發表於 14-5-7 20:54 我之

原帖由 Froggy_joe 於 14-05-08 發表
我眼見有同事,佢爸媽叫做儲到個錢退休,有一層自住樓和夠使現金,可以唔靠仔女。
眼見個女搵得唔多,從來 ...
呢d野自細到大教育,其實同家用冇關

珍珠宮

good_pig 發表於 14-5-8 09:39
呢d野自細到大教育,其實同家用冇關
你都講得有道理
其實自小對金錢無乜概念,只知享樂,到大咗自然揹唔起個責任

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 14-5-8 09:39 呢d野

原帖由 Froggy_joe 於 14-05-08 發表
你都講得有道理
其實自小對金錢無乜概念,只知享樂,到大咗自然揹唔起個責任
係,有d中學生已經成身名牌,阿媽都係咁,佢地覺得理所當然架

水晶宮

就係因為唔想孩子亂花费,對錢無概念,所以更加要孩子自小學節儉,出來做野就要比家用(都只係比番自己食用的開支乍),如果父母一路補貼子女生活,將來咪出左個食米唔知價的下一代囉。

水晶宮

good_pig 發表於 14-5-8 10:14
係,有d中學生已經成身名牌,阿媽都係咁,佢地覺得理所當然架
除非父母真係富贵到食三代以上都夠,否則只會害左子女,活得先甜後苦。父母都會老,有朝一日養唔起三代,就比子孫埋怨係負累。

首頁

尾頁

跳至