自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:6299一早答應幫我湊仔啦,只係想佢地幫多我少少

我估重點吾係樓主畀個仔上咩堂,咁樓主個仔返吾到n去pg又係咁喊你估佢想架咩?如果我係你,個仔鐘意呢個補習老師我都會上。

在職媽媽求人湊仔係難架,但又點丫,吾駛搵食咩,要養父母,要供樓,做吾到ftm先做在職媽啫,我有時都好吾開心求人湊仔好可憐咁,同自己講,鬼叫自己窮呀頂硬上。加油樓主,你的苦心,你個仔將來會明的

drm    發表於 15-4-2 00:22

大宅

回覆:芝芝吉 的帖子

精神科藥黎?咁小朋友好慘。希望樓主快d好番

子爵府

引用:精神科藥黎?咁小朋友好慘。希望樓主快d好

原帖由 bookwormsx2 於 15-04-01 發表
精神科藥黎?咁小朋友好慘。希望樓主快d好番
其實樓主有病?定個仔都有病?睇左你地D回覆,樓主自己好似無咩做過母親嘅責任甘嘅?湊個仔都係6299 湊多,自己又吾係FTM

公爵府

引用:Quote:原帖由 sunnymama2 於 15-03-31 發表

原帖由 芝芝吉 於 15-03-31 發表
嚴重的分離焦慮症

會吾會係你迫成咁?咁細個已經要補習。
X2

水晶宮

引用:Quote:sunnymama2 發表於 15-3-31 09:52 仔

原帖由 edea 於 15-03-31 發表
救命, 兩歲半補英文....

完全係拔苗助長, 要贏在起跑線...
Agree

水晶宮

seenine99 發表於 15-4-1 19:06
我估重點吾係樓主畀個仔上咩堂,咁樓主個仔返吾到n去pg又係咁喊你估佢想架咩?如果我係你,個仔鐘意呢個補 ...
温左書未?樓主一向都無做野架,個仔就6299湊一至五,星期六日才自己湊。之前同6299鬧番才抱個仔返屋企自己湊。依家同6299講和就交番比6299湊,但6299唔同意帶孩子去補習或比補習老師上佢地屋企補習,樓主好嬲就開舖呻。
樓主話2歲半的孩子英文唔得,所以要補習。
樓主個仔比6299和playgroup老師投訴曳,樓主話已經quit左PG和N班,又話個仔有嚴重分離焦慮,但問過人,話順其自然係最好。
所有野都唔make sense。

男爵府

唔洗返工唔代表係ftm囉

其實你6299幫左你好多啦
心足啦

連最親密嘅C6都咁話你
應該仲有好多「不能說的咪咪」

大宅

回覆:mammycat1818 的帖子

#586應該係故事濃縮版,應該樓主同佢仔仔都有d問題

大宅

引用:Quote:sunnymama2+發表於+15-3-31+16:17+你

原帖由 shystc 於 15-03-31 發表
你自己諗吓湊仔咁困身都肯幫,但唔幫你話既好方便帶去補習 or 補習老師上2老屋企
根本就係唔讚成個孫補習,調 ...
Exactly.

子爵府

宜家知道樓主個仔咁難搞,就更明白,更能體諒佢6299為什麼拒絕揍個細路去樓主屋企補習。萬一個細路響條街曳,發生意外點算?!萬一補習途中焦慮症發作點算?!

男爵府

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我真係唔理解,樓主講到自己有幾錫個仔,幾緊張個仔,但係都唔自己湊
ok之前就話有病,俾6299湊,依家都可以返工,咁會唔會放左工自己湊返呀,都係返半日啫

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:我估重點吾係樓主畀個仔上咩堂,咁樓主個仔

原帖由 seenine99 於 15-04-01 發表
我估重點吾係樓主畀個仔上咩堂,咁樓主個仔返吾到n去pg又係咁喊你估佢想架咩?如果我係你,個仔鐘意呢個補 ...
Ftm求人幫手湊一陣仲難,因為所有理由在別人眼中都只是藉口

子爵府

越睇越亂

侯爵府

引用:Quote:seenine99+發表於+15-4-1+19:06+我估

原帖由 方方媽媽 於 15-04-01 發表
温左書未?樓主一向都無做野架,個仔就6299湊一至五,星期六日才自己湊。之前同6299鬧番才抱個仔返屋企自己 ...
Good recap!

男爵府

BK Milk勳章

明白你好為難,不過我自己寧願捱窮,都唔會求人,人地主動要幫就別論。

男爵府

引用:+本帖最後由+sunnymama2+於+15-3-31+16:25+

原帖由 sunnymama2 於 15-03-31 發表

啱啱揾左份兼職, 番上9點至下午1點, 時間幾好, 因為下午 ...
有印象你個仔今年9月先k1,有需要咁早上門補習嗎?可以的話唔好補住啦

男爵府

引用:Quote:catcatcati+發表於+15-3-31+09:47+你

原帖由 sunnymama2 於 15-03-31 發表
仔仔兩歲半, 因為有嚴重的分離焦慮症, 所以quit 左pn 班冇讀, 最近又quit左ABC Pathway, 因為堂堂喊. 因為 ...
咁我覺得你急需train你仔仔習慣分離,多過去學英文

大宅

回覆:apple_love 的帖子

Agree,佢個仔搞到咁,佢都仲係掛住個囝既學術。 真心覺得樓主會出現今次事件係因为樓主個囝成日喊就退學,又退playgroup,佢點學同人相處,問題唔會改善。(但兒子"分離焦慮"成因冇人知, 只有樓主對症下藥先幫到)

複式洋房

回覆:bookwormsx2 的帖子

非常同意
小朋友身心健康成長重要過「英文好」多多聲... 如果2歲半人仔唔處理,愈來愈嚴重咁點算有時間 小朋友係肯學嘅,起碼仲有十幾年時間學英文....
不過都係慳返啖氣,因為講咩唔岩聽都係「惡意批評」

公爵府

其實佢肯幫已好好,果個係你個仔而唔係佢個仔,佢有權選擇想唔想,你覺得佢好得閒,得閒唔代表要幫你

首頁

尾頁

跳至