自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

有人做嘢啦

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2032548/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E5%9C%98%E9%AB%94%E6%94%BF%E5%BA%9C%E7%B8%BD%E9%83%A8%E8%AB%8B%E9%A1%98-%E4%BF%83%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B1%80%E4%BB%A5%E5%AD%B8%E5%AD%90%E7%82%BA%E6%9C%AC%E5%84%98%E5%BF%AB%E5%85%A8%E9%9D%A2%E5%BE%A9%E8%AA%B2

珍珠宮

tong831 發表於 21-3-28 14:14
其實我喺17-25號,連續9日冇回呢個post,D人㩒前2頁已經睇到,又懶唔做功課,衰咗又唔認話我,最叻搬《對號 ...

用我經驗話你知小學成績同中學真係無得咁比

男爵府

seaisland 發表於 21-3-28 14:12
樓主,我撐你呀,完全明白雙職家長對1/3 又或2/3 返學既不滿。好無助
我細仔小學由10/ ...

其實小朋友真係好必須返學啦

侯爵府

我覺得宜家根本教育局玩野,咩2/3,大佬全面復課啦,再等,係咪真係6月考埋試先全面復課

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

lovececing 發表於 21-3-28 15:08
我覺得宜家根本教育局玩野,咩2/3,大佬全面復課啦,再等,係咪真係6月考埋試先全面復課
...

係law, 玩埋D 2/3, 我哋學校老師又唔肯去檢測, 只係返得幾日學, 就黎又放暑假, 全年好似冇學過嘢, 最慘連基本嘅社交都冇!

水晶宮

tong831 發表於 21-3-28 14:14
其實我喺17-25號,連續9日冇回呢個post,D人㩒前2頁已經睇到,又懶唔做功課,衰咗又唔認話我,最叻搬《對號 ...
S1又真係細D, 未夠16, 咁老師上ZOOM課教學如何? 唯有頂住先.

我仔今年DSE, 上年已停課又唔係所有老師開ZOOM, 都係靠自修, 冇補習. 今年9月好D, S6上半日, 讀書都係靠自己, 唔明就多問老師, 有能力就去補習自救

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

教師肯做檢測咪可以快快復課咯,但又唔肯

老實我唔想為復課而復課要小朋友承擔風險

珍珠宮

玩具勳章

greenpea 發表於 21-3-28 16:54
教師肯做檢測咪可以快快復課咯,但又唔肯

老實我唔想為復課而復課要小朋友承擔風險 ...

我唔明點解個責任要落係老師度,明明教育局責任,老做晒testing 代表唔會有infection? 真心好奇教育局呢個條件base on咩theory。我細路學校就學校請私人機構,問老師做唔做,聲稱話自願無逼住做既,因為d老師都想全校覆

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

chingnc 發表於 21-3-28 18:22
我唔明點解個責任要落係老師度,明明教育局責任,老做晒testing 代表唔會有infection? 真心好奇教育局呢個 ...

主張全校都要做,校工都要做,但依家係啲老實企出嚟話唔做,咁其他人做哂都保障唔到小朋友安全點復課?

學校坐得密又長時間,小朋友又可能會疏忽個人衛生,唔全校檢測復課家長又真的願意自己小朋友承擔風險?

唔好搞到有學校爆發,有小朋友出咗事,人哋冇咗個仔/女先嚟話做,到時一切都冇意義

男爵府

回覆 Rattie 的帖子

老師唔檢測照覆課, 我覺得OKAY, 冇問題

子爵府

又係人地錯哂自己啱哂,左賴右怨,呻天怨地,見到個post都唔想睇,負能量爛燈,做朋友我第一時間疏遠

珍珠宮

chingnc 發表於 21-3-28 18:22
我唔明點解個責任要落係老師度,明明教育局責任,老做晒testing 代表唔會有infection? 真心好奇教育局呢個 ...

林鄭想老屈d 老師搞唔成,大佬,咪拎小朋友做人質

首頁

尾頁

跳至