自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好慘的媽媽 發表於 23-6-10 00:07
回覆 Prosperous 的帖子

正中下懷我就係想你呢類聰明人截圖(我預左有d聰明人硬係會幫手做下助攻)
我唔客氣喇, 自認係聰明人, 所以冇截圖! 我點會學啲人咁冇品, 欺凌人地!

我估就算有人截圖, 都係想記低你如何言語粗鄙, 自以為是!

仲有, 你都未答返我個問題, 做咩唔繼續投訴學校, 係咪心虛呀?

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

本身校長界係有一個圈子吧,幼稚園,小學,中學校長你估佢哋冇計傾,世界真細小小小,小得真奇妙妙妙,有個咁醒目嘅媽媽,真係祝一生行運
---生命無價,請支持領養---

侯爵府

meko~ 發表於 23-6-10 00:38
本身校長界係有一個圈子吧,幼稚園,小學,中學校長你估佢哋冇計傾,世界真細小小小,小得真奇妙妙妙,有個 ...
十二年免費教育, 收咗個學生其實冇得踢, 希望中咗金多寶的學校老師有愛心, 教好佢個仔, 仲要教埋佢個仔唔好學佢阿媽咁冇品!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

好明白樓主嘅感受,啲大人成日話唔好欺凌啲同學,但係老師欺凌學生就啱?(唔好意思,我覺得係欺凌)就算小朋友真係好曳,做老師都唔應該係咁嘅,如果小朋友表面曳,而心靈好脆弱,唔通大家覺得搞到好大件事,有事發生先至好?到時有會有人跳出嚟話點解家長明知老師有問題都唔出聲呀?下刪三千字
更何況而家樓主都係呻下啫,唔啱睇/唔認同冇問題喎,點解要咁?

珍珠宮

好媽媽勳章

nobodyfool 發表於 23-6-10 00:08
其實有冇同校家長或知情者入黎傾下?

係啦,既然學校都傳開哂,真係好想有知情人士入嚟分享下

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

好慘的媽媽 發表於 23-6-9 21:34
回覆 bongbongpatty 的帖子

我無話個仔 ==平時== 係乖但係 事要分兩件事去考慮

即係老師吾係針對令郎

仲要齊上齊落咁團結,咁秀茂坪童黨都唔只一兩個,良檎擇木而居,物以類聚

你想盡權利之前,請了解實行義務,人哋係畢業營吾係勞改營時刻人盯人何必呢?玩遊戲都有遊戲規則啦!成日要人地公平對待

珍珠宮

好慘的媽媽 發表於 23-6-10 01:06

睇得出你都係一個八婆類動物,鐘意小事化大,唔識咩叫放生人,心胸挾窄,小氣到爆,小 ...

你仔咁生性
你都陪感安慰
準備好九月面對一team 危機管理小組未?
成家一齊見效果更佳
仲有愉快六年

珍珠宮

有睇過樓主的故事,之前無留言

我想話,我好明白你的感受
我仔女都各遇到一個欺凌佢哋的老師
第一位老師我放過咗佢,只係學校答應我呢位老師唔會再教我小朋友就算
另一位老師學校直接炒咗佢魷魚
我算係滿意學校的處理方法

小朋友遇到被老師欺凌,係最無助嘅,因為佢哋完全無反抗的餘地,如果話被同輩欺凌係慘,被掌握權力嘅人欺凌係慘十倍

作為父母,一定要企係仔女身邊,支持佢地,否則會好大機會令佢哋討厭學校、討厭學習,更嚴重會影響佢哋社交和自信

我唔認為小朋友「曳」就可以被老師咁樣對待,老師的職責係教小朋友,用正當的方法糾正學生行為
何況樓主小朋友嘅情況,曳過佢嘅大有人在,特別係小學男生,好多都手多多口多多

唔俾去畢業營對小朋友嚟講係好大的懲罰,無理由剝奪小朋友一項人生重要的回憶

伯爵府

Froggy_joe 發表於 23-6-10 01:28

我其實好訝異於你呢類咁正常嘅回覆比我想像中少。樓主個仔點曳,又或者樓主點唔識教,根本都唔構成個老師咁做的合理性。

侯爵府

好慘的媽媽 發表於 23-6-10 01:06

睇得出你都係一個八 X 類動物,鐘意小事化大,唔識咩叫放生人,心胸挾窄,小氣到爆,小 ...

嘩! 粗鄙得你丫! (個 X 係我改的, 費事 BK 屏蔽你個 post 之後, 其他人唔知你說話有幾難聽)
但你仲未答我問題喎, 做咩唔繼續向教育局舉報, 係咪心虛?

侯爵府

Froggy_joe 發表於 23-6-10 01:28

所以如果學校處理得唔好, 投訴去教育局是對的, 但樓主又不肯簽名確認作出投訴, 反而選擇到網上以片面之詞講述事件, 學校及老師無從辯白, 同樣是另類欺凌行為, 亦無獨立第三方 (例如教育局) 作出調查, 在事情可信性存疑之下, 何來有 "合理" 回應。

侯爵府

aidan08 發表於 23-6-10 01:58
我其實好訝異於你呢類咁正常嘅回覆比我想像中少。樓主個仔點曳,又或者樓主點唔識教,根本都唔構成個老師 ...

唔覺有太多人認同老師應該欺凌學生, 但因為呢度大部份人都對樓主的說法存疑, 所以不太多支持樓主的回應。

希望你不是站在道德高地, 兜個圈話其他人不正常啦 .......

珍珠宮

aidan08 發表於 23-6-10 01:58
我其實好訝異於你呢類咁正常嘅回覆比我想像中少。樓主個仔點曳,又或者樓主點唔識教,根本都唔構成個老師 ...

其實要講仲有好多嘢可以講

我一向好尊敬老師呢個職業
輕易唔會去投訴老師,亦都好體諒老師的勞苦

但每一個角色我哋都會有對佢哋特別期望,例如老師責任要教導學生(包括學業、品行)、醫護照顧病患、警察維護法紀、父母愛護子女,當呢啲角色做唔到我哋的期望不特止,仲反其道而行,就萬萬要不得,而且為禍比一般人更深

至於點解咁少你覺得正常的回應?我估可能普遍人認為學生曳就係抵死
又或者屋企只得乖乖仔女的家長,未必理解一個多口多手的學生,並非十惡不赦

子爵府

Prosperous 發表於 23-6-10 02:26
唔覺有太多人認同老師應該欺凌學生, 但因為呢度大部份人都對樓主的說法存疑, 所以不太多支持樓主的回應。
...

人生百態。

有人鍾意玩野蠻,篤信誰大誰惡誰正確呢個信仰。

有人喜歡扮演菩薩。

其實來來去去有幾多人話老師做得啱?

係唔係老師做錯咗,就代表呢兩母子係弱者?

受害者應該仲有好多,不過呢班受害者係同樓主個仔嘅同班嗰班學生。

beebee67890    發表於 23-6-11 19:04
Prosperous    發表於 23-6-11 00:01

侯爵府

你話你仔上堂搞事你都輕輕帶過,真心我都會好討厭呢d家長,你唔上堂你就走,點解要影響其他人,仲有d想認真上堂嘅小朋友,咁嘅行為唔教好你仔其實係好自私,老實講我小朋友係乖果種,最怕遇到呢d麻煩同學,你小朋友嘅存在根本係係度剝削緊其他想認真上堂嘅小朋友嘅權利,既然你地係咁自私嘅,作為乖果d學生嘅家長,我都會支持學校去剝削你去畢業營嘅權利,你影響緊人呀大佬,仲要唔會唔好意思,好小事嘅啫咁

Btw你話其他家長叫你delete post,我諗佢地都係唔多認同你,認同你就撐你啦,點會叫你delete,可能都忍左你好耐

侯爵府

唔係話曳學生就一定要針對,有時學校裡面有d曳嘅小朋友就總有嫁喇,我都知有d小朋友都幾難教嘅,如果你話家長都已經盡哂力去教但小朋友都仲未識聽嘅,我作為其他家長我條氣都順d呀,因為起碼係有教好佢地嘅心嘅,只不過係暫時未教得好啫,但宜家唔係喎,擺明曳擺明影響到人都唔教,咁大佬你都好自私啫
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

兩邊有問題,打和

男爵府

好慘的媽媽 發表於 23-6-9 21:30
仲有,有d人話上堂玩有問題
確實既
但係如果幾個同學友係友誼好好既,有d屋企都無兄弟姐妹,有時好難怪佢地幾 ...
睇嚟你無視規則。上堂傳紙仔,玩,係犯校規,唔係小事,幾個傳,如果老師唔理,個老師係不負責任,其他學生有樣學樣,唔聽書......作為家長,應該正視問題,一齊教好小朋友。你小朋友聽到你話小事,更加會有恃無恐。

男爵府

你居然話【欣賞】四人幫做壞事,仲話【齊上齊落】。明哂,就係你地呢啲人,細時無教好,做童黨,欺凌其他人,玩玩下,燒鋪都覺得無問題,打死人都覺得無問題。家長唔識教,其實係咪有社團背景,老師唔敢唔俾佢去,唯有勸下。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊