自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好慘的媽媽 發表於 23-6-10 00:07
回覆 Prosperous 的帖子

正中下懷我就係想你呢類聰明人截圖(我預左有d聰明人硬係會幫手做下助攻)
你啲用語好粗,阿仔耳濡目染,無哂規矩,明白哂。所以家庭教育係好重要,你要明白,你地6人幫玩,係會影響仔人上課的。

男爵府

Froggy_joe 發表於 23-6-10 03:32
其實要講仲有好多嘢可以講

我一向好尊敬老師呢個職業
其實樓主用得【六人幫】形容自己個仔同同學,應該唔係少少唔守規,係長期無視學校校規,而樓主語氣,係無唸過要教好,完全不合作態度。呢度只聽了樓主一方講述事件,要知實情,係要聽埋另一方的。
其實,有時乖的小朋友都好怕呢啲同學,
自己成為被玩的對象。手多拍人是小事?點解人地要俾你拍呢?佢地係將自己快樂建築在別人痛苦身上,有時也不敢向老師投訴,投訴完會被玩得更慘,而且佢地係一幫人。

侯爵府

lovececing 發表於 23-6-10 04:08
你話你仔上堂搞事你都輕輕帶過,真心我都會好討厭呢d家長,你唔上堂你就走,點解要影響其他人,仲有d想認 ...

YES。
我小朋友都係乖,坐定定聽書個種。
上年佢有一期同一個出名曳男仔拍住坐(但一定冇樓主個仔咁曳),我女回到家有同我講成日比隔離同學搞住,又同佢傾計又問冇謂嘢,我有問老師冇鬧佢咩,佢話有但鬧完都係咁,我都好想叫班主任可否調位,好彩過了兩個月調位了。

侯爵府

lovececing 發表於 23-6-10 04:14
唔係話曳學生就一定要針對,有時學校裡面有d曳嘅小朋友就總有嫁喇,我都知有d小朋友都幾難教嘅,如果你話家 ...

我都唔見有人話老師做得啱,但樓主態度就係。
我仔係曳呀,咁點吖?態度差到一個點。
如果父母態度好,有檢討,但無奈小朋友唔受教,咁真係冇法啦。
而唔係而家咁,明明自己搞到人,仲話人地一舊飯。我諗間間學校都鍾意一舊飯多過六人幫。

珍珠宮

wong915 發表於 23-6-10 00:50
好明白樓主嘅感受,啲大人成日話唔好欺凌啲同學,但係老師欺凌學生就啱?(唔好意思,我覺得係欺凌)就算小朋友真 ...

人人都知比人欺凌係乜嘢感受,你知我知大家知。如果真有其事,要適當處理,上面大部分 JM 都叫樓主繼續向EDB投訴,你覺得樓主唔應該向EDB 投訴嗎?

伯爵府

回覆樓主:

個仔坐唔定聽書搞搞震,家長唔去教,仲要話乖乖地專心上堂係一嚿飯,斷估佢都唔會教個仔上堂要專心(否則變一嚿飯) , 樓主講嘢咁粗鄙,仲覺得有問題永遠係人哋,唔識反省,只懂講嘢避重就輕,個仔相信都學足晒,個仔根本分唔到乜嘢係啱乜嘢係錯,累死佢
正義或會遲來但不會缺席

伯爵府

回覆樓主:

個仔有今日嘅"成就", 家長係推手
正義或會遲來但不會缺席

珍珠宮

nobodyfool 發表於 23-6-10 00:08
其實有冇同校家長或知情者入黎傾下?

可以將呢個post 擺上fb啲秀茂坪群組,嗰度應該有人回應

珍珠宮

好慘的媽媽 發表於 23-6-10 00:07
回覆 Prosperous 的帖子

正中下懷我就係想你呢類聰明人截圖(我預左有d聰明人硬係會幫手做下助攻)

哈哈你都幾好笑,你都自視過高得好緊要。

希望你個仔第日唔係第2個周x亮啦

伯爵府

回覆樓主:

隔離po講緊黃仁龍,黃講下面呢翻說話,套用喺樓主身上好啱用又好諷刺:

「教小孩最要緊是父母在家中的態度,並付諸行動, 讓子女明白到底父母追求的方向」
正義或會遲來但不會缺席

侯爵府

fatpigfatpig 發表於 23-6-10 05:50
其實樓主用得【六人幫】形容自己個仔同同學,應該唔係少少唔守規,係長期無視學校校規,而樓主語氣,係無唸 ...

之前講到係唔會搞其他人嘅,好,我當係真,但你地咁搞事,老師係咪花左時間罵你地呀,係咪要去處理你地叫你地唔好咁做呀,咁咪浪費左d時間教書law,宜家唔係講緊讀幼稚園,上唔上都冇所謂啦,宜家係講緊要呈分升中嘅時候喎,衰d講句,唔好阻住個地球轉啦
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

Prosperous 發表於 23-6-9 23:49
佢都係做下樣, 根本佢自己都係欺凌者, 欺凌緊成間學校!

同時亦都係欺凌緊個仔,有冇諗過個仔嘅感受。

伯爵府

bebepopo 發表於 23-6-10 08:02
隔離po講緊黃仁龍,黃講下面呢翻說話,套用喺樓主身上好啱用又好諷刺:

「教小孩最要緊是父母在家中的態度 ...

樓主,作為父母,你追求緊乜嘢方向?想個仔第日對社會有貢獻,定係做社會嘅負累?
正義或會遲來但不會缺席

珍珠宮

littlefunpig 發表於 23-6-9 23:20
無曬啲掉鄧掉粉筆掉粉刷了
揚左個鋪開始洗白白講好說話
刪呀編輯都無用啦
正係到諗,變咗上堂傳紙仔,之前睇到係掟野咁上下

珍珠宮

crazypaper 發表於 23-6-10 08:19
正係到諗,變咗上堂傳紙仔,之前睇到係掟野咁上下

證明佢講野唔可信

珍珠宮

虎到金來勳章

fatpigfatpig 發表於 23-6-10 05:50
其實樓主用得【六人幫】形容自己個仔同同學,應該唔係少少唔守規,係長期無視學校校規,而樓主語氣,係無唸 ...

自稱6人幫,好似好威咁,真係啤一聲

男爵府

牛年勳章

呢6年小學……上堂已經騷擾緊人
咁你個仔去到中學。。。。 又嚟一個6年。。。。。。

伯爵府

Prosperous 發表於 23-6-10 02:26
唔覺有太多人認同老師應該欺凌學生, 但因為呢度大部份人都對樓主的說法存疑, 所以不太多支持樓主的回應。
...

如果你覺得有唔同角度發出的意見就係站在道德高地,咁我都無辦法。亦正如猛話家長有問題,唔教好仔女而對個老師一點批評都無嘅jm, 又係唔係站在道德高地呢?

同你持唔同角度去睇件事的人,都可以好武斷咁話係。但我唔覺得係囉!

男爵府

aidan08 發表於 23-6-10 01:58
我其實好訝異於你呢類咁正常嘅回覆比我想像中少。樓主個仔點曳,又或者樓主點唔識教,根本都唔構成個老師 ...

宜家邊一個會員認同老師做得岩?
我睇左你全部留言都係到圍繞住:BK撐個老師

beebee67890    發表於 23-6-11 19:11
Prosperous    發表於 23-6-11 00:08

男爵府

2024年龍年勳章

如果老師有問題,請繼續投訴。

個仔曳都麻煩好好管教,唔好放任!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊