自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

forgive?forget? 發表於 18-3-26 20:37
你搬走後,二哥有把握守衛自己嘅一間房嗎?
(大哥隨時生多個/等極都未有公屋⋯)
...

呢個就無可能,佢生一百個 二哥間房都係二哥,你地會唔會諗到太過份呀 哈哈

複式洋房

yurijm 發表於 18-3-26 20:51
好類似
因為有家庭成員將會有新生兒而爭執
最後因爲我朋友搵錢多過兄弟五千元

佢早早解決到都幾好,新生兒既事已經嘈緊
咁而家佢地都幾好呀

複式洋房

ychan^ 發表於 18-3-26 23:19
樓主,其實你都要體諒你母親既兩難,如要講大哥冇本事就唔好結婚生仔已無謂因已既定事實,揾3萬帶2孩老婆 ...

你d意見好好呀,考慮到好周詳
睇黎出你係有經歷既人,諗野都好長遠
我覺得自己做唔到咁偉大
我應該會嬲左呢個屋企既一切

珍珠宮

好媽媽勳章

samlo425 發表於 18-3-27 01:05
你d意見好好呀,考慮到好周詳
睇黎出你係有經歷既人,諗野都好長遠
我覺得自己做唔到咁偉大

男人老狗要有大志, 俗話說窮人的孩子早當家, 我以前睇過一個電視節目, 大致係訪問一個成功人士, 佢話因為細個家窮住屋環境好迫, 所以不甘現況立志搵錢買樓, 你出國留過學, 證明父母巳提供了好好的學習機會俾你, 你咁大個又讀完書係唔係應該諗下回報佢地, 而唔係同佢地添憂, 咁大個人仲未有獨立能力要檢討下自己, 我見好多老一輩既人留層樓係俾長子一家, 一D都唔出奇, 人地仲要係私樓, 公屋都要爭, 到底為乜? 大丈夫要能屈能伸, 就算暫時無能力要儲錢就要馬死落地行, 而唔係"嬲左呢個屋企"

複式洋房

capricornbb 發表於 18-3-26 22:18
細佬住邊區,九龍區有唐6樓,裝修四正,4千租不租?

葵涌區 可以睇下 pm傾下

複式洋房

echoo 發表於 18-3-27 01:41
男人老狗要有大志, 俗話說窮人的孩子早當家, 我以前睇過一個電視節目, 大致係訪問一個成功人士, 佢話因為 ...

唔知講咩好 但我明你想表達既野

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

應該整個家族會議投票邊個應該搬,如果大哥賴死唔走,伯友又心軟盲撐既,係我既話搬走都唔會再理呢個家。
大家好,我是子悠~~

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

manyinsum 發表於 18-3-26 22:33
如果你大嫂係大陸人,好大多數佢地婚後唔會做嘢架喎,如果香港女人,點可能頂得住一家咁多人一齊住,點挨 ...

香港女人,一樣有好多唔肯出去做野嘅。知返工辛苦嘛!

piklam1    發表於 18-3-27 14:03

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

應該係大哥搬

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我唔會走. 但會為難個大佬老婆。最憎女人靠结婚生仔揾人養,雀巢鳩佔。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實,你忍唔到d咩野先?小孩哭鬧?小朋友大d就唔會成日哭鬧,用呢幾年儲下錢仲實際,你一般出去就月月清,除非你揾好多,你搬走左就搬唔返入去架啦

我媽話佢地以前走難落黎,投靠親戚,佢地一家寄居在親戚一張床,即系2家人逼埋一張床,以前租一個床位都唔容易,無錢就要將就下。

男爵府

回覆樓主:

樓主有冇試過網上搵合租?或者搵朋友夾?唔使急於一時, 等下等下,俾你遇上機會。
我當年屋企情況同你要樣,我無本事搬,唯有忍,後來兄嫂自動搬走。

複式洋房

bobomia 發表於 18-3-27 09:07
其實,你忍唔到d咩野先?小孩哭鬧?小朋友大d就唔會成日哭鬧,用呢幾年儲下錢仲實際,你一般出去就月月清, ...

忍唔到咩前面我有提過
月月清就唔知,馬死落地行,話唔定出左去會搵多左錢呢。無謂為左省返6千7千蚊係度同d小人爭,我唔信我一直都係呢份人工,不嬲省係發唔到達,點解唔諗點搵多d
你話兩個大人訓一張床,咁係持續左幾耐先?我夠試過係澳洲同十幾個難民一齊訓一間雜物房!咁係我知道無辦法,投靠緊人地!
但呢個係我既屋企呀,你明唔明

複式洋房

jodyfan 發表於 18-3-27 08:51
我唔會走. 但會為難個大佬老婆。最憎女人靠结婚生仔揾人養,雀巢鳩佔。

點為難法,講黎聽下呀

複式洋房

男人老狗要有大志, 俗話說窮人的孩子早當家, 我以前睇過一個電視節目, 大致係訪問一個成功人士, 佢話因為 ...

首先我唔係出國留學,係working holiday唔知你識唔識?我一畢業就去,,雖然都係阿媽幫我我先去到! 我去完兩年都儲到十萬。
咁點解結婚果個連十萬都儲唔到。錢搵多過我。做野日子長我咁多
到而家仲痴住屋企!同埋加多句你提到長子繼承左間屋。其實我只係想令個故事易明d, 故事中既大哥只係二哥,真正既大哥之前拎左公屋早就搬走左。,其實我有3個阿哥
同埋第2,諗點好好回報佢? 我成日都有諗點樣裝修而家間屋(佢地搬入黎都有裝修,不過係為左整大間房俾自己結婚用,但最後同爸爸同媽媽交換埋間主人房)。同埋整乾淨間屋(當然講緊係治本,唔係話拖兩下地間屋就乾淨左。講緊係屋企d野個擺位,食物點放 同埋沖完涼點令到d水唔會去到廳度! 廁所同廚房加放一對鞋,廳就唔比著鞋,呢d叫做治本,拖兩下地就叫做清潔?呢個叫做治標唔治本
佢梗係唔會諗咁多,因為住多357年就走,理得你咁多,而家舒服 臭大個仔先算,理得你班xx死
同埋我諗點樣同媽去旅行一齊遊歷同製造多d回憶,呢d又叫唔叫為佢好,定係娶個都老婆返黎,生個仔,俾晒d功夫佢做,整污糟間屋霸晒d空間叫做好好回報佢?
咁我真係諗錯方法去回報

複式洋房

我唔係要罵戰,我只係加左對呢間屋企果d情緒落去!

珍珠宮

samlo425 發表於 18-3-27 12:12
我唔係要罵戰,我只係加左對呢間屋企果d情緒落去!
咁你其實打算再去外國生活, 定係會以後留在香港, 如果我係你, 會忍一忍, 儲番d錢再搬走, 去外國都需要d盤川架....

我同你好似, 住父母家, 因我有收入, 我另一個哥無做野, 父母就決定趕左我走, 我自己搬出去住, 壓力大好多, 無晒安全感, 因有乜事都好, 唔可以再回父母家啦, 也同樣, 嬲左父母偏心, 大時大節都唔想回去食飯, 平日更唔會出現佢地面前, 變得更孤單, 你始終有天會有自己既家, 為未來而家忍一時, 儲夠實力才一次過搬, 到時可能又唔同晒, 未來太多變數, 可能到你想搬走時, 家只有你另一哥哥和父母住了.....

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

你大哥廢無計
無錢又要生

珍珠宮

2024年龍年勳章

samlo425 發表於 18-3-27 11:40
忍唔到咩前面我有提過
月月清就唔知,馬死落地行,話唔定出左去會搵多左錢呢。無謂為左省返6千7千蚊係度同 ...

哦,你決定搬咁就無野好講,go ahead

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

samlo425 發表於 18-3-27 12:07

首先我唔係出國留學,係working holiday唔知你識唔識?我 ...

已經係第二次
屋主即係你阿媽阿爸唔肯要佢赽走你都冇計
其實你阿媽係唔想佢地搬定唔想做丑人?佢唔做丑人你做又得唔得?你有冇清楚講俾阿哥阿嫂聽你有乜不滿?小朋友應該好早瞓,如果係夜瞓阻住你休息就要阿哥阿嫂早d捉佢瞓,夜晚佢喊你可以帶耳塞瞓。同阿哥約法三章,酚留低就要理其他家人感受,亦要有一個限期,限期前冇公屋都要走。

首頁

尾頁

跳至