自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

panyeung 發表於 18-3-17 05:13
大哥搬

好多嘢搬丶小朋友要轉學校呢D唔成理由,根本應該結婚前丶生仔前plan定,而家係大哥一家入侵人地本 ...

咪係,一早知冇地方就唔好生住,冇理由生左出黎要其他人就你

複式洋房

Jnam 發表於 18-3-27 17:03
已經係第二次
屋主即係你阿媽阿爸唔肯要佢赽走你都冇計
其實你阿媽係唔想佢地搬定唔想做丑人?佢唔 ...

反而係我夜訓,因為我十點先返到屋企
我做左丑人啦,我開左火了,講到明叫佢地搬啦已經!只係一個人厚面皮起上黎,你根本就吹唔漲,有句說話人賤則無敵,其實厚面皮先係最無敵!
所以你話咩限期果d無用,無道理講,到最後霸埋你間屋都得啦,同埋我將呢個post已經分享左叫佢地睇啦!咁佢可能都睇到我既留言同回覆。你地既聲討,眾人既意見都無用,人厚面皮則無敵

複式洋房

小詠 發表於 18-3-27 12:22
咁你其實打算再去外國生活, 定係會以後留在香港, 如果我係你, 會忍一忍, 儲番d錢再搬走, 去外國都需要d盤川 ...

你哥無做野,但係你要搬,點解既,係咪你結左婚生仔,做咩不嬲一家4口突然因為你有做野就叫你搬。你係咪講d唔講d,都唔合理成件事
講返我先,我係呢度住得唔開心,俾幾多盤川你又有咩用姐,你既時間同青春一樣係用錢買唔返
更何況搬出去只係儲少左錢又唔係霸住人地地方,又唔係阻住人,又唔係影響人,有咩問題。
唔通叫你忍到35歲就會有一片天,你就要犧牲自己時間忍到35歲, 如果叫你唔玩唔買衫褲鞋唔食放題唔去bbq唔去打邊爐唔識女朋友到50歲會有幾千萬,唔通又要犧牲左呢d野,為左有幾千萬? 我呢d係打個比如
但事實都係如果你可以犧牲到呢個地步,儲到幾百萬離你不遠

子爵府

samlo425 發表於 18-3-27 19:47
我做左丑人啦,我開左火了,講到明叫佢地搬啦已經!只係一個人厚面皮 ...
其實我同你一樣, 都唔係好成熟既人
如果我係你, 第一我係唔會搬, 為啖氣既問題, 二黎當然係為自己打算啦, 因為搬出去真係要用好多錢

不如你做下衰人: 唔俾家用。嘈返佢地轉頭
佢地應該係早訓架啦, 咁你10點先返屋企, 咪係咁嘈佢地嘈到訓唔到, 睇下邊個頂唔順先!

大宅

我做左丑人啦,我開左火了,講到明叫佢地搬啦已經!只係一個人厚面皮 ...

細佬,冷靜!唔係馬後炮,我都估到你會將呢個post俾大佬睇,不過搞成咁,相信已經冇兄弟做了,大個仔,爭氣D,努力搵錢,睇多財經,上Youtube睇下D理財,希望你早日有個安樂蝸,呢度好多JM好叻,理財有道㗎

珍珠宮

samlo425 發表於 18-3-27 20:02
你哥無做野,但係你要搬,點解既,係咪你結左婚生仔,做咩不嬲一家4口突然因為你有做野就叫你搬。你係咪講 ...

咩唔合理的,我係女 阿哥係仔一定收留個仔啦,踢個女出街。。。。就算個女有錢拎返嚟都照踢㗎,仔大曬㗎仔唔使食飯嘅仔係唔使搵錢返嚟都有飯食㗎。 只可以講父母偏心邊一個邊個就可以留低,唔錫嗰個就會被趕走

所以你算係LUCKY, 父母未至於乜都幫晒大哥先, 咁至少心不會因父母而心碎

大宅

回覆樓主:

樓主,我係過來人,我既角色同你差唔多,不過慘過你。當年我仲讀緊書,有人敗完身世要成家人搬返黎,本身我有一間書房加一張床,佢地要我放棄間書房俾佢個仔做房,然後同佢個女一間房,我瞓上格床 佢個仔同個女都好細幾歲。

不過我要長輩表態,可能我係女,同埋未出身俾唔到家用,仲有涉及上一代血緣親疏等問題,長輩唔幫我出聲,我心淡,於是讀緊書都要搬出黎。搬出黎之後佢地無論家庭問題同金錢上任何事都唔會再煩我,我就好專心發展自己既事業,如果繼續同佢留係一間屋鬥磨,我諗我未必有今日

大宅

回覆樓主:

細佬搬咗出去唔駛指意有機會再返入嚟。大哥一家必然長駐。

大宅

bobbymama 發表於 18-3-27 23:12
細佬搬咗出去唔駛指意有機會再返入嚟。大哥一家必然長駐。

我老公2兄弟加父母住4-6人單位,本身佢大佬一家已經收到第一次派公屋,仲要係新公屋都吾要,仲要之後我奶奶逼我要同d仔女番黎住,變相一間屋住9個人,住左3個月,攬炒,我老公頂吾順佢d屋企人,一句佢地有樓都吾要,我地一家搬走,以後各不相干,好彩自己本身都排緊公屋
依家佢大佬已經吾要自己個份申請,仲加埋老婆同個仔入户

大宅

你大哥無能力、無擔當就唔應該成家,自己都未顧掂自己。
細佬 祝你有更廣闊的一片天!

男爵府

回覆樓主:

做人咁係顧定自己先喇。識人三兄弟,大既未夠二十娶妻搬走左,冇比家用。嗰陣兩老仲後生又有返工,又冇計較咁多。第二個娶妻冇搬,生左個女個老婆冇返工,咁就老爺奶奶自己老公老公細佬比家用佢當家,因為大家都返工,而當時情形兩個老既係做緊間士多,兩個自己士多煮食,個細佬晚晚o到十點先放工,基本上一日三餐極少係屋企食,但屋租細佬交,話二佬有頭家,開支大,細佬幫手出多D,後生嗰陣冇乜所謂,個老母又錫二仔錫到燶,二哥係間屋住到兩個女出世至小學,卒之攢夠一舊錢出去買左私人屋。之後個老母出左事,爭人錢,係大嗰個同細嗰個搞定左,第二個係話公司冇錢賺(佢自己做生意)。之後老豆死左,個亞媽老退休,三兄弟比家用,個老母話二哥生意差,蝕緊錢,所以唔收佢家用。
最後結果,老母死左先知個二哥又買左一層樓,仲要千幾呎,大哥都ok,早早自立門戶顧自己,仔大女大先要比家用個老母,細佬最慘,以前幫一家大細交租比家用,年紀大之後揾錢能力低左,等父母走左三兄弟幾乎冇聯絡,睇怕以後都係要執紙皮喇。所以吖,人要自私D,唔好咁蠢,賺到錢冇為自己打算,幫人養仔女,幫人儲錢買樓,到老乞食冇人可憐你。

男爵府

回覆樓主:

我由頭到尾都覺得係細佬有問題。
根本呢個世界就冇立法話一定要結咗婚就要搬出去 ?
忍唔住嘅係你。做乜要叫人搬呢?
人哋好滿意現在,喎係你唔鍾意啫。

咁你話阿媽想要你阿哥搬嘅話,咁應該係你阿媽逼你呀哥,而唔係你出聲囉。
排隊都唔輪到你喇嘛!?

男爵府

samlo425 發表於 18-3-26 12:11

其實根本由頭到尾大哥同大嫂無叫過我搬

你不停話因為結咗婚就要搬,咁我想問你,如果你哋三兄弟全部都結曬婚嘅話,到頭來你父母係唔係自己兩個老人家住?你哋會唔會叫你大哥照顧返你父母?
咁唔通你大哥第時搬走咗然之後,你最遲結婚你就一世同父母住?遲婚嗰個係唔係就名正言順痴住父母?
如果係嘅話,記住你今時今日嘅諗法同埋你上嚟講過嘅嘢。
你父母依家行得走得就當然冇問題啦。到時如果你父母年紀大咗,有啲乜嘢唔方便嘅話,你係唔係都本住呢個心態,話自己未結婚仲同佢住,所以你唔會搬走呢?
咁到時候你係唔係會死心塌地咁樣同父母住呢?
唔好輸打贏要囉!

根本你同你大哥呀都係同一個阿媽生,同一條腸出!大家都係自私精!
我依家淨係見到呀兩兄弟為咗間公屋呀,喺度嗌生嗌死呀! 你覺得你阿媽應該要迫走你大哥你先至舒服呀。
你有冇諗過其實你大哥都係你阿媽親生?你阿媽都會錫佢,唔係因為佢結咗婚所以佢就唔應該被你呀媽錫。 你話你阿媽心軟,我覺得佢唔係心軟,而係佢都會錫你大哥囉。
成件事最慘但係你阿媽,生左三個咁冇用嘅仔,為咗間公屋要生要死,手心又係肉手背又係肉!

我同你講,我就冇面對呢一個問題, 我老公就一早買咗樓,奶奶亦都已經仙遊咗,不過見到你呢啲自私嘅百佳仔,真係火都嚟呀!

侯爵府

回覆樓主

咁睇,兩老都做埋工人照顧咁多人

侯爵府

Angela.Cheung 發表於 18-3-28 09:03
你不停話因為結咗婚就要搬,咁我想問你,如果你哋三兄弟全部都結曬婚嘅話,到頭來你父母係唔係自己兩個老 ...

男爵府

好難講邊個應該搬出去, 每個人都需要空間, 奈何地方細, 能力唔夠, 就要將就下。真理就係邊個忍唔到就搬出去, 如果有能力就搬, 無能力就死忍。

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

仲比埋大佬睇呢到嘅留言死硬...
即話佢無鬼用...
細佬你行錯棋啦...

複式洋房

Angela.Cheung 發表於 18-3-28 09:03
你不停話因為結咗婚就要搬,咁我想問你,如果你哋三兄弟全部都結曬婚嘅話,到頭來你父母係唔係自己兩個老 ...

我諗過到時佢地老左到底邊個兄弟照顧佢
我唔會係唔照顧佢地果個lo
你老公一早買左樓真係恭喜你先。
我地就無咁有先見之明,我應該一畢業就借首期先岩!

複式洋房

Angela.Cheung 發表於 18-3-28 08:52
我由頭到尾都覺得係細佬有問題。
根本呢個世界就冇立法話一定要結咗婚就要搬出去 ?
忍唔住嘅係你。做乜要 ...

站於呢位網民奶奶一早仙遊,老公一早買左樓
你應該唔知點解我會頂唔順
如果係頂唔順既搬,咁唔通我要做d野令佢地兩老婆頂唔順之後令佢地搬?。而家你老公一早買左樓 一早搬左舒舒服服,你就好似一個大地產商咁推高完樓價之後就話而家d年青人唔夠努力,你同呢d人有咩分別?
你睇既角度已經錯左
咁又點可以係呢度咁罵晒我地幾個?

jiji2    發表於 18-3-29 16:44

複式洋房

回覆樓主

死都唔好搬,我真心
同會鬥長命 不停不說話佢地聽
係我就晚晚嘈住佢地等佢地成家無覺好訓
千祈唔好屈服啊!!!

首頁

尾頁

跳至