家庭理財

跳至

首頁

尾頁

洋房

人壽和危疾是有年期的 供完就吾用供 那當然不是短期那頪
如果你投保一百萬人危疾 中了保障的其中一項就賠一百萬 賠完張單就完了
那當然有些單賠几次 但有等後期

另外要看保障你去到几多歲 因為不是所有單都保終身

如果你嫌一百萬不夠可以買到五百萬危疾

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

買得大賠得大,買定離手~

根本同賭博無分別~

!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

引用:回覆+WWT1234+的帖子保費$41,440,+每年首$1

原帖由 jeffpoon 於 14-01-27 發表
回覆 WWT1234 的帖子

保費$41,440, 每年首$16,000為墊底費
即係比41440同萬六蚊墊底費就(75歲續保):
-每單最高賠償有一千六百萬
-每醫療項目開支可全包,冇上限。
真係要睇下啦,因為真係好似李+X生日咁,去百佳買米就送間屋,咁荀。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

每單最高賠償有一 千六百萬 -

←←←← 不是每单係每人,仲要中齐好多种癌,真係當人傻~

.

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

引用:醫療費用是實報實消,無得從中取利。例如一

原帖由 jeffpoon 於 14-01-28 發表
醫療費用是實報實消,無得從中取利。例如一年內無CLAIM過,嗰啲錢唔會入投保者的銀包。CLAIM剩亦唔會有得袋 ...
明白。
如果我由50歲起供到75歲(用今年的rate),即係……

10,880+ 11,200 + 11,520 + 12,160 + 12,640 + 13,120 + 13,760+ 14,720 + 15,520 + 16,640 + 17,600 + 19,040 + 20,800 + 23,040 + 25,600 + 28,160 + 30,560 + 31,200 + 32,000 + 32,960 + 34,080 + 36,800 + 38,240 + 39,360 + 40,480 + 41,440

總共交623,520

啱唔啱?

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

子爵府

引用:Quote:原帖由+jeffpoon+於+14-01-28+發表醫

原帖由 WWT1234 於 14-01-28 發表
明白。
如果我由50歲起供到75歲(用今年的rate),即係……
留意會加保費

公爵府

引用:Quote:原帖由+WWT1234+於+14-01-28+發表明

原帖由 fathippo 於 14-01-28 發表
留意會加保費
唉!
有時真係要細心計,唔知六十幾萬算唔算係一個小數目。

男爵府

引用:人壽和危疾是有年期的+供完就吾用供++那當

原帖由 happymartin 於 14-01-28 發表
人壽和危疾是有年期的 供完就吾用供 那當然不是短期那頪
如果你投保一百萬人危疾 中了保障的其中一項就賠 ...
買五百萬危疾,一個月要好幾千蚊?

子爵府

引用:Quote:原帖由+fathippo+於+14-01-28+發表留

唉!
有時真係要細心計,唔知六十幾萬算唔算係一個小數目。
所以3,4,50歲買都唔貴,但去到退休後就好貴!到時無嘢做又要兼顧份醫保,cut 咗去又無保障,轉plan 又太遲⋯所以我只想提提大家要諗得全面啲!

子爵府

引用:Quote:原帖由+happymartin+於+14-01-28+發

原帖由 ismandy 於 14-01-28 發表
買五百萬危疾,一個月要好幾千蚊?
唔需要買咁多卦⋯五百萬一定好貴,我諗起碼5、6千仲要供幾十年

公爵府

引用:Quote:原帖由+WWT1234+於+14-01-28+發表唉

所以3,4,50歲買都唔貴,但去到退休後就好貴!到時無嘢做又要兼顧份醫保,cut 咗去又無保障,轉plan 又太 ...
唔明?!
事實上,五十過後比後生時更需要醫保!所謂《年紀大,機器壞》。

子爵府

引用:Quote:原帖由+fathippo+於+14-01-28+發表所

唔明?!
事實上,五十過後比後生時更需要醫保!所謂《年紀大,機器壞》。
當然年紀越大,需求越大,所以保費越貴⋯呢個計劃看似好吸引,但去到老年保費就好貴!一年幾萬唔係人人都負擔到⋯出面仲有好多選擇,但每項都有上限,相對保費便好多!講真一年上限千六萬,有幾多人真係睇得晒?醫番都七勞八傷啦

公爵府

引用:Quote:原帖由+WWT1234+於+14-01-28+發表唔

當然年紀越大,需求越大,所以保費越貴⋯呢個計劃看似好吸引,但去到老年保費就好貴!一年幾萬唔係人人都負 ...
咁講,保險並不是必需品。
要量力而為啦。

子爵府

引用:Quote:原帖由+fathippo+於+14-01-28+發表當

咁講,保險並不是必需品。
要量力而為啦。
對我嚟講人壽及醫保都係必須

公爵府

引用:Quote:原帖由+WWT1234+於+14-01-28+發表咁

對我嚟講人壽及醫保都係必須
哦。

男爵府

引用:Quote:原帖由+WWT1234+於+14-01-28+發表唉

所以3,4,50歲買都唔貴,但去到退休後就好貴!到時無嘢做又要兼顧份醫保,cut 咗去又無保障,轉plan 又太 ...
醫療保險跟年齡加價是正常,買開既好處就是容易d續保。

醫療保險如果公司有包,我就吾會考慮自己再買,退休前已經有儲蓄,安排好自己財務,吾使靠保險。

男爵府

引用:Quote:原帖由+ismandy+於+14-01-28+發表買

唔需要買咁多卦⋯五百萬一定好貴,我諗起碼5、6千仲要供幾十年
其實保險都是用宜家既錢,買將來既保障,由於通脹一定存在,5百萬宜家看似多,將來未必夠。所以買了長期保險,效用會越來越細。睇返十幾,二十年前既保單,好少人買過百萬,宜家100萬保額都嫌少了。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至