婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+14-12-11+發表

原帖由 hanbb 於 14-12-11 發表
可以減奶奶名,由老公做戶主申請嗎?如果唔改得,我寧願從頭申請,否則,你99都係覺得你在靠佢,仲住佢屋:q ...
我有同老公提過,不過老公話99之前講過:你唔係諗住剔除我個名呀嘛 仲可以點~原本諗住99要一意孤行申請居屋,就趁機叫佢自己申請,剔除佢名走,我地自己再等公屋

伯爵府

回覆:想問問大家,點答99好

可以點?我覺得你老公拖緊你,唔係企你嗰邊 如果你老公堅持,無理由唔可以自己再申請。唔剔走你99個名,剔走你一家4口個名得唔得? 如果真係一齊上左公屋,我估要發生血案先分到戶囉你老公想咁?還是你老公根本唔打算分開?? 我覺得這個難題大過佢的sms 囉。

男爵府

痴痴地……覆佢一句“哦”

伯爵府

怪不得你99咁惡啦!原來佢以自己係屋主身份自居,覺得有佢,你地一家至可以申請公屋,咁你老公都痴架。。。

你地都一家4口啦,駛鬼靠99咩,叫99返去同叔仔住啦!

你老公根本有問題囉!我覺得佢有野呃緊你,唔想講而氹你咋。

最好趁機同99割蓆,佢有佢申請老人居。

你有你地申請公屋/居屋。(你地而家應該租屋中)

大宅

引用:可以點?我覺得你老公拖緊你,唔係企你嗰邊

原帖由 hanbb 於 14-12-11 發表
可以點?我覺得你老公拖緊你,唔係企你嗰邊 如果你老公堅持,無理由唔可以自己再申請。 ...
我趁今次可以強烈要求佢咁做嘅,其實公屋早係兩年前申請,99個時都無宜家咁串,至少一起住會敲門入我房先啦!!所以我無諗住會搞到咁,宜家由頭排過會等好耐
我想知我兩個小朋友申請會快d嗎?宜家申請三大一小,如果係兩大兩小重新申請會快d嗎?

大宅

引用:痴痴地……覆佢一句“哦”

原帖由 margaret_wai 於 14-12-11 發表
痴痴地……覆佢一句“哦”
宜家我都無回應佢,佢好似有打電話俾c6,不過c6翻緊工無聽佢電話

大宅

引用:怪不得你99咁惡啦!原來佢以自己係屋主身份

原帖由 M.A.C 於 14-12-11 發表
怪不得你99咁惡啦!原來佢以自己係屋主身份自居,覺得有佢,你地一家至可以申請公屋,咁你老公都痴架。。。 ...
佢邊會自己申請公屋,一定叫細叔仔同佢住,細叔仔就慘咯,我諗佢老婆更慘!
佢之前同細叔仔講:你聽媽咪話,媽咪買層樓俾你~個時細叔仔識咗個女朋友,99唔中意,成日暗串個女仔唔好,太矮⋯宜家分咗手,我同62都好唔捨得佢,佢係個好女仔~

伯爵府

回覆 mamacolly 的帖子

車,既然99咁串,咪由佢同細叔仔住囉!

我就唔信“咁性格既99”真係會比錢出黎買樓囉!作大居多。

你快快改左2大2小申請啦。。否則有排煩,早走早著。

你99咩人,連你62都睇清楚啦!你同老公仲有瑕想????

男爵府

mamacolly 發表於 14-12-12 01:32
佢邊會自己申請公屋,一定叫細叔仔同佢住,細叔仔就慘咯,我諗佢老婆更慘!
佢之前同細叔仔講:你 ...
其實你99講到可以隨時用現金買樓,咁會唔會超左公屋資產個資格架?會的話快d用呢個理由out佢個名出黎! 等佢唔好成日咁寸聲大大話人地要靠佢!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 hanbb 於 14-12-11 發表可以

原帖由 mamacolly 於 14-12-12 發表
我趁今次可以強烈要求佢咁做嘅,其實公屋早係兩年前申請,99個時都無宜家咁串,至少一起住會敲門入我房先啦 ...
重新申請應該係會耐d. 但多幾年時間就有自己老公做戶主的屋,好過住99做戶主的屋一世,仲無路行呀!

樓主,趁而家係99開口唔同你住,你地一家自己去申請啦!

大宅

千其吾好答、直接同c6講件事同比個msg佢睇,基本上應佢都哂氣,應左佢仲衰多幾錢重

男爵府

嘩!點會同奶奶一齊申請架?快d打去房署問下啦,咁依家排緊係邊個做戶主?其實可以分開排架,你打去了解下先啦,如果cut咗99,間屋可能細d同申請時間耐d,因為計分,年紀大會高分d,但我寧願等&住細d,你99既真面目已經浮面,仲有咁多年要過,打死都唔同99住

公爵府

話番轉頭,你實際要唔要靠佢架先,如果要既話,就理下佢囖,如果唔使既話,就算喇

伯爵府

引用:Quote:原帖由 hanbb 於 14-12-11 發表樓主

原帖由 mamacolly 於 14-12-11 發表
你無睇錯,屋主仲要係佢,宜家都唔知點解決好,我都唔想同佢一起申請

...
同咗99一齊住,仲有得走,到時你99又老D,你C6更不忍掉低个亞媽,所以都係唔好同99一齊申請,你哋申請到樓後,再叫99以長者獨居申請,2、3年就有,仲可以同房署要求近你哋,好多都派番同一條邨,方便照顧,你好時我又好!

子爵府

答99:閱/noted. 講多無謂

大宅

多謝大家嘅意見,其實我有個情況未講清楚,就係99現居大陸,我天真地以為我地係香港佢就唔會黎得咁密,始終隔座山隔條河,又要過關咁麻煩⋯⋯
但佢實在太得閒了,又可以話係寂寞過頭,我理解佢,一個女人無男人係身邊愛情滋潤咁耐,幾個仔從細跟62同62感情好好,而無咩人想理個囉嗦又霸道又自我中心嘅99⋯所以佢想趁機搵翻個孫跟佢咯,以前佢成日話我仔係xx人(大陸某個地方,即係佢出生地),但我仔係100%香港出世香港人咯,我估佢巴不得我仔跟佢姓添
當時申請公屋,係大陸陪過佢住一段時間,老公同我都覺得佢唔會翻香港同我地住,始終大陸佢有住所,都有d朋友,但我無估到係就算宜家係我地租地方住,佢都可以當呢度係自己屋企咁,成個女主人款,自出自入不得止,仲搞到我屋企好似公共飯堂,唔洗通知聲就買菜過黎叫曬叔仔黎食飯,叔仔多數俾佢強逼過黎,有時拖到成九點叔仔先得閒⋯
原本平時我係煮飯俾62老公食居多,叔仔有時會提前講黎我度癡餐⋯我地相處就係一家人咁,係融洽,係互相尊重咯!
我真係要諗個辦法剔除佢個名,你地有無咩建議,我唔想重新排隊,因為租金太貴,老公一個負擔好重,兩個小朋友又要讀書⋯唉~

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+14-12-11+發表

原帖由 judychungpuiyan 於 14-12-12 發表
同咗99一齊住,仲有得走,到時你99又老D,你C6更不忍掉低个亞媽,所以都係唔好同99一齊申請,你哋申請到樓 ...
又幾好辦法喔~

珍珠宮

唔洗答佢

大宅

我會答佢

「乜原來對你黎講粒孫仔去玩仲緊要過訓教嫁!? 第日過黎唔得嘅咩!?」

大宅

引用:我會答佢「乜原來對你黎講粒孫仔去玩仲緊要

原帖由 245 於 14-12-12 發表
我會答佢

「乜原來對你黎講粒孫仔去玩仲緊要過訓教嫁!? 第日過黎唔得嘅咩!?」 ...
我同老公一直都知道,佢覺得最重要嘅就係自己,如果係佢想我仔訓,就肯定訓係最重要⋯
夏天我自製牛奶布甸俾仔仔,佢話唔好食呢d,凍呀⋯但幾次出街,99唔係買布甸俾我仔食就係買雪糕~所有嘅野,只要係出自佢個腦而做嘅都係絕對岩,人地就算做同佢一樣嘅野都係錯!!

首頁

尾頁

跳至