嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:Quote:原帖由 elong 於 15-11-15 發表我由6

原帖由 rainyu38 於 16-01-18 發表
膠餐椅係邊買傢?
我向啲網店買嘅,
你上網search“richell 2用便利椅”會睇到有啲網店有
唔一定richell呢個牌子
淘寶都有類似(寶寶餐椅)

伯爵府

引用:我個細女剛剛6個月, 又係唔肯食米糊, BABY

原帖由 快樂的小B 於 16-01-21 發表
我個細女剛剛6個月, 又係唔肯食米糊, BABY FOOD, 粥仔, 食奶又食唔到好多, 成日都好像唔夠飽, 不停食手指. ...
你可以join 左fb 有個blw 香港爸爸媽媽group了解下blw先
gp入面有個置頂post係比新手初步認識少少blw
另外仲有其他地方嘅blw group嘅
呢個應該係馬來西亞嘅blw gp
簡體字同英文多
都有啲資料睇下認識下blw先
你睇完覺得ready先再開始都唔遲
因為我覺得blw都要照顧者有勇氣踏出第一步先
同埋我覺得其實睇照顧者想用邊套方法
好多一開始食糊仔粥仔未得,
可能試多啲不同食材,煮法,又會得
如果你一心諗住餵粥(健康院果套)可以再試下不同食材煮法先,
話唔定成功呢
但如果你係buy blw呢套就直接開始呢套方法(如果bb已經坐得到直,ready的話)

別墅

回覆 EstrellaDamm 的帖子

Thanks。你好嗎? 咁你點處理呀?已經試咗好多唔同食物,包括零食,佢都係一攞起就掉落地,或者玩一陣至掉,究竟可以點令佢放落口?

別墅

回覆 elong 的帖子

thanks 你仔好叻呀!

水晶宮

Florence1107 發表於 16-1-23 23:19
回覆 EstrellaDamm 的帖子

Thanks。你好嗎? 咁你點處理呀?已經試咗好多唔同食物,包括零食,佢都係一攞 ...
都幾好,不過加固後忙過同辛苦過湊初生!你呢?做返運動未?
我諗可能BLW未必啱個個小朋友。我女其實餵的話食得好好的,好肯食又咩都食,同樓主囝囝相反。阿女自己唔肯拿嘢食都冇法,只好慢慢試,急唔嚟。可能佢懶要人服侍啦。

大宅

減齡達人勳章

回覆:唔肯食糊嘅BB---Baby led weaning (BLW)新手分享

媽媽好有心機呀

別墅

回覆:唔肯食糊嘅BB---Baby led weaning (BLW)新手分享

好有心機的媽媽!我都想俾阿仔試BLW,而家阿仔16個月,越食越差,因為俾奶奶湊,所以食粥同爛飯為主,呢排唔太肯食,通粉,飯之前都肯食,而家又唔肯...請奶奶俾佢試下自己食,但奶奶嫌麻煩同污糟,唯有星期六日放假我自己試,試左2星期,效果不大(可能試左4日only ),想問如果16個月先開始BLW有無用?唔肯食飯,有咩方法呢?謝謝!

伯爵府

引用:好有心機的媽媽!我都想俾阿仔試BLW,而家

原帖由 litteEE 於 16-02-24 發表
好有心機的媽媽!我都想俾阿仔試BLW,而家阿仔16個月,越食越差,因為俾奶奶湊,所以食粥同爛飯為主,呢排 ...
我都教唔到你呀
我仔而家先11個月
不過我覺得咩方法都持之以恒試下
你唔試,又無理由一直餵餵到2,3歳。
但係呢,我見其他blw嘅bb一歳就用餐具wor
你就算唔係blw,係傳統式離乳(餵粥),
都應該1歳就比餐具架?
定係之前肯自己食,係已經用緊餐具?
佢自己食時,你地係咪一齊食架?

伯爵府

回覆:elong 的帖子

又update一下
最近阿仔好鐘意食烏冬同pasta
盡量揀隻最低鈉
呢隻牌子嘅pasta係0 sodium
其他牌子都有sodium不過其實好低鈉嘅
買啲一個個/一粒粒,
阿仔一口一粒咁食
有時就咁食
有時就落啲好耐之前買落諗住撈粥仔果啲baby food

伯爵府

烏冬就通常都有少少鈉
我發覺有啲每100g有幾百mg鈉,
有啲又得幾十mg
盡量買低鈉囉
不過發覺有啲牌子好跣手,
阿仔食極都sir返條烏冬出來好炆
有啲牌子比較啜手,呢啲食得好好
要試下。

最低開始試全蛋(比埋蛋白)
因聽聞1歳前要試,
阿仔11個幾月啦
蒸蛋撈啲菜蓉同肉碎(無溝水,實啲)
蒸熟筆一舊舊比佢自己放入口食

下面果塊係肉餅

伯爵府

有時用麵包機整麵包

伯爵府

有朋友教間中比全個生果佢咬
話對上下鄂咬合發展好wor
唔知真定假,又比佢食下,自己揸住成個
蘋果太硬(得下面兩隻牙)
蓮霧同布冧之類都ok

伯爵府

今日11個半月啦
第二次試下比羮佢玩下先
我放舊菜心蒸蛋落羮,
十幾下當中,有三四下想自己筆入口
有一下係食到
好開始

別墅

引用:Quote:原帖由+litteEE+於+16-02-24+發表好

原帖由 elong 於 16-02-25 發表
我都教唔到你呀
我仔而家先11個月
不過我覺得咩方法都持之以恒試下
佢有開始用餐具,但一時肯,一時又唔肯,同埋唔肯試新食物,都幾麻煩

大宅

Xmas吸收勳章

你啲BLW食物就甘十熟?有無比調味料?

大宅

可以分享吓個fb group link嗎?謝謝

大宅

elong 發表於 16-1-15 15:49
今日將啲飯卷入壽司紫菜,
再用食物剪刀剪成一舊舊
仲有肉丸(剁碎豬肉再整成波,蒸熟)

好叻呀你,請問肉丸點整呀?

複式洋房

回覆 elong 的帖子

你好丫!!
想請教你BLW啲食譜邊度有?
e.g.想知番薯雞肉條 要heat how temp n time etc...
could you pls kindly tell me??

複式洋房

回覆 Bradbubu 的帖子

我都想知呀!! 可唔可以分享??

大宅

你囝囝唔肯食粥, 你幾多個月開始幫佢轉BLW?

首頁

尾頁

跳至