自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:null

錢在老公處/聯名戶口,老公唔比~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

回覆:朋友借錢

我自己借得出就一定係閒錢,唔還唔心痛亦唔影響生活。3萬都仲有得諗,30萬就一定無可能

男爵府

引用:唉!識左十幾年,算老朋友,但吾會約食飯行

原帖由 一人一句 於 16-01-13 發表
唉!識左十幾年,算老朋友,但吾會約食飯行街,心意果種,有事會支持同關心,不過除左一年一次生日會食餐飯 ...
話人仔跌蝕左好多都要借錢填數

男爵府

啲錢全部喺股票市場,愛莫能助

公爵府

30 萬何止唔借, 連擔保人都唔好做, 免得拿屎上身

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

一人一句 發表於 16-1-13 01:29
佢一個月揾6,7萬估計有既,但30萬,佢話按左樓D錢個月半返倒,可以還。

...
如果佢一個月搵6-7萬, 正常好易向銀行借到30萬, 唔會問朋友借。重要你唔算係BEST FD, 又唔係成日見。 佢問得你, 好可能已經借無可借, 先搵你。唔好心軟, 有時候對別人心軟 = 借把刀俾人插自己。
除非你去到視錢財如糞土, 但如果係,就唔洗開POST問。唔好咁傻! 清醒D!
Childhood is journey, not a race.

子爵府

如果三十萬對你來講只係散銀。可以借俾佢。因為通常收唔返。

珍珠宮

回覆 一人一句 的帖子

借咁多?? 真係無其他辦法, 直接話無.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

如果自己30萬唔care既,咪借lol,不過預左冇得還

珍珠宮

大拿拿30萬梗係唔借直接講話無錢就得

水晶宮

不要借錢給朋友

i don't think that he/she treats you as his/her friend. otherwsie he/she should not borrow such a big amount of $$$ from you.

伯爵府

你都幾有錢,朋友可以出声借30萬?
但係我有都扮無,最多借1,2皮

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

回覆:一人一句 的帖子

不好借,一去冇回頭,追錢似乞兒咁好惨!

公爵府

樓主, 老實講, 如果呢個朋友真心當您係好朋友, 佢唔會開口問您借錢.

我當係好朋友的人, 我一定唔會問佢地借錢, 因為我唔想因為幾十萬無左個老友.

您朋友如果平時紀錄良好, 有穩定收入, 根本去銀行借 p loan, 十日八日都借到啦, 唔需要去朋友度借. 更何況佢一個月搵6-7萬,無可能銀行借唔到. 除非已欠下太多............所以您要小心.........唔好借

Happymom2004    發表於 16-1-13 13:32

水晶宮

BK Milk勳章

梗係吾借
3千就得
三十萬

水晶宮

BK Milk勳章

引用:錢在老公處/聯名戶口,老公唔比~

原帖由 大力大力 於 16-01-13 發表
錢在老公處/聯名戶口,老公唔比~

子爵府

虎到金來勳章

借唔借睇你覺得呢個朋友值唔值30萬啦, 唔借既直接話佢知, 如果佢真係當你係朋友既唔會介意, 否則既借唔借都一樣係冇左個朋友

大宅

唔借,她要按樓先還比妳,即係好唔掂

公爵府

借左預左攞唔番,三十萬係大數目,唔會借。

侯爵府

大廚勳章

回覆:一人一句 的帖子

借咁多?叫佢去搵阿信兄弟好,叫佢問自己兄弟父母先,未到你。
借左錢比人無得還,呢度大把苦主追唔翻同受氣。

快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

首頁

尾頁

跳至