自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

香港好多人迫於無奈先會俾工人湊, 自己返工都會偷下賴休息, 工人都係人, 冇可能長時間stand by, 如果只係會所玩傾下計可以接受, 但當然佢地要周不時望下小朋友點樣, 有冇危險

玩可以對小朋友有好多幫助, 睇過書, 去過玩playright, 放任小朋友去玩可以啟發佢地既創作力, 玩具冇話規定要點玩, 最緊要玩既人覺得開心, 同小朋友玩我只會留意佢地既安全, 係安全既情況下佢地點玩都得, 我都係在職媽媽, 趁有能力搵多D錢俾好D生活小朋友, 自己又可以儲錢老左盡量靠自己, 唔好加重兒女負擔, 只要肯花時間花心思在小朋友身上, 佢地都會覺得好開心好幸福

cakebite    發表於 16-2-24 12:15

大宅

引用:你意思係咪落會所playhouse玩呀?咁喺playh

原帖由 kiki_bo 於 16-02-23 發表
你意思係咪落會所playhouse玩呀?咁喺playhouse入面d細路跑來跑去唔通拎本書入去睇咩咁細路仔玩 ...

大宅

BK Milk勳章

引用:我地已比國內好,佢地好多都係+send+個bb返

原帖由 himhim0502 於 16-02-23 發表
我地已比國內好,佢地好多都係 send 個bb返老家俾長老湊,一年先見一次
有單新聞,就係其中一個留守兒童,未夠十歲嘅女仔,俾村入面嘅叔伯兄弟輪姦…

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

milkteapig 發表於 16-2-23 02:24
今日難得放假,同亞仔 1 year old 飲完茶走左去屋企會所玩,平時因為返工,都好少去,但見今日落雨,就諗住近 ...
香港對有小孩子的家庭,支緩的確好少。表姐住的國家有一年產假,仲有好多day care center。我在香港搵暫托,中心主任最後竟然建議我,都係請返菲嫞姐姐較好。香港在職婦女好難唔靠菲嫞姐姐。

不過請姐姐預了未必好貼心,做到基本好了。你見到呢個情況我自己可以接受,返工都有吞pop,小朋友冇即時危險,比佢地自己互動玩下,學野更快,菲嫞姐姐貼身跟住沒有必要。

珍珠宮

牛年勳章

回覆:milkteapig 的帖子

我反而覺得香港媽咪好好彩,唔需要好有錢,好多人都可以afford到請工人幫手湊小朋友,什至仲有長輩幫手睇實小朋友同工人,自己繼續努力發展事業。外國的朋友即使經濟環境很不錯,都無得請全職工人,至多請part time 執吓屋,或者babysit一陣。佢地好多時都會將BB擺nursery, 唔想的唯有quit咗份工。

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 himhim0502 的帖子

同意....我親友生咗兩個.....公公婆婆同6299各照顧一個......
跟本兩姐弟唔會有感情.....

子爵府

引用:奇怪個個都覺得d工人掛住吹水係正常?會所

原帖由 susumi123 於 16-02-23 發表
奇怪個個都覺得d工人掛住吹水係正常?會所真的咁安全?有無可能會撞親又或者俾陌生人抱咗個小朋友去?

...
同意,樓主講係一個小朋友5歲,另外兩個得2歲,我覺得2歲仲細,未可以比自己玩,工人掛住吹水唔睇下佢地(2歲)係失職喎

大宅

咩原來而家D家長LIKE係會所都要一步一步跟住後面痴住玩架?陰公....咁點樣啟發潛能呀.黠樣社交呀..返N點算....同埋唔通只有FTM先可以生小朋友咩

子爵府

事實上, 工人姐姐不能只要求太多, 因為係不切實際. 有d好好既係bonus. 一般做到清潔煮食乾淨, 安全接送都算了.

珍珠宮

牛年勳章

引用:Quote:原帖由 milkteapig 於 16-02-23 發表

原帖由 方麗娟 於 16-02-23 發表
知你偉大為小朋友轉做part time,但係好多人身不由己,又何必咁講?一家唔知一家事,生仔出嚟為乜係人哋嘅 ...

侯爵府

親子王國15週年勳章

會所應該係室內場地, 鋪哂軟墊嗰種, 比康文署遊樂場仲安全...... 放手比佢自己玩都無咩大問題吧?

可能樓主你個B得1歲, 要跟得好實, 但你講另外2個 case (2歲 & 5歲), 真係自己玩既年紀喎~~~ 有時戶外嗰啲人少, 我個2.5歲仔我都比佢自己爬上爬落, 有時佢求救 (想我抱佢落黎), 我都會企遠少少鼓勵佢自己諗下點安全落地。

我都曾經好想好想自己湊, 又覺得比姐姐+長老湊仔好對佢唔住。但時間耐左, 尤其佢返 PN 後, 就覺得如果 handle 到工作&家庭生活都唔錯, 始終家庭有個穩健既經濟都好重要呀~~~

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:今日難得放假,同亞仔 1 year old 飲完茶走

原帖由 milkteapig 於 16-02-23 發表
今日難得放假,同亞仔 1 year old 飲完茶走左去屋企會所玩,平時因為返工,都好少去,但見今日落雨,就諗住近 ...
自己都打工,如果要求100% 專注工作,我估做到既人唔多

公爵府

引用:今日難得放假,同亞仔+1+year+old+飲完茶走

唔好講到好似呢代嘅女人唔理仔女,以前獅子山下的年代,一樣有女人為了幫補生計外出打工,只係而家婦女多咗就業機會,咪多咗working mum 囉。

我啱啱生完呀仔時都有唸過做FTM㗎,不過c6話驚我一日24小時對住個仔會發癲,強烈不讚成.....真係知妻莫若夫。

每人的長處、性格不同,各展所長、真心為自己家人付出便是了。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

引用:今日難得放假,同亞仔 1 year old 飲完茶走

其實觀點與角度問題,我地為人阿媽做僱主當然希望至少做到90分,但以打工仔角度,邊個唔係成日想蛇王偷懶

伯爵府

親子王國15週年勳章

到樓主小朋友「6 year old」要返小學時,唔知樓主會唔會跟埋返學?
小朋友冇老豆老母陪會⋯巧⋯可⋯憐

男爵府

我吾知樓主身邊的朋友係咪全部係ftm, 所以我覺得樓主想法好偏激.

第一, 在會所玩算係幾安全的地方, 幾個年紀相約的小朋友自己玩, 我吾覺有什麼問題, 最重要吾好超出視力睇到的範圍外就可以. 如果我係小朋友, 我都情願同小朋友玩都吾想同工人姐姐玩. 因為他們有自己共同的思想語言, 仲可以訓練小朋友社交能力. 我反而提議樓主, 吾好覺得時常陪在小朋友身邊才是最好, 到了適當的年紀, 例如兩歲後, 應放手給小孩去同其他小朋友溝通.

第二, 無論在職媽媽或者全職媽媽, 請不要質疑她們對自己小朋友的愛, (當然世上還有些吾愛自己仔女的人, 但佔絕少數.) 好多在職媽媽可以兼顧事業同埋家庭的,在職媽媽仔女不見得吾開心, 也可以健康快樂成長, 吾好講到在職媽媽的小朋友都吾幸褔,吾快樂甘. 我自己又好, 身邊朋友都好, 吾少在職的, 但我們的小朋友也一樣快樂地成長, 在乎陪伴的質素而不是時間的長短.

第三, 全世界任何國家, 好過香港的也有, 差過香港的也不少, 比起天災, 香港算是褔地. 每個國家都有它的問題, 缺點, 重要的還是自己抱住什麼心態去生存.

cakebite    發表於 16-2-24 12:17

水晶宮

回覆:kiki_bo 的帖子

Yes, 其實就算自己湊、長老湊、安全地方俾佢地自己玩ok啦

大宅

回覆:有感以發 工人姐姐

2歲同5歲自己玩好正常。可能樓主個仔1歲先要寸步不離。我啲仔2.5同4.5歲,平時落會所都自己玩。我見到識既c9仲會吹水添。好正常

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

milkteapig 發表於 16-2-23 02:24
其實我成日覺得香港係一個好奇怪的地方,生個仔出來,又係要比姐姐或4大長老,之後自己就去返工,我成日都問自己如果係咁,生出來仲乜?明白香港好多野係錢行先,香港正苦又叫人生5個,但又一點支持都冇,
SORRY , 睇完你個POST , 尤其個句「生出來仲乜?」 我都真係覺得好反感。
(唔啱聽當冇睇過呀!)

AJW2010    發表於 16-2-23 13:16
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

回覆:good_pig 的帖子

同意、唔駛人釘人既、小朋友嫌你阻住哂呢

首頁
23456...12

尾頁

跳至