自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

侯爵府

親子王國15週年勳章

hanbb 發表於 16-7-4 21:25
其實,我女於琴行學鋼琴,grade 1。老師想佢報考試升grade 2。

我女話自己鐘意彈鋼琴,但hea練琴。咁當然 ...
諗清楚為咩考琴先, 如只為左滿足老師, 咁考黎都無謂......

但要學琴, 一定要練琴的, 唔練又點彈到自己想彈的琴呢? 我覺得要解釋比囡囡聽, 凡事要做得好, 就要有一定的付出, 練琴係悶, 係攰, 但要有呢類基礎先可以彈到其他歌。

同老師傾下, 琴可以唔考, 但 scales 一定要練, 仲有啲練手指靈活, 速度既琴書仔, 再悶都要練。樓主你又可以陪下佢練。佢係咪琴房練? 坐係側邊陪下佢, 一齊哼下歌, 睇下會唔會唔洗咁勞氣?

禁止訪問

男爵府

回覆:學鋼琴可否hea學

直接d講,無錯彈琴係可以當作消閒玩意,但唔係個個家庭都負擔得起hea學。其實除左彈琴之外仲有好多野可以玩,如果覺得日後都只會hea學(仲要唔考試,冇晒目標),不如早d cut. 正如我女以前學跳舞,一個星期去跳一堂,唔考試唔表演,學左一年我冇見過佢跳,佢自己又冇話平時會跳下,我覺得學同冇學無分別。

大宅

真心hea 學不如唔好學,學彈琴就算唔係為左考試,都要練習架,呢個係責任,而且hea 學,老師一定無心機教,因為上堂就好似幫個學生練琴咁

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

回覆 hanbb 的帖子

我諗無野系hea 得出個成績嚟。你個女肯學琴,就已經唔系hea,問題系佢唔中意考琴同逼佢練唔中意嘅歌。老師要佢考grade,其實是多餘嘅,我地果陣時學,老師會等我地到5級嘅成績,先之考第一次試,跟住就到8級,樫錢同埋有意思。依家系點我唔系好知,但系我老師上門嚟教,從來都無話要加學費,但系就要求我練。你個女肯彈自己中意的歌,咁咪尤得佢,可以同老師設計個lesson plan,教那幾首歌,訓練D 乜技巧,有經驗嘅老師自然知道小朋友較喜歡那幾首歌,這對你女兒的老師系min 嘅工作要求。

大宅

回覆樓主:

1. 琴行老師好多都要追數,d職員可以好煩,見到老師就問邊個邊個升得級未

2. 如果住偏遠村屋,可以上老師門學

3. 老實同老師講為興趣,請老師安排課程

我都有學生係為興趣學,一開始學琴已經話唔考試,唔比賽,我會教基本野+一首自選歌(任何種類既歌:流行曲/兒歌/game音樂), 每堂教左基本野先,最尾先教自選歌,如果教唔切就無得學,咁佢地最期待就係最尾首歌,所以都會頗專心咁上堂,就好似想快d食完餐飯,之後食甜品咁

oni2    發表於 16-7-6 10:59
jolo    發表於 16-7-6 08:25
jenniecatcat    發表於 16-7-6 08:04

伯爵府

引用:1. 琴行老師好多都要追數,d職員可以好煩,

原帖由 鋼琴與貓 於 16-07-06 發表
1. 琴行老師好多都要追數,d職員可以好煩,見到老師就問邊個邊個升得級未

2. 如果住偏遠村屋,可以上老師 ...
你的教學安排很好,真是有心的老師。

多謝你意見。

伯爵府

回覆:學鋼琴可否hea學

多謝大家意見,我會趁暑假和阿女講清楚,不過佢年紀細,我估佢要多點時間諗下自己想點。我都會再觀察一下。

琴行其實都很有心教我女,亦曾配合過。不過我相信她都是有要求,不想我女太hea, 用比賽定目標,她也說過類似說話,所以才有之前兩次的比賽和表演。

我女學校曾有音樂活動,同學可自由報名表演樂器或唱歌。阿女有主動要求報名彈自己喜歡的歌,雖然最後抽唔到佢表演。 我估好介意要表演比賽自己唔鐘意的歌。唉。

伯爵府

引用:多謝大家意見,我會趁暑假和阿女講清楚,不

原帖由 hanbb 於 16-07-06 發表
多謝大家意見,我會趁暑假和阿女講清楚,不過佢年紀細,我估佢要多點時間諗下自己想點。我都會再觀察一下。 ...
琴行=琴行老師

水晶宮

hanbb 發表於 16-7-6 08:04
多謝大家意見,我會趁暑假和阿女講清楚,不過佢年紀細,我估佢要多點時間諗下自己想點。我都會再觀察一下。 ...

唔考試唔比賽真係冇問題架

我仔只考過一次5級, 一次8級

細個時報過一兩次校際, 佢唔鍾意去就唔報

冇問題, 一樣8級

但你反而留意琴行老師資歷, 一般琴行老師都係8級, 盡量揀演奏級老師,到學到5級以上, 轉去有音樂專科畢業嘅私人老師較好

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 16-7-5 00:36
有人陪我燒。我女學左12年,準備考7級。hea爆!真係燒銀紙。
佢每年都有玩校際,練一隻歌 ...

祝囡囡考琴成功

禁止訪問

畀面勳章

回覆:hanbb 的帖子

男爵府

其實,我女於琴行學鋼琴,grade 1。老師想佢報考試升grade 2。

柏x係咁ga⋯⋯一定要你考到試先升你級,佢要確保學生質素。
我覺得你可以找一d細間點既琴行,或者同老師秘密傾下轉私人,老師可以跟女女進度升級,我自己都有幾個學生唔旨在考試,只要佢夠能力我就會升佢地,唔需要佢地考左試先升。
咁你女女就可以彈自己鐘意既,又學到野,又無考試壓力而且有滿足感

公爵府

咁學咗兩,三年,老師先提考二級,都唔算進取了。
如果唔想考琴,可否學費俾二級,(當然小朋友要達標)但唔考琴?

公爵府

熱血勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:學鋼琴可否hea學?

其實小朋友有實力,一兩級考試歌仔好易過關,唔一定係好辛苦練的,但一級太淺,可考慮唔考的,我同我妹當年都係直接考二級的

而且Hea學彈完哂一級歌仔,唔考試,老師唔會教2級的歌仔架!
除非你同老師講,學完哂1級的歌仔,照升2級,學費當2級,之後佢有興趣才報考,咁小朋友就可以學彈更多歌仔,而唔使考試

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

鋼琴與貓 發表於 16-7-6 07:07

2. 如果住偏遠村屋,可以上老師 ...

你呢個甜品方法好好啊!

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

回覆 hanbb 的帖子

自選歌咪又系老師嘅安排,點得嚟甜品?個女知首歌系乜野,起碼要到teenage,其實妳需要揾一個唔逼妳個女考級的老師,一、妳要將呢個要求講明,二、妳要要求老師設計課程,至於點樣達到呢兩個目的,就要媽媽妳諗,隨便系一間琴行學、或揾一個唔配合嘅老師,都是燒銀紙。

大宅

hanbb 發表於 16-7-4 21:30
補充,我女彈自己喜歡的歌,她願意練多好多次都得。

我果女學左三年停左兩次。每次停學左兩至三個月。最終刀dum吾低。要學番。我個女刀好hea.但刀有keep住每日練琴半小時。我亦好勞氣。係琴行度學報咗二級試。已考完。其實我覺得佢基本功刀未得,考出結果當然剛好合格113分,琴行話直升三级,後來近呢兩個月可能學期試多野温,壓力太大,又扭計吾想彈,之後就停左。其實琴行ㄧ直刀俾壓力果老師,要求學生進度要快,所以我覺得老師先係夾係中間人。因第ㄧ個鋼琴老師説的。佢冇做轉為私人教琴。而家我另報鄰舍去學琴,不升三级,係二級再彈下先。
因為呢年為左校際音樂節,同考級試,老實講真係ㄧ首二級歌刀未彈過。所以hea住彈亦有好處,可以練熟d技巧,打好果底先。
其實學琴就係燒銀紙。
不過,自己買少樣野,供佢學刀值得嘅,起碼有ㄧ門手藝先。

水晶宮

piv 發表於 16-7-6 09:00
咁學咗兩,三年,老師先提考二級,都唔算進取了。
如果唔想考琴,可否學費俾二級,(當然小朋友要達標)但 ...
我仔以前在琴行學都係咁, 無考琴, 但學費就照跟級上, 但當然唔可以亂收, 學一兩年加一次我都ok

大宅

鳥嘴123 發表於 16-7-4 22:42
其實 hea 學最終會因為技巧唔夠
好多自己覺得好聽嘅歌都彈唔到
大大吓就唔會滿足於彈 Mary had a little la ...

完全認同,技巧唔夠彈唔到自己喜歡的歌,冇滿足感,會漸漸對彈琴失去興。
我覺得考琴係一個推動力,挑戰自己,令自己更上一層樓。其實小朋友細,自控能力未成熟,做任何嘢都少少幫助,mon 住佢,少少push 佢先會做得好。

首頁
23456...7

尾頁

跳至