自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我係過來人,等到六月先知真係好恐怖,如果自行得左,你心情會好好多

大宅

loveclementine 發表於 17-9-19 19:31
你自己已有選擇

我就一定揀近,到時當你朝朝6點幾起身,

對,我仔而家七點半先起床,還可以食埋早餐,慢慢行返學,我自己都唔使咁趕

大宅

chung816 發表於 17-9-20 10:18
我係過來人,等到六月先知真係好恐怖,如果自行得左,你心情會好好多

有D等到8月尾個遊戲玩足一年

伯爵府

春季勳章

pomanlife 發表於 17-9-19 19:45
某區幾乎間間都係,一級開2班,3班,學校冇操場,一係禮堂一係天台上體育堂
...

火柴盒好普遍,辦學廿,三十年好平常。
千禧校舍即喺十幾年,屬好新。

男爵府

回覆樓主:

近真係very good,我小朋友朝早7:30起身,小學近過幼稚園

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

mocha_y 發表於 17-9-20 13:48
火柴盒好普遍,辦學廿,三十年好平常。
千禧校舍即喺十幾年,屬好新。
...

15分今年真係兩間都收至敢諗,如果派位派左落年年區內都做派位中心嗰間學校就唔火柴盒喇,到時真係揀火柴盒還係大校舍

男爵府

回覆樓主:

近果間要行10分鐘,途中係咪日曬雨淋先?如果唔係有瓦遮頭,打風落雨或烈日當空下,行10分鐘都好漫長...
遠果間搭校車要22分鐘, 上車地點近唔近你屋企?如果係嚮屋企樓下上車或落車,咁兩者都係相差12分鐘.....咁我會揀靚果間。

學校太細,就算有錢都冇地方去新增教學設施。

大宅

tai_man 發表於 17-9-20 18:56
近果間要行10分鐘,途中係咪日曬雨淋先?如果唔係有瓦遮頭,打風落雨或烈日當空下,行10分鐘都好漫長...
遠果間 ...

校車好近呀,另一間如仔仔行要15mins..多數有瓦遮頭

男爵府

牛奶朱古力 發表於 17-9-20 19:11
校車好近呀,另一間如仔仔行要15mins..多數有瓦遮頭

我個人係支持搵間近既小學,我仔返學路程只係5分鐘。
但你個情況15分鐘同22分鐘都係爭7分鐘,同埋“咩”咁重書包行15分鐘都幾金,如果唔計你有幾多分嚮手,我會揀靚同大果間喇。

男爵府

回覆樓主:

我會睇埋升中數據再衡量,亦了解返學校適唔適合小朋友
適合,升中ok既,花30分鐘上學可接受
利申,我自己都係咁揀,15分,都係預左玩到扣門。。。但我會揸車接送,老公可以backup,細路仔唔會太辛苦,係大人辛苦d!佢手腳都算快,平時都早訓開,所以問題都不大!

大宅

Babetoto 發表於 17-9-20 19:25
我會睇埋升中數據再衡量,亦了解返學校適唔適合小朋友
適合,升中ok既,花30分鐘上學可接受
利申,我自己都 ...

咁遠小小個間派得好呀

大宅

tai_man 發表於 17-9-20 19:21
我個人係支持搵間近既小學,我仔返學路程只係5分鐘。
但你個情況15分鐘同22分鐘都係爭7分鐘,同埋“咩”咁重 ...

agree...行要上斜

珍珠宮

回覆樓主:

如果兩間老師質素,學校理念及派位差不多,如果淨計校舍問題我會揀遠,我要新校舍,新校舍配套會好好多,有助發展現代課程。
舊校舍我接受唔到,20分鐘校車程我覺得可以接受。

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

近- 讀落你就知好處

公爵府

畀面勳章

牛奶朱古力 發表於 17-9-19 16:20
近到行返去10mins,但校舍真係唔太好,火柴盒焗促型。兩間派位都Ok ,兩間老師口碑都好。

坐校車大约22mins ...

最重要15分冇乜機會。大抽獎你敢唔敢博?隨時去X校先後悔放棄20分。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

牛奶朱古力 發表於 17-9-20 20:55
咁遠小小個間派得好呀

其實小朋友因素多過學校因素啦!嗰區間間都有人入band1英中,唔通嗰間派得好既都有人派band3

侯爵府

回覆樓主

靚與唔靚,大同唔大對小朋友黎講無分別,佢地唔會日日參觀學校,係大人鍾意大同靚啫。

但緊記,讀果個係小朋友。

男爵府

牛奶朱古力 發表於 17-9-20 20:55
咁遠小小個間派得好呀

我指有冇聯繫or一條龍

公爵府

回覆樓主:

22 mins可以接受如其他因素差不多當然係去環境好d果間

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

牛奶朱古力 發表於 17-9-19 17:28
唔好意思,我cut走左幾多分。因為我主要想知
靚VS近,大家會點揀?

梗係要近,小朋友唔洗咁早起身,放學又可以快啲返到屋企。我女間小學就在樓下,最多三分鐘路程,有時打風黑雨都可以等到有最新消息先出門口

坐校車你要預早到接載點,唔止需要20分鐘架

首頁

尾頁

跳至