自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

msyoyolam 發表於 17-10-23 11:58
雖然知道比較係唔啱,但心中都會有少少唔開心,我個case就係大嗰個好叻(讀書叻、又乖又聽話),但細嗰個就 ...

命運也,只好順其自然。讀書叻長大後又不一定叻

公爵府

2018復活節勳章

細的有咩優點?
試吓欣賞讚美吓,可能成日同哥哥比較覺得自卑,用曳的方式吸引注意。
而且讀書叻唔代表一定成功。

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主:

我大仔係好乖好體貼好生性,由細到大都無麻煩,冇扭計。佢讀書都完全唔需要理都自動自覺,但其實佢個人無咁creative ,佢比較鍾意服從同內向。
但細女,兩歲就駁咀,好多主意,好creative ,其實佢聰明過哥哥好多,但佢唔太鍾意服從,又好有性格,佢喜歡,可以睇一次就學識我教乜字,佢一玩性格,你教佢100次佢都唔理你
兩個都係小朋友,我諗睇定先,但細女係乖時有哥哥咁乖,一曳,曳過哥哥出世到宜家加埋

不過呢,妹妹由細到大都好popular ,學校好多朋友。所以我諗無話單一點樣,唯有好好去發掘欣賞鼓勵佢地

水晶宮

一個叻一個唔叻, 好過全部唔叻嘛~
而且點講都好, 都係自己仔女

我以前都有少少呢個心態架, 但我發覺每個人都有佢可取同埋值得人欣賞既地方, 好老土, 但係真的
我女都唔叻, 可以話係蠢, 好多嘢教極唔識
但我漸漸欣賞到佢有佢既優點, 例如好照顧人, 細心, 易話為等
可能... 佢真係天生係做媽咪做家庭主婦呢?

我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

男爵府

Ashleycorina 發表於 17-10-24 14:04
我大仔係好乖好體貼好生性,由細到大都無麻煩,冇扭計。佢讀書都完全唔需要理都自動自覺,但其實佢個人無咁 ...

係,係香港讀書叻一定要服從,所以creative一定弱。我亦讀書叻,自問creative一定弱。

珍珠宮

王國教室勳章

lulumelody 發表於 17-10-24 14:08
係,係香港讀書叻一定要服從,所以creative一定弱。我亦讀書叻,自問creative一定弱。
...

咁你都好至少讀書叻嘛

公爵府

雖然知道比較係唔啱,但心中都會有少少唔開心,我個case就係大嗰個好叻(讀書叻、又乖又聽話),但細嗰個就 ...

我屋企2個小朋友正正同你2個小朋友一樣, 大讀書又叻人品好聽教, 細教極唔明又心散又令我勞氣, 但細好識氹人, 又會講說話令屋企人開心, 我都有呻架,2個都係我生,2個都係咁教, 差咁多既, 不過有一個讀書唔洗我擔心我已好開心

公爵府

回覆樓主:

我大仔由bb已經勁好湊,大左中意服從,但內向怕事,反應較慢,要咩都畫公仔畫出腸先明,唔中意接受挑戰,少少事就好緊張,所以會緊張自己成績,測驗成績好會好開心,測得唔好會喊
細仔一出世已經係麻煩人,反應好快,但從來唔會努力做一件事,成績好唔好都唔在乎,交白卷都好開心,好細個識駁嘴,對外人成日扮天真無邪,屋企大人成日暗中話佢bb嘅外貌但有邪惡嘅內心,好識睇人面色,將來一係做老細一係做小混混
暫時我覺得湊大仔舒服好多,細仔就日日吐血,幾乎日日同佢開片

男爵府

有一個又乖又叻又聽話, 你都仲唔開心?兩件都嘔血果D點算....

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

個天好公平,一個叻,一個唔叻,但將來可能讀書唔叻嗰個搵錢最多。我朋友兩個仔,佢細個同佢地算命,個睇相佬話大仔讀書叻,但將來無事業運,細仔讀書唔叻,但將來事業有成。個天係好公平,況且細個讀書叻都唔代表一切

公爵府

Lu324 發表於 17-10-24 13:42
好細咋,弟弟k2
但我相信人際關係影響好大
我家弟弟已經中二,我真的有點擔心

珍珠宮

回覆樓主

叻又點,我係三個中最叻果個,結果咪要我貼另外兩個。有時唔係話計較,但我都係辛苦錢

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

彤彤希希 發表於 17-10-23 19:32
身同感受,好似講緊我兩個仔,女
各有各嘔血
好處係,一定唔會大偏心,錫哂一個!

子爵府

回覆樓主

吾一定要好叻但一定要有運。同識做人!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咩叫叻,唔叻喎
你以為細路唔知你咁諗?
其實心入面知架

調整下啦,話唔定細嘅所謂唔聽教就係專登嘅,就係知道你想法

珍珠宮

回覆樓主:

同我兩個女情況好似,所以大家,包括家姐到妹測驗考試都會多加鼓勵。花多少少時間精神幫佢合格,同時幫佢提升其他專長

珍珠宮

回覆樓主:

長大出尼做野係睇際遇,叻無用~

侯爵府

大果個叻d----長大後,都叻--吃喝喝玩樂.所以無錢淨
細唔叻----長大後,比較沈實,讀唔到書,都要有D技能,知道為將來點都要儲番D$
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

my005 發表於 17-10-23 12:15
仲細係嘛?﹗

我三個,大女係好叻好自動自覺做好晒所有功課,手字亦好靚(攞獎)。

哈哈哈,我三個也是

大個個又乖又叻

細個個又懶又蠱惑

最細就介乎大同細之間

my005    發表於 17-10-25 11:56

男爵府

通常咁既情況細佬大個仔成就會好d!通常咋!

首頁

尾頁

跳至