自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

幾青春期我都接受唔到比仔女鬧,佢哋憑咩可以鬧父母係垃圾!我仔以前好嬲時試過埋怨我,講左D:都係你啦,做咩講比爸爸知⋯⋯我即刻勁嬲同佢講,好,以後你有咩我都唔理,你既一切唔關我事,零用錢你問你爸爸攞,我生你養你,我點解要比你埋怨?之後佢即刻知衰話自己唔岩。
有D底線要嚴守,否則踩下一D又一D,比自己仔女話係垃圾,太荒謬!

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

想當年我口快快話左呀媽一句白痴就俾佢產上天花板!從此就算講笑我都唔敢再同呀媽講呢個字~垃圾呢個詞語唔係用黎形容呀媽,生你養你仲要單親喎,正常做女都知呀媽辛苦啦,平時你地關係點?有d規矩細細講已經開始教,說話基本嘅尊重無理由唔識!仲要郁手打你?呢個女,再唔教你預左遲早無。。。

伯爵府

唔好用青春期做藉口,佢唔尊重父母係事實,你要比佢知道嚴重性,愛佢唔等於寵佢。

子爵府

Mikiwong 發表於 17-12-21 21:46
老公過咗新幾年,同呀女平時關係時好時壞,她脾氣由細到大都唔係咁好,有時嘈完第二天都會whatsapp番佢分 ...

咁唔得喎,似係佢知你忍佢,佢更得寸進尺要諗下辦法喎

象牙宮

Mikiwong 發表於 17-12-21 21:02
呀女青春期,依家少少野就發脾氣,有時話佢一句都唔得,早幾日已經發脾氣話我係垃圾,當時真係好嬲,嬲咗佢 ...

當她平和心時, 說給她听, 她令媽難受。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

做朋友都唔講得出呢D字眼, 何況對阿媽! 對人嘅尊重去咗邊?

子爵府

qqaa 發表於 17-12-21 22:45
yeah
在家,做父母一味忍讓只會害死佢
街外人出手教訓後悔已太遲

好傷心。雖然佢並冇講啲乜嘢,但唔知幾時開始一唔順佢意,竟然夠膽偷偷妙我今日又比我見到。忍唔住爆咗佢
我話我生你養你,努心努力,到咗今日你比氣我受?你憑乜嘢?
最衰係細嘅都開始學佢啲衰嘢火火地唸住Christmas cancell 哂所有活動,同佢哋留喺屋企,玩抄弟子規同孝經

大宅

Mikiwong 發表於 17-12-21 21:02
呀女青春期,依家少少野就發脾氣,有時話佢一句都唔得,早幾日已經發脾氣話我係垃圾,當時真係好嬲,嬲咗佢 ...

我寧願阿女話我垃圾,低能,我都吾想佢攞刀斬我,每次諗起我都好心痛,為左所謂男人,完全不念母女情

APIGMA    發表於 17-12-22 13:40
APIGMA    發表於 17-12-22 13:40

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

而家啲細路係冇以前咁識得尊嚴人,一嚟同父母關係比以前平等,二嚟學校又冇咩道德教育,搞到個個一唔高興就爆

珍珠宮

回覆樓主:

個人絕對唔buy父母子女嘅關係要好似朋友咁相處lee個講法,你會供養朋友到18歲甚至更長的時間嗎?食我住我著我仲夠膽鬧我垃圾一定鏟到佢天花板兼星兩把

mother904    發表於 17-12-22 13:18

珍珠宮

Mikiwong 發表於 17-12-21 21:46
老公過咗新幾年,同呀女平時關係時好時壞,她脾氣由細到大都唔係咁好,有時嘈完第二天都會whatsapp番佢分 ...

如果得你地兩個相依,現實係大家都少不了對方
我覺得青少年有時係處理不了心裡嘅不安/燥動/情緒,但bad manner係不可接受呢一點應該堅持。
佢平靜時,又知唔知自己幾燥?佢都係咁對朋友同學嗎?

珍珠宮

回覆樓主

我細個都反叛,脾氣臭到死,但都唔會咁話阿媽,更唔好話打,知道有咩講得同唔講得,反叛期唔係冇腦。
你個女可能情緒有問題,帶佢睇下醫生。

大宅

學會放下 發表於 17-12-21 23:05
你容忍佢打你,只會助長咗佢把口唔會尊重你。背後鬧到激動打你又係乜原因呢? ...

佢曾打過我幾次,通過唔想我再話佢既情況下,我亦有嚴重警告過佢,之後大家冷戰幾日,佢有道歉但看得出冇誠意,依家佢唔敢點打我,但間中有少少郁手郁腳。佢細細個脾氣已麻麻,冇耐性,我沒有體罰只跟她講道理,但睇得出佢係聽唔入耳,到依家咁大個,更加難搞。佢成績屬一般又不算太差。

公爵府

伯爵府

回覆樓主:

絶唔同意以青春期為縱容著口, 依家唔糾正,成長后又點會變得尊重? 樓主個女已出手打人,建議自己揾社工傾下, 睇下有冇點子。

水晶宮

回覆樓主

青春期唔係所有嘢嘅藉口

禁止訪問

子爵府

vet 發表於 17-12-21 22:49
打你 ?
佢讀書成績如何?

成績好既打阿媽同

成績差既打阿媽比,

難度成績差既會大罪啲?

子爵府

amandapopo 發表於 17-12-21 23:27
我寧願阿女話我垃圾,低能,我都吾想佢攞刀斬我,每次諗起我都好心痛,為左所謂男人,完全不念母女情 :pit ...

吾係掛, 講嚟聽下...

首頁
23456...10

尾頁

跳至