自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

算吧, 我個女.....成日都俾人話, 你唔係中國人黎架?

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主:

啲人把口真係臭

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

回覆樓主:

咁過份 (emoji)

子爵府

回覆 莎拉公主 的帖子

我自己是中泰mix, 但我好少好少同人講, 就係怕遇到D口賤人, 我女就時不時係屋企講起, 我會提佢不要周圍同人講, 因為人地講得好聽就叫你mix/混血兒, 唔好聽就叫你一聲雜種, 真係比人叫完都無仇報

珍珠宮

莎拉公主 發表於 18-3-6 18:03
今日去食中餐,隔離有個好mean既女人話:西人同唐人生既雜種仔真係唔好期望佢地識中文,個阿媽都唔同啲仔女 ...

佢咁樣形容别人,好難聽,好冇教養。

男爵府

今日去食中餐,隔離有個好mean既女人話:西人同唐人生既雜種仔真係唔好期望佢地識中文,個阿媽都唔同啲仔女 ...

一定係羨慕都來唔切啫

男爵府

開心吸收勳章

我班親戚係英國
個個中文好叻, 叻過好多新香港人,
又識讀識寫, 睇你屋企有冇教同去學習,
個女人傻架?

男爵府

我有個朋友係馬拉人,佢自己嫁咗個澳洲人,佢未有小朋友前同我講,要生一個「雜種」BB,我當時笑到停唔到,佢話佢地馬拉人係咁叫啲 mix .... 樓主呢個case,係個女人口臭。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

莎拉公主 發表於 18-3-6 02:03

把口賤到咁,如果講果個人唔識中文就話啫,識中文叫混血兒做雜種,佢D中文都實在「太好」,如果我仔女咁講中文,我寧可佢地唔識。好老實,學習語言都係要睇天份,仲要有語境,好多時唔係父母唔教,係仔女實際上用得唔多,自然學得唔好。識中文又如何,人品唔好心地差,學多國語言都係癈,最唔鍾意D父母要仔女學語言係要嚟炫耀。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hi_baby 發表於 19-1-1 15:56
我有個朋友係馬拉人,佢自己嫁咗個澳洲人,佢未有小朋友前同我講,要生一個「雜種」BB,我當時笑到停唔到, ...

我住美國,都聽見好多人叫混血兒做雜種,我聽到都覺得唔鍾意,同佢地講雜種係好不禮貌嘅稱呼,但佢地係純粹唔清楚當中嘅貶義,唔係賤嘴。反而美國土生土長中國人唔鍾意俾人叫ABC,佢地覺得係鬧佢地,所以有時係約定俗成問題,但樓主呢個case個女人係口賤無品。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

當聽唔到就得啦,又唔識佢,唔駛咁上心喎。
咁你自己想唔想你仔女識中文先。想就要落苦功,就等於香港小朋友學英文。
我唔係話樓主你呀。不過而家多咗好多混血媽媽,佢哋係唔like人哋講佢哋小朋友唔識中文,亦無誠意真係教小朋友中文。咁嗰小朋友係一半chinese, 比人問下識唔識中文係正常呀。

子爵府

佢把口咁都得?不過算啦,講得出咁難聽嘅說話都唔使當佢係人

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

講d咁不合宜既說話。只係顯得佢自己冇修養,冇品格。
你唔需要動氣、亦唔需要回應。無視即可。

大宅

JM 唔洗介意啦。講得出咁既說話,一定心地勁差,無品,無教養,或曾經同個鬼佬拍拖,想同人結婚生仔,但最後俾人飛左

我成日覺得混血小孩就像雞美酒一樣,mix 左,特別好飲架

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我男家有個親戚嫁外國人(法國)對仔女好乘聽話讀書叻,自小書不離手,媽媽要對仔女講廣東話,對答無問題。
美國醫院叫仔仔上班,佢不肯,話寧去落後地區(中國)實習,學到野順便學普通話

大宅

呢d冇文化港媽,唔洗理佢,朋友嫁咗美國人廿幾年,住响美國,兩個女流利英文及廣東話,仲識寫中文,返到香港,途人見佢地流利廣東話都好好奇

禁止訪問

大宅

我insist 同仔女講廣東話,因為廣東語係我母語,最怕D父母做wannabe ,只同仔囡講港式英語

仔囡仲細但中文聽明哂,有上中文認字班,如果daddy 響度我先會講英文,否則全中文

大宅

月見草 發表於 19-1-2 15:05
唔咸唔淡講中文先引死人,到時叫佢D仔女咪㗳啲Mix嘅糖

我都覺得個囡講廣東話好得意

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

開口雜種,遲早俾人問候。

首頁

尾頁

跳至