自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

小雄維尼 發表於 18-6-18 19:04
沙田可以refer白普里, 係沙田火車站有小巴上去, 位置係有d吊脚❨回程等車你會覺得❩
...

我住附近 大約知位置 不過未上過去

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

funbi0816 發表於 18-6-18 19:01

一星期度,之後臨走前兩晚,體溫好滾好熱,唔知係發燒定 ...

我細佬無
只係呼吸持續辛苦,氧氣機甩唔到,除一陣都係要用返,之後落埋豬咀(果舊野叫咩呢)
講野都吃力,表達唔到自己想講嘅野,nur晒痢都係短句仲要估估下
到走之前果日落訓覺藥,意識差,張開口搶氧氣,姑姑心知咩事,換左佢去單人房,第二朝就走左

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

sharon_pig 發表於 18-6-18 19:16
我住附近 大約知位置 不過未上過去

你不妨問下醫生有關舒緩服務有咩可以申請

以前去過靈實, 感覺太醫院style, 對病人同家屬都有心理壓力, 未上白普里前都擔心又歷史重演, 你知入得呢類醫院都知發生咩事, 當日我病友突然急住直下要由威記transfer過去.... 而我都係去到威記先知, 飛的到白普里入lobby又無咩壓逼感, 同埋佢有間獨立房係for病人同親友say goodbye
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

公爵府

小雄維尼 發表於 18-6-18 19:31

以前去過靈實, 感覺太醫院style, 對病人同家屬都有心理壓力, ...

看見腫瘤科醫生忙到死都唔敢再問落去 問姑娘 姑娘打開病歷就講醫生轉介左白普理 有人會打俾你 講完

公爵府

小雄維尼 發表於 18-6-18 19:31

以前去過靈實, 感覺太醫院style, 對病人同家屬都有心理壓力, ...

不過講真 我已經對香港醫療無投訴咁啦 佢地好盡力 醫生都好好

水晶宮

sharon_pig 發表於 18-6-18 19:39
看見腫瘤科醫生忙到死都唔敢再問落去 問姑娘 姑娘打開病歷就講醫生轉介左白普理 有人會打俾你 講完
...

體諒下醫生除左要招呼在院病人, 仲有門診病人要理, 佢地都忙同壓力大, 如果你無問都已經轉介左就算係甘架啦

你有小朋友要湊, 會吾會考慮趁未放假前, 自己黎過快閃上去望下個環境先呢? 佢地放假你就無得玩快閃架啦, 當然去吾去最後你自己決定啦 一切放鬆d

公爵府

小雄維尼 發表於 18-6-18 19:51
體諒下醫生除左要招呼在院病人, 仲有門診病人要理, 佢地都忙同壓力大, 如果你無問都已經轉介左就算係甘 ...

我打算明天打俾佢 睇下有無約見評估咁

水晶宮

sharon_pig 發表於 18-6-18 19:54
我打算明天打俾佢 睇下有無約見評估咁

都岩, 你同對方講自己始終要湊小朋友, 安排時間上有難度

禁止訪問

男爵府

sharon_pig 發表於 18-6-18 16:24
七十幾卵巢癌末期 15年發現已三期 做手術 化療完 半年復發 再化療 四個月再復發 再化療 今次一停就升番 決 ...

可能腹水太多頂住個胃先會冇胃口,我老豆之前就係咁,另外,因為腹水中有大量營養成分抽走咗,最好打白蛋白來補充營養,個人會冇咁虛弱。
再試下其他中醫,可能會有效果,唔好放棄,我老豆就係靠中醫控制到腹水。

公爵府

oneone11 發表於 18-6-19 00:05
可能腹水太多頂住個胃先會冇胃口,我老豆之前就係咁,另外,因為腹水中有大量營養成分抽走咗,最好打白蛋 ...

試左最出名嗰幾個都無用..

水晶宮

回覆樓主:

一個月左右会走,我奶奶係咁
舒緩科其實係等死

你心理准備一日一日差……

水晶宮

回覆樓主:

舒緩科去黃大仙聖母醫院,好安靜,環境好,叫醫生寫紙

公爵府

李露眉 發表於 18-6-19 07:58
一個月左右会走,我奶奶係咁
舒緩科其實係等死

家母依家晨早起身 空肚最舒服 食幾匙生果 飲一碗湯 全日食得十幾條面 我都知倒數緊

男爵府

回覆樓主:

伯爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

唔講都唔知有個咁好嘅機構,多謝分享

大宅

回覆樓主

我媽媽同一類cancer,治療過程都好似,臨走又係腹水,抽完好快又有,最後唔夠一星期就離開了,感恩是昏迷走,並沒有打任何止痛或瑪啡針,希望你媽媽身體健康,不過都補充一句,盡量陪伴。
:-P

珍珠宮

回覆樓主

我爸爸有腹水後 ,幾日就.....
有時離開可能後人傷心難過,但對病友絕對係一種解脫。

大宅

回覆樓主

一模一樣的年齡&過程,我家人再捱了兩個月,醫生說是很難得了

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

juniormiu 發表於 18-6-19 08:53
回覆 Charlotte_mom 的帖子

唔講都唔知有個咁好嘅機構,多謝分享

唔好客氣,當幫下人啦。呢d時刻已經好亂,講真每一步都怕自己做錯決定
其實之前都有分享,早幾日同鄰居傾完,好鄧佢心痛。雖然生老病死無可避免,都希望最艱難嘅日子多個人扶持下。我好明白果種感受

首頁

尾頁

跳至